Soldatii rusi ii ameninta cu moartea, ii ucid, ii rapesc si ii tortureaza pe jurnalistii ucraineni ca sa-i sileasca sa treaca de partea lor

Soldaţii ruşi agresează şi ameninţă jurnaliştii şi presa locală în teritoriile ocupate de ei în Ucraina pentru a împiedica relatarea activităţilor lor şi a impune răspîndirea propagandei Kremlinului, denunţă „Reporteri fără Frontiere (RSF), un ONG internaţional care are drept obiectiv apărarea libertăţii mass-media.

RSF condamnă aceste acte de intimidare, care includ răpiri, şi solicită autorităţilor ruse să înceteze hărţuirea jurnaliştilor ucraineni.

Potrivit RSF, soldaţii ruşi sunt tot mai inventivi în încercările de a-i determina pe jurnaliştii ucraineni să colaboreze cu ei şi nu se feresc în a se deda unor ameninţări cu moartea, răpiri şi dispariţii forţate.  

În cel mai recent caz, ei l-au răpit, la 23 Martie, pe tatăl Svitlanei Zalizeţka, din oraşul Melitopol, şi au condiţionat eliberarea bărbatului în vîrstă de 75 de ani de alăturarea jurnalistei la cauza armatei ruse.  

Cînd armata rusă nu ia ostatici jurnalişti, îi răpeşte. Viktoria Roşcina, o jurnalistă de la postul de radio Hromadske, care a dispărut la Berdiansk pe 12 Martie, a fost eliberată zece zile mai tîrziu, după ce a fost forţată să înregistreze un videoclip în care spune că soldaţii ruşi „i-au salvat viaţa” şi că a fost „tratată bine”.

Jurnalistul Oleg Baturin a fost torturat timp de opt zile după ce a fost răpit de soldaţii ruşi la Kahovka, în regiunea Herson.

Un colaborator al Radio France a fost supus la rîndul său torturii după ce a fost răpit lîngă Kiev.

Irina Stariseleţ, corespondentă din regiunea Herson pentru agenţia naţională de ştiri Ukrinform din regiunea Herson, a primit ameninţări cu moartea. „Ruşii mă sună neîncetat să-mi spună ce vor să-mi facă”, mărturiseşte ea.   

De la începutul războiului, 70 de instituţii locale de presă din şase oraşe ocupate sunt împiedicate să-şi desfăşoare activităţile.  

Instituţii de presă precum Puşkinskaia, Media-Inform, Reporter, Third Digital, Dumskaia, 048, Volnorez şi All.news au primit scrisori anonime prin care li se solicită să „abandoneze activităţile anti-ruse” dacă îşi doresc „o şansă de a se salva”.   

Forţele armate ruse au bombardat zece turnuri de radio şi TV de la începutul războiului – atacuri care constituie o crimă de război şi fac obiectul a două plîngeri depuse de RSF la procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale.  

De la începutul războiului în Ucraina, cinci jurnalişti au fost ucişi, iar alţii nouă răniţi de focuri de armă sau în urma unor bombardamente, notează RSF.