SUA nu vor închide ochii la victimele de la Rafah, dar îşi menţin sprijinul pentru Israel

Statele Unite "nu închid ochii" la victimele de la Rafah, dar îşi menţin sprijinul pentru Israel, a declarat, Marţi, un purtător de cuvînt al Casei Albe, reacţionînd la atacul israelian de Duminică, ce a stîrnit indignare internaţională, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Palestinienii au denunţat un "masacru", iar israelienii au recunoscut un ”accident tragic”, după atentatul cu bombă de Duminică seara dintr-o tabără pentru persoane strămutate la Rafah, soldat cu 45 de morţi şi 249 de răniţi, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza.

"Nu este ceva la care închidem ochii", a declarat purtătorul de cuvînt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, la un briefing de presă, ca răspuns la întrebarea unui reporter despre "cîte cadavre carbonizate" îl vor face pe Joe Biden să-şi schimbe politica faţă de Israel.

"După atacul de Duminică, nu pot vorbi despre o schimbare a politicii" de sprijin pentru Israel, a adăugat el.

Joe Biden a avertizat în repetate rînduri Israelul împotriva unei ofensive majore în Rafah, în Sudul Fîşiei Gaza, un teritoriu palestinian devastat de peste şapte luni de război împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Departamentul american al Apărării a transmis anterior marţi că Statele Unite consideră în continuare operaţiunea israeliană de la Rafah ca fiind "limitată", în ciuda atacului de Duminică.

"Încă mai credem că ceea ce se întîmplă la Rafah, ceea ce face Armata israeliană, este limitat", a declarat Sabrina Singh, purtătoare de cuvînt adjunctă a Pentagonului, într-un briefing de presă.

Statele Unite rămîn cel mai mare susţinător militar şi diplomatic al Israelului şi au criticat dorinţa procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite mandate de arestare pentru liderii israelieni, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu.

Dar "nu credem că sancţiunile împotriva CPI sunt abordarea corectă", a spus Kirby, după apelurile unor senatori republicani de a adopta sancţiuni împotriva instanţei, aşa cum a făcut Donald Trump cînd era preşedinte al Statelor Unite împotriva unui procuror al acestui organism.