Simptomele nu sunt un indicator pentru raspindirea virusului SARS-CoV-2
Primul studiu din lume la care au participat voluntari dispuşi să se expună în mod deliberat la SARS-CoV-2 a ajuns la concluzia că simptomele nu au nici un efect asupra probabilităţii ca o persoană infectată să transmită boala altor persoane, informează Reuters, potrivit agerpres.
Concluziile studiului scot în evidenţă dificultatea prevenirii infecţiilor comunitare în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează asupra unei creşteri a numărului de cazuri.
Proiectul de cercetare, derulat de compania Open Orphan în colaborare cu Imperial College din Londra, a arătat că, printre cei 18 participanţi care au contactat COVID-19, severitatea simptomelor sau absenţa simptomelor nu a avut nici o legătură cu încărcătura virală prezentă în căile aeriene. Concluziile studiului au fost publicate în revista ştiinţifică Nature Medicine.
În cadrul studiului, 36 de tineri fără un istoric de infectare sau vaccinare au fost expuşi la tulpina iniţială SARS-CoV-2 şi au fost monitorizaţi în spaţii de carantină.
Întrucît în cazul a doi dintre voluntari a fost detectată în cele din urmă prezenţa anticorpilor, aceştia au fost excluşi din studiu. Puţin peste jumătate dintre participanţi au contractat virusul.
Nu s-au produs alte evenimente adverse, iar studiul expunerii umane deliberate s-a dovedit a fi unul sigur şi bine tolerat în cazul adulţilor tineri şi cu o stare bună de sănătate, a precizat echipa de cercetători la începutul anului.