UN PRIMAR NUMIT ESEC
Încă patru ani de demagogie şi complacere în minciună
Autor: Mihai CONŢIU
Alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de primar al Chişinăului îmi aminteşte de alegerile prezidenţiale din România din anul 2000. Atunci, românii au avut de ales între sceleratul Corneliu vadim Tudor şi asasinul de Stînga Ion Iliescu. Au ales „răul cel mai mic”, aşa cum cred că l-au votat şi chişinăuienii „bine controlaţi” pe Chirtoacă.
La modul cel mai real cu putinţă, Chirtoacă nu este un învingător real, la fel cum nu a fost nici acum patru ani. Timp de opt an de zile, a demonstrat cu prisosinţă că este un incapabil şi un incompetent în această funcţie. A transformat Primăria într-o filială a PL, şi-a angajat numai oameni de încredere (rude, foşti colegi de şcoală sau de partid) în funcţiile cheie, făcînd cele mai contradictorii alianţe conjuncturale în Consiliul Local pentru a controla cele mai cumplite abuzuri – autorizaţii de construcţii, atribuiri de terenuri şi clădiri, amplasarea ilegală de gherete, blocarea alegerii tuturor viceprimarilor pentru că nu-i putea controla, delapidări de fonduri prin intermediul unor licitaţii controlate pentru executarea unor lucrări îndoielnice de reparaţii sau construcţii, favorizare unor agenţi economici „cotizanţi”, mita generalizată din primărie solicitată pentru orice autorizaţie, acordarea monopolului asupra transportului public privat unui om de încredere din partid, taxele suplimentare, la negru, din pieţele oraşului şi multe altele.
Mafia din Primăria controlată de Chirtoacă este mai mare şi mai bănoasă, ilegal, decît Mafia de stat. Asta o ştie toată lumea şi toţi factorii responsabili tac. Aceştia tac pentru că şi ei, pe segmentele lor, fură şi nu vor să fie, la rîndu-le, acuzaţi. Aici avem de-a face cu o complicitate infernală. Neobrăzare şi sfidare cumplită a lor faţă de cetăţeni este cu atît mai revoltătoare cu cît în momentele în care Chirtoacă şi Mihai Ghimpu mai au tupeul să vorbească despre „interesele oamenilor, corectitudine şi responsabilitate faţă de cetăţeni”.
Dacă după opt an de zile Chirtoacă nu a fost capabil să facă nimic bun pentru acest oraş, să-i dea cît de cît imagine unei capitale europene, mai este cineva atît de retardat încît să-şi imagineze că o va face în următorii patru ani? Oameni buni, în opt ani, acest primar incompetent nu a fost capabil nici măcar să schimbe întreg parcul de troleibuze hîrbuite. După opt ani, străzile, pasajele subterane şi trotuarele sînt ca după război. Mereu repară aceleaşi străzi la final şi la început de mandat, care, fireşte, se desfundă imediat după ce au fost „reparate”.
Atît de tîmpiţi i-a crezut Chirtoacă pe chişinăuieni încît le-a promis, în campania electorală, că integrarea europeană a ţării depinde de realegerea lui ca primar! Înţelegeţi ce înseamnă asta? În viitorii patru ani, Chirtoacă se va ocupa de Chişinău ca şi pînă acum, adică îşi va proteja Mafia, îşi va diversifica metodele de delapidări de bani şi, în continuare, o va ţine tot într-o demagogie ieftină şi politizată, context în care ne va vorbi despre limbă, istorie şi integrare europeană, chestiuni care nu-i intră în atribuţii nici pe departe.
Nu ştiu cît de convenabil le este europenilor alegerea lui Chirtoacă, dar ştiu că le convine al dracului de mult unora dintre români. Aici este vorba despre cei cointeresaţi în cîştigarea, cu prioritate, a unor licitaţii pentru unele lucrări de reparaţii sau construcţii, despre acei români inconştienţi care agită steagul inept şi provocatori ai unionismului, despre acei politicieni români cu interese electorale în Chişinău şi… cam atît! Ei bine, toţi aceşti români şi-au pus din greu umărul la realegerea prin orice mijloace a lui Chirtoacă. În realitate, în toţi aceşti ani, Chirtoacă nu a favorizat absolut nici un agent comercial, vreo instituţie mediatică sau de cultură din România, fie şi prin atribuirea unor spaţii sau terenuri în diferite contrapartide.
Începînd de acum, pe parcursul următorilor patru ani, cei care şi-au pus ştampila „votat” pe numele lui Chirtoacă au obligaţia civică să-i monitorizeze absolut toate activităţile. Aceşti cetăţeni ar trebui să constituie adevărate comitete sau poliţii civice care să-l supravegheze permanent şi să-l sancţioneze ori de cîte ori e cazul.
În următorii patru ani, ţinîndu-se seamă de felul silit în care l-au ales, cetăţenii Chişinăului ar trebui să fie cei care îl obligă pe Chirtoacă să muncească în folosul lor, să nu-i permită ca el să fie cel care dictează tot ceea ce doreşte şi în interes personal, de grup sau de partid. Cei care l-au ales au obligaţia să-l sancţioneze şi, în cazuri flagrante, să-l oblige să demisioneze. Dacă votanţii lui Chirtoacă nu se vor organiza în grupuri de cenzori ai activităţilor lui abuzive, înseamnă că îl merită, că sînt exacta aşa cum crede el şi Ghimpu că sînt, că sînt la nivelul intelectual al lui Ghimpu şi că sînt la fel de corupţi şi ei ca Mafia patronată de aceştia! Oare oamenii nu au înţeles nici pînă acum faptul că Ghimpu şi Chirtoacă au convingerea că Primăria este proprietatea familiilor lor?