STINGA ROMANEASCA SI DREAPTA MOLDOVENEASCA LA TAIFAS ELECTORAL CU MOSCOVA

Site-ul vice.com, sub semnătura lui Cătălin Nicolae, dezvăluie, în premieră, o serie de chestiuni pe care moldovenii ar trebui să le ştie, să cunoască mai bine adevărata faţă a politicienilor cărora le dau votul. Aici este vorba despre Iurie Leancă şi jocul lui politic prorusesc, antieuropean şi antiromânesc. Prin urmare, vă oferim doar cîteva din dezvăluirile amintite!

Politicienii din Republica Moldova îţi pot decide viitorul

„…Ca de obicei, în Moldova, lucrurile nu sînt aşa simple cum par. Ruptura lui Leancă de partid este ceva mai veche şi s-a acutizat în perioada campaniei electorale din România, cînd partidul l-a sprijinit pe Iohannis, iar Leancă pe Ponta, ceea ce a atras o reacţie virulentă a Partidului Popular European.

De ce te-ar interesa pe tine cu cine ţin politicienii de la Chişinău? Pentru că ei îşi influenţează simpatizanţii, iar asta îţi poate afecta ţie viitorul. Miza este dată de numărul mare de basarabeni care au şi cetăţenia română – doar în Republica Moldova au votat 22 de mii în primul tur şi 36 de mii în turul al doilea, iar la aceştia se adaugă cei care au votat în România şi în alte ţări.

Iohannis a luat în turul doi, peste Prut, cu 20 de mii de voturi mai mult, ceea ce arată că, în situaţii limită, cu diferenţe mici între cei doi candidaţi, alegătorii din Republica Moldova ar putea decide rezultatul alegerilor din România. Dacă mai vrei motive pentru care Moldova, în general, e importantă pentru tine, ţi-am dat cîteva aici:; două dintre ele ar fi că România are o grămadă de cetăţeni peste Prut şi că o parte din banii pe care ţi-i ia ţie statul se duc acolo, sub formă de ajutoare.

Fostul premier moldovean a fost urechiat de europeni, că l-a susţinut pe Ponta

Iurie Leancă a devenit premier în 2013, după ce predecesorul – şi şeful său de partid – Vlad Filat a fost demis de Parlament. După acel moment, relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat, deşi aparenţele au fost păstrate în public, pentru că Leancă dădea semne că nu îi prea convine autoritatea lui Filat şi el este ocupat să guverneze. (…)

Un semn al diferendelor dintre cei doi a fost în perioada campaniei electorale din România, cînd PLDM l-a sprijinit pe Klaus Iohannis, iar Leancă şi-a exprimat, public, susţinerea pentru Victor Ponta.

De obicei, partidele de la Chişinău îşi oferă sprijinul în funcţie de familia politică a candidatului din România. PLDM face parte din Partidul Popular European (PPE); faptul că acesta a dominat Parlamentul şi Comisia Europeană în ultimii ani a contribuit la bunăvoinţa pe care europenii au arătat-o Chişinăului. PPE a fost extrem de iritat de decizia lui Iurie Leancă de a-l sprijini, public, pe Victor Ponta. VICE a intrat în posesia unei scrisori pe care preşedintele Partidului Popular European a trimis-o lui Filat şi lui Leancă în Septembrie, cînd s-a aflat despre intenţia acestuia din urmă de a merge la mitingul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta la Preşedinţie. Tonul scrisorii este atît de dur, încît nu a fost făcută publică nici pînă azi, chiar dacă, probabil, adversarilor lui Leancă le-ar fi plăcut ca acesta să fie tras de urechi în public:

„Domnului Vlad FILAT, Preşedintele PLDM

Domnului Iurie LEANCĂ, Vicepreşedinte al PLDM şi Prim-ministru al Moldovei

Bruxelles, 16 septembrie 2014

Dragă Preşedinte,

Dragă Vicepreşedinte, Dragă Prim-ministru,

Am fost recent informat despre intenţia Vicepreşedintelui PLDM şi Prim-ministrului Iurie Leancă de a participa sîmbăta viitoare la lansarea campaniei electorale a lui Victor Ponta pentru alegerile prezidenţiale din România.

Am fost profund decepţionat la aflarea acestui fapt. Este absolut inacceptabil ca Vicepreşedintele unui partid membru al PPE să susţină campania electorală a unui candidat socialist, care în plus este unul care recent a venit cu exprimări dintre cele mai deplasate despre Preşedintele Băsescu. A-i compara moştenirea cu cea unui regim nazist este scandalos.

PPE a susţinut din totdeauna cu fermitate Moldova pe calea sa europeană şi cred că sîntem în drept să ne aşteptăm în schimb la o anumită loialitate faţă de familia noastră politică. Am încrederea că veţi lua toate măsurile necesare pentru a soluţiona rapid această situaţie nefericită.

Cu cordialitate,

Joseph Daul

Preşedinte PPE”

Leancă nu a ţinut cont de recomandare şi a mers la Bucureşti, ba mai mult, i-a făcut lui Ponta campanie în Republica Moldova, spunînd la întîlniri cu alegători PLDM că, dacă îl vor în continuare pe el prim-ministru, trebuie să îl voteze pe Ponta. Cu toate astea, jocul public al armoniei a fost menţinut, mai ales că pe 30 noiembrie au urmat alegeri şi în Republica Moldova, iar PLDM nu îşi permitea o ruptură cu un premier bine-văzut de electorat. Filat a mers şi mai departe şi l-a propus pe Leancă premier… (…)

Chiar în ziua în care, de data asta cu sprijinul comuniştilor, în Republica Moldova a fost instalat un nou guvern, Leancă a dat un comunicat în care spunea că se va gîndi ce o să facă în viitor; surse bine informate susţin că ulterior s-a întîlnit cu nişte membri de partid şi i-a întrebat ce cred ei că ar fi mai bine să facă – să rămînă în PLDM, să se alăture altui partid, sau să îşi fondeze propria formaţiune? (…) Pînă acum, foştii premieri ai Republicii Moldova care şi-au făcut formaţiuni politice nu au avut un prea mare succes, indiferent cît de populari au fost cînd guvernau. Întrebarea e dacă Leancă va reuşi să formeze un partid puternic şi credibil. Şi dacă da, se reia povestea de amor cu PSD-ul şi se va încerca din nou reorientarea electoratului român din Republica Moldova către stînga? Sau vom asista la o revenire a fiului rătăcitor la sînul familiei populare?”

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31