Smintiti antivaccinisti sunt peste tot: 6% dintre angajatii in sectorul public din New York refuza sa se vaccineze impotriva COVID-19

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a informat că aproximativ 6% dintre angajaţii din sectorul public nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, iar de la aceasta dată vor fi suspendaţi din funcţie şi nu îşi vor mai primi salariile, măsura implicînd, printre alţii, poliţişti şi pompieri care s-au pronunţat împotriva acestei decizii, relatează EFE.

Vineri, 29 Octombrie, a expirat termenul acordat tuturor angajaţilor din sectorul de stat pentru a se vaccina cel puţin cu prima doză a unui vaccin anti-COVID-19, dacă doresc să-şi păstreze locul de muncă.

Potrivit primarului De Blasio, aproape 91% dintre angajaţii din sectorul public au respectat măsura vaccinării, la care se adaugă cei 3.564 care s-au vaccinat Vineri.

„Avem aproximativ 9.000 de angajaţi suspendaţi şi fără salariu dintr-un total de aproape 400.000”, a declarat la conferinţa sa de presă zilnică primarul New Yorkului.

La acest număr se adaugă alţi 12.000 de angajaţi care au solicitat scutire pe motive religioase sau medicale şi sunt în aşteptarea răspunsului.

Primarul democrat, care se apropie de încheierea celui de-al doilea şi ultim mandat de patru ani, s-a declarat mulţumit că, după anunţarea acestei măsuri, pe 20 Octombrie, s-au vaccinat alţi 22.472 de angajaţi publici.

Numărul acestora, potrivit lui De Blasio, „continuă să crească” în acest oraş care a fost focarul pandemiei în Primăvara anului 2020 şi s-a aflat mult timp în fruntea listei deceselor asociate COVID-19, totalizînd peste 55.000 de morţi în prezent.

„Vrem ca toţi să facă ceea ce este corect: să se vaccineze. Cei care nu a făcut-o pînă acum, au încă posibilitatea de a rezolva acest lucru. Vaccinaţi-vă, întoarceţi-vă la locul de muncă, pentru că toţi trebuie să muncim şi să ne simţim în siguranţă”, a spus Bill de Blasio.

El a precizat că 84% din personalul Poliţiei este vaccinat, faţă de 70% în momentul emiterii deciziei, reprezentînd o creştere de 58% după 20 Octombrie.

În ceea ce priveşte personalul din domeniul salubrităţii, creşterea a fost de la 62% la 83% în rîndul celor care au dorit să-şi păstreze locul de muncă.

Sindicatul poliţiştilor a contestat în instanţă, fără sorţi de izbîndă, decizia, care a vizat iniţial personalul didactic şi lucrătorii sanitari, iar apoi a fost extinsă tuturor angajaţilor din sectorul public.

Potrivit lui De Blasio, în pofida acestei suspendări forţate a unei părţi dintre angajaţi, nu au existat întreruperi în privinţa serviciilor publice ale oraşului.