VOLUMUL MITEI OFERITE IN 2019 A AJUNS LA 516 MILIOANE DE LEI

În 2019, volumul estimat al mitei a atins cifra de 516 milioane de lei, din aceşti bani 319,4 milioane de lei au fost daţi din partea populaţiei şi 197,3 milioane din partea agenţilor economici. Suma mitei oferite în mai multe domenii a crescut semnificativ în ultimii ani, arată datele unui studiu privind evaluarea impactului Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie pentru anii 2017-2020 (SNIA), realizat de Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” la comanda PNUD.

Potrivit participanţilor la sondaj, corupția rămîne a fi o problemă gravă, iar agenții publici nu sînt în general sancționați pentru lipsa de etică și integritate profesională. Datele cercetării mai arată că doar 7 la sută din respondenţi din rîndul populaţiei şi 4,7% dintre agenţii economici au recunoscut că au recurs la plăți neformale pe parcursul anului trecut. În rîndul populaţiei, o persoană a oferit mită în medie de 5,4 ori pe an (faţă de 3,7 în 2017), iar în cazul unui agent economic – de 3,5 ori (faţă de 6,1 în 2017).

În 2019, valorile plăților neformale în formă de bani au variat între 50 lei și 20 mii de lei atît în cazul agenților economici, cît și al populației. În acelaşi timp, a crescut nivelul de intoleranță a populației față de corupție. Astfel, circa 62% din populație și 83% din agenți economici consideră inacceptabile orice situații de corupție şi declară că nu acceptă să dea mită, indiferent de situaţie şi beneficiul personal.

Datele sondajului demonstrează că circa 73% din respondenţi sînt conștienți că mituirea atrage după sine pedepsirea ambelor părți implicate. În medie, circa 87% respondenți ai studiului au afirmat că, în caz de confruntare cu atare situații, probabil vor raporta actele de corupție la agențiile anticorupție prin diferite mijloace.

În opinia agenţilor publici participanţi la sondaj, printre principalele cauze ale corupției se numără salariile mici din sectorul public și mentalitatea de a cere și a da mită.

Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.