Sesiune specială a Adunării Generale a ONU în chestiunea palestiniană

După vetoul american la aderarea lor deplină şi completă la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), palestinienii ar urma să obţină, Vineri, la Adunarea Generală, reunită într-o sesiune specială, cîteva drepturi suplimentare în cadrul organizaţiei, un succes simbolic care a provocat deja furia Israelului, notează AFP, potrivit Agerpres.

Pe fondul războiului din Gaza, palestinienii, care au statut de "stat non-membru observator", au relansat, la începutul lui Aprilie, cererea lor din 2011 prin care solicitau să devină un stat membru deplin al Naţiunilor Unite.

Pentru a reuşi, o asemenea iniţiativă necesită, înainte de un vot în Adunarea Generală cu o majoritate de două treimi, o recomandare din partea Consiliului de Securitate. Însă SUA şi-au impus vetoul pe 18 Aprilie.

Atunci palestinienii au decis să se întoarcă spre Adunarea Generală, unde, potrivit mai multor observatori şi diplomaţi, ar urma să obţină o largă majoritate.

Proiectul de rezoluţie prezentat de Emiratele Arabe Unite "constată că statul Palestina îndeplineşte condiţiile cerute pentru a deveni membru al ONU şi ar urma deci să fie admis în Organizaţie".

El cere astfel Consiliului de Securitate să "reexamineze favorabil problema".

O perspectivă mai mult decît improbabilă dată fiind poziţia Washingtonului, care se opune oricărei recunoaşteri în afara unui acord bilateral între palestinieni şi Israel, aliatul SUA, al cărui Guvern respinge soluţia cu două state.

"Lucrurile ar putea intra într-un fel de buclă diplomatică funestă, cu Adunarea Generală care cere, în mod repetat, Consiliului să accepte aderarea palestiniană şi cu SUA care impun veto", a comentat Richard Gowan, analist al International Crisis Group.
În această perspectivă, textul prevede acordarea fără să se mai aştepte, "cu titlu excepţional şi fără ca aceasta să constituie un precedent", a unei serii de "drepturi şi privilegii suplimentare" palestinienilor, începînd cu cea de-a 79-a sesiune a Adunării, în Septembrie.

Excluzînd, fără ambiguitate, dreptul de a vota şi de a fi candidat în Consiliul de Securitate, textul le permite, de exemplu, palestinienilor să supună direct la vot propuneri şi amendamente, fără a trece printr-o ţară terţă, sau să aibă un loc printre statele membre în ordine alfabetică.

"O clădire se construieşte cărămidă cu cărămidă. Chiar dacă unii cred că aceasta este doar simbolic, pentru noi este important. Avansăm spre dreptul nostru natural şi legitim de a fi un membru deplin al ONU", a declarat, Joi, ambasadorul palestinian Riyad Mansour în faţa unor jurnalişti.

"Simbolul este cel important", a apreciat Richard Gowan, referindu-se la "un mesaj clar" trimis astfel israelienilor şi americanilor.

De altfel, Israelul a criticat din start în mod ferm această iniţiativă. Votul "va acorda Autorităţii palestiniene drepturile unui stat de facto", a denunţat ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, văzînd în aceasta o tentativă de "a ocoli Consiliul de Securitate şi de a încălca Carta ONU".

SUA au exprimat, la rîndul lor, rezerve. "Ne temem că aceasta ar putea crea un precedent", a declarat ambasadorul american adjunct la ONU, Robert Wood.

Prima versiune a textului, consultat de AFP, era mai ambiguă, acordînd "statului Palestina drepturi şi privilegii" în Adunarea Generală, "pe picior de egalitate cu statele membre", fără a enumera aceste drepturi.

Însă noua versiune "este în acord cu Carta", a dat asigurări Samuel Zbogar, ambasadorul Sloveniei, în prezent stat membru al Consiliului de Securitate. "Ea (...) nu vizează elementele ce aparţin doar statelor membre", a adăugat el.

În condiţiile în care Israelul îşi continuă ofensiva în Gaza, ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste Hamas din 7 Octombrie 2023, acest vor ar permite palestinienilor să se lămurească cine anume îi susţine şi, dacă este cazul, să demonstreze că, fără vetoul american în Consiliu, ar avea voturile necesare în Adunarea Generală pentru a valida aderarea.

În Decembrie anul trecut, 153 de ţări din 193 au susţinut apelul la un armistiţiu imediat în Fîşia Gaza (10 voturi contra şi 23 de abţineri). 

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40