Valul Omicron domina populatia tinara, sanatoasa si vaccinata

Valul Omicron al pandemiei de coronavirus este condus de oameni „tineri, sănătoși şi vaccinați”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Datele din țări precum Marea Britanie, Danemarca și Africa de Sud arată un model similar de infecție cu noua variantă, care a fost detectată acum în peste 60 de țări, inclusiv Australia.

„În general, primele cazuri sunt în grupuri relativ tinere, relativ sănătoase și – în contextul Europei – în grupuri relativ puternic vaccinate”, a declarat dr. Catherine Smallwood, ofițer superior de urgență la biroul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru The Telegraph.

În Australia, NSW a înregistrat o creștere masivă a cazurilor Marți, deoarece un grup legat de un club de noapte din Newcastle – care necesită dovada vaccinării pentru a intra – continuă să crească.

Peste 93% dintre persoanele cu vîrsta peste 16 ani din NSW sunt acum complet vaccinate.

În Danemarca, 70% din cele 3437 de cazuri de Omicron detectate au fost în rîndul persoanelor sub 40 de ani, potrivit datelor publicate Luni.

Centrul European pentru Controlul Bolilor a constatat că 72% dintre cazurile timpurii cu Omicron au fost la cei sub 40 de ani, în timp ce SUA au spus că majoritatea celor 43 de infecții ale sale de pînă acum au fost în aceeași categorie de vîrstă și puțin sub 80% au fost complet vaccinate.

Dar, în ciuda dovezilor că Omicron poate fenta vaccinurile, experții au îndemnat împotriva panicii în fața a ceea ce pînă în prezent pare a fi o tulpină mai ușoară a Covid-19.

„Omicron se răspîndește mai mult decît Delta, dar consecințele nu sunt mai periculoase decît Delta”, a declarat Peter Collignon, expert în boli infecțioase ANU, pentru The Daily Telegraph.

„Ar trebui să tratăm această nouă variantă la fel ca Delta. Trebuie să fim atenți, nu să reacționăm exagerat.”

Totuși, doctorul Smallwood de la OMS a spus că este prea devreme pentru a confirma dacă Omicron a declanșat o boală mai ușoară.

„Este cu adevărat important să nu ne depășim în ceea ce privește aprecierea severității Omicron”, a spus ea.

„Pentru că în ceea ce privește cazurile pe care le-am detectat, acestea se află într-o populație mai sănătoasă, mai mobilă, mai tînără, foarte vaccinată și nici măcar nu suntem atît de departe în traiectoria bolii.”

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat Luni primul deces din UK cu varianta Omicron.

Anterior, a fost dezvăluit că 10 pacienți se aflau internaţi în spitalele engleze cu Omicron.

„Din păcate, Omicron produce spitalizări și, din păcate, s-a confirmat că cel puțin un pacient a murit cu Omicron”, a spus BoJo în timpul unei vizite la o clinică de vaccinare din Londra.

„Deci cred că ideea că aceasta este, într-un fel, o versiune mai ușoară a virusului, cred că este ceva ce trebuie să o punem deoparte și să recunoaștem pur și simplu ritmul cu care se accelerează în rîndul populaţiei. Așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne vaccinăm toţi cu doza booster.”

Ministrul britanic pentru Sănătate, Sajid Javid, a confirmat că rapelurile vor deveni obligatorii pentru permisele de vaccin pentru a participa la evenimente publice.

Javid a spus Parlamentului că schimbarea va intra în vigoare „odată ce toți adulții au avut șansa rezonabilă de a-și face vaccinul de rapel”.

Dr. Angelique Coetzee, medicul Sud-african care a tras primul semnal de alarmă despre Omicron, a declarat anterior că varianta părea „ușoară” și și-a exprimat surprinderea de „răspunsul extrem” al Guvernelor mondiale, inclusiv al Marii Britanii.

Medicii de familie și președintele Asociației Medicale din Africa de Sud au subliniat că „nimic din ceea ce am văzut despre această nouă variantă nu justifică acțiunea extremă pe care Guvernul Regatului Unit a luat-o ca răspuns la aceasta”.

„În Africa de Sud, ne-am păstrat un sentiment de perspectivă”, a scris ea într-un articol de opinie pentru The Daily Mail pe 30 Noiembrie.

„Nu am avut noi reglementări sau nu am vorbit despre blocaje, deoarece așteptăm să vedem ce înseamnă de fapt această nouă variantă.”

Ea a adăugat: „Dacă, după cum sugerează unele dovezi, Omicron se dovedește a fi un virus cu răspîndire rapidă, cu simptome în cea mai mare parte ușoare pentru majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc, acesta ar fi un pas util pe drumul către imunitatea de turmă. Vom afla în următoarele două săptămîni dacă va fi cazul.”