Unii, pina la 10 ani pentru mita, altul, cel mult 7 ani pentru santaj, amenintare cu moartea si tortura fizica
Legile astea penale existente ne fac să bănuim că (unele dintre ele, dar vitale) au fost întocmite de către diletanţi, la beţie într-un beci sau într-o sauna ori în complicitatea dintre iniţiatori şi unii condamnaţi pentru crime şi violuri. Numai astfel se poate explica discrepanţa flagrantă dintre pedepsele mari cu închisoarea date pentru infracţiuni revoltător de mici în comparaţie cu cele decise pentru fapte criminale înfricoşătoare. Toate infracţiunile, de absolut orice natură, fără îndoială, trebuie pedepsite, însă doar în raport cu gravitatea lor.
Este strigător la Cer să-i dai unuia mai mulţi ani de puşcărie pentru că a furat o găină decît i s-au dat lui Şor pentru că a furat o ţară! Poate că acela cu găina se face vinovat că, după ce a tăiat-o ca s-o mănînce, nu i-a donat fulgii săracilor, aşa cum Şor le-a dat amărîţilor din Orhei cîţiva fulgi din miliardele furate! Dar haideţi să vă mai oferim două cazuri pe care vă invităm să le comparaţi şi să le analizaţi singuri! Fireşte că amîndouă sunt absolut condamnabile, însă noi insistăm asupra „tipurilor de periculozitate” în raport cu pedepsele maxime prevăzute de lege!
Primul. 9 angajați ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP) al IGP sunt învinuiţi că au luat de la şoferi bani pentru ca să nu le încheie procese-verbale pentru că au încălcat Regulament rutier. Procuratura Anticorupție a înaintat în instanța de judecată 4 cauze penale, iar în privința celorlalți bănuiți urmărirea penală este încă în derulare. Dacă li se vor dovedi vinovăția, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă de la 1.000 la 3.000 unităţi convenţionale, precum şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Deci nu pot rîvni nici măcar să devină nişte „amărîţi de deputaţi”, ca Şor, Tauber…
Al doilea. Procuratura şi Poliția Capitalei s-au sesizat şi au reţinut, pentru șantaj și amenințări cu moartea, un bărbat în vîrstă de 40 de ani. Victima şi rudele ei erau șantajate şi constrînse fizic şi psihic ca să renunţe la avere (casa, maşini şi mai multe afaceri), la comanda şi în beneficiul soției, cu care se afla în proces de divorț. Suspectul a fost reținut în flagrant de către polițiști, în timp ce amenința bărbatul cu moartea și îl constrîngea psihic şi fizic. În acest caz, a fost demarată o cauză penală pentru comiterea infracțiunii de șantaj, iar persoanele culpabile riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu amendă în mărime pînă la 67.500 lei.
Aşadar, ca un element semnificativ, lupta cu corupţia mică, în primul caz, „costă” pînă la 10 ani, iar acţiunile grave de tip mafiot, în care e vorba de bani suficient de mulţi cît să şi rămînă pentru unii judecători, sunt sancţionate cu pînă la 7 ani de puşcărie.
Dacă în primul caz corupţii pot fi evitaţi, reclamaţi şi sancţionaţi chiar şi de societatea civilă educată, conştientă, înaintea Justiţiei, mafia criminală din cel de-al doilea caz este cu totul altă lume, una incontrolabilă care, de-a lungul timpului, a lăsat în urmă nenumărate asasinate „cu autori necunoscuţi” ori cunoscuţi, dar lăsaţi liberi de către instanţele de judecată. (Corespondenţă despre necorespondenţa legilor)