STIATI CA?

  • Cei mai ambițioși conducători și împărați ai Romei îl admirau foarte mult pe Alexandru cel Mare. Cînd Iulius Caesar avea 33 de ani și era general în Hispania, se spune că ar fi început să plîngă la vederea unei statui a lui Alexandru Macedon, spunînd că el nu realizase nimic, în timp ce Macedoneanul, la aceeași vîrstă, cucerise întreaga lume.
  • Singurii doi oameni care au semnat Declarația de Independență pe 4 iulie au fost John Hancock și Charles Thomson. Restul au semnat pe 2 august, iar ultima semnătură a fost adăugată abia cinci ani mai tîrziu.
  • Mai multe monede romane au fost găsite în America, sugerînd că nici vikingii, nici Columb n-au fost primii europeni care au ajuns în Lumea Nouă. Monedele au fost găsite în statele Texas și Maine, dar și în Venezuela. Un grup de monede a fost găsit într-o movilă din Texas ce datează din anul 800 d.Hr. În Oklahoma a fost descoperită o monedă din bronz, un tetradrahm, cu profilul împăratului Nero, iar cercetările au arătat că moneda a fost făcută la Antiohia în anul 63.
  • Cea mai lungă domnie a unui monarh a aparținut lui Pepi al II-lea, care a condus Egiptul timp de 94 de ani, între 2278 și 2184 î.Hr. Următorul pe lista cu cele mai lungi domnii este Ludovic al XIV-lea al Franței, cu 72 de ani petrecuți pe tron.
  • Cel mai scurt război înregistat vrodată s-a purtat între Marea Britanie și Zanzibar, în 1896: el a durat... 38 de minute! La extrema cealaltă, cel mai lung conflict a fost Războiul de 100 de ani (sau, mai bine zis, 116 ani), purtat între Anglia și Franța între 1337 și 1453 (tratatul a fost însă semnat în 1475).
  • Se pare că prima bombă aruncată de Aliați asupra Berlinului în Al Doilea Război Mondial a omorît singurul elefant aflat în Grădina Zoologică a orașului.