Vaccinul AstraZeneca, ieftin in tarile dezvoltate, se vinde la preturi mult mai mari in tarile cele mai sarace

Campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 din toată lumea au scos la lumină din nou diferențele masive de tratament între țările bogate și cele mai sărace. Țările în curs de dezvoltare nu numai că au un acces limitat la doze de vaccin, dar trebuie să și plătească un preț mai mare, scrie Politico. O analiză a ONE Campaign, o organizație internațională pentru lupta împotriva sărăciei, indică faptul că cele mai bogate țări de pe planetă sunt pe cale să aibă un exces de peste un miliard de doze de vaccin, în ritmul în care se achiziționează vaccinurile anti-Covid.

Capacitatea de negociere a țărilor bogate nu se rezumă doar la cantitatea de doze obținute, ci și la prețul acestora. Bangladeș, de exemplu, plătește în medie 4 dolari pentru fiecare doză de vaccin AstraZeneca, față de cei 3,5 dolari plătiți de statele-membre ale Uniunii Europene. Conform BBC, costul pentru această țară este chiar mai mare dacă se pune la socoteală și taxa de 1 dolar pe care principalul distribuitor de vaccin o percepe pentru fiecare doză.

Africa de Sud se numără și ea printre țările care plătește mai mult pentru dozele de vaccin AstraZeneca – 5,25 de dolari pentru fiecare doză. Prin comparație Statele Unite plătesc 4 dolari la fiecare doză, dar direct către companie.

Astfel de discrepanțe pot fi observate și în cazul celorlalte vaccinuri, însă în contextul în care serul AstraZeneca este mult mai ușor de transportat și distribuit, a existat speranța că el ar putea deveni accesibil cu ușurință pentru țările mai puțin dezvoltate care nu dispun de infrastructura necesară.

Implicarea Serum Institute din India, care produce o mare parte dintre aceste doze și care și-a făcut un nume din producția de cantități mari de medicamente și vaccinuri la prețuri accesibile, a creat așteptarea că prețurile ar putea să scadă.

Factorii care pot afecta prețul vaccinului

Un purtător de cuvînt al AstraZeneca a declarat pentru Politico că „prețul vaccinului variază în funcție de un număr de factori, inclusiv costul de producție și volumul de doze cerut”.

Țările care achiziționează un număr mai mare de doze primesc o reducere în prețul final, un fapt observabil în ce privește acordul semnat cu UE care a cumpărat 300 de milioane de doze pe care le primește la prețul fixat de 3,5 dolari pe doză. Acest principiu nu se aplică și în cazul SUA, însă, care plătește mai mult pentru aceeași cantitate totală.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a criticat aceste diferențe de prețuri, dar s-a referit la intermediari ca fiind sursa acestei probleme.

Un oficial Sud-african, Anban Pillay, spune că motivul pentru care țările bogate plătesc mai puțin pentru vaccinurilor este acela că au fost implicate în cercetarea pentru dezvoltarea acestora. O astfel de contribuție este reflectată și în contribuțiile inițiale la dezvoltarea vaccinului AstraZeneca, însă nu poate explica pe deplin discrepanțele.

Anul trecut, autoritatea de cercetare avansată biomedicală din SUA a anunțat că va finanța cu un miliard de dolari dezvoltarea vaccinului, dar SUA plătește totuși mai mult decît Europa. Acest lucru ar putea fi explicat, însă, de prețurile mai ridicate ale medicamentelor în SUA față de Europa.

Spre deosebire, Europa nu a investit direct în dezvoltarea vaccinului, însă Institutul Oxford, care l-a dezvoltat, a fost susținut puternic de fonduri din partea UE în trecut.

„Nu există reguli la nivel internațional cu privire la stabilirea prețurilor vaccinurilor și nici garanții că acestea vor fi accesibile sau corecte. Nu este nici măcar neobișnuit ca țările cu venituri medii să plătească mai mult decît cele bogate”, spune Suerie Moon, co-director la Centrul Global pentru Sănătate.

Există și factori comerciali care afectează prețurile, mai adaugă Moon – costuri de producție, comenzi mai mici sau termeni de plată neatractivi. De altfel, puterea de negociere a țărilor mici sau mai sărace se adaugă la acești factori.

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31