VREMEA SE RACESTE BRUSC

Temperaturi cu 10 grade mai scăzute față de normă

La sfîrșitul săptămînii curente, vremea se va răci brusc. Valorile termice vor coborî pînă la minus 16 grade Celsius. Temparaturile sînt cu 10 grade mai scăzute pentru norma din această perioadă a anului, susține șeful Direcției prognoze metro din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadii Roșca.

Roșca a precizat pentru IPN că răcirea bruscă a vremii este cauzată de mase de aer de origine arctică. Aceste mase de aer traversează partea de nord a Europei, iar vineri, sîmbătă, duminică și lunea viitoare vor fi prezente și pe teritoriul Republicii Moldova.

În intervalul 8-9 februarie, Serviciul Hidrometeorolgic de Stat a emis avertizare Cod galben. Sînt prognozate precipitații sub formă de ploaie măruntă, iar pe drumuri – ghețuș. Joi, 11 februarie, izolat se așteaptă precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în partea de sud a țării va ploua neînsemnat. Vineri, 12 februarie va ninge în zona de nord a țării.

Cea mai geroasă zi de 8 februarie a fost cea din 1976, zi în care la Briceni au fost înregistrate -26 grade Celsius. Cea mai călduroasă zi de 8 februarie a fost cea din 2001, la Cahul fiind înregistrate +15 grade.

Sursa: IPN