SEMNAL CATRE UE
„Legea” sau „Krîşa”?
În vara anului trecut ziarul Moldova Suverană a publicat un articol cu o adresare celor de la cîrma statului: ”Faceţi măcar ceva, domnilor guvernanţi!”. Nu este de mirare că, pînă acum, nu s-a făcut nimic şi acei oameni disperaţi, care s-au adresat atunci redacţiei, au venit din nou după ajutor.
În conţinutul articolului se reflecta despre lupta proprietarilor de locuinţe ai blocului locativ nr.9 de pe str.S.Lazo din Străşeni, care s-au asociat într-o asociaţie de coproprietari în condominiu, pentru a obţine şi gestiona bunurile comune ce le revin, conform legii condominiului în fondul locativ. Încălcarea legislaţiei, traficul de influenţă, interpretarea eronată a legii, falsificări şi minciună sînt doar o parte din acţiunile ilegale despre care ne-au comunicat locatarii. Ei afirmau că la terenul aferent casei lor pretind preşedintele Judecătoriei raionului Străşeni Mihail Gavriliţă cu fiica sa Mihaela Grosu (şi ea judecătoare), şefa Biroului de Evidenţă şi Documentare a populaţiei Emilia Trofimov şi însuşi primăriţa oraşului Străşeni Valentina Casian.
Adresările noastre în toate instanţele au stopat pentru un timp acţiunile ilegale ale primăriei, dar recent, primăriţa Valentina Casian din nou ”s-a apucat” de terenul aferent casei noastre, deşi materialele se află în judecată. Posibil, simte că timpul zboară repede...
Începînd cu 27 ianuarie 2015 terenul cu pricina este supus, aproape zilnic, măsurărilor pînă sub ferestrele oamenilor, de specialistul cadastral al unui SRL , care a spus că are contract cu primăria. Am invitat poliţia şi viceprimarul . Ultimul a confirmat că ei vor să construiască pe terenul nostru o platformă, deoarece noi nu avem bani să-l amenajăm.
Cineva ne-a spus că degeaba ne luptăm pentru dreptate, deoarece aceşti ”rechini” au o ”krîşă” bună la nivel de republică şi nu se uită ei la lege. Ne-am convins de acest lucru atunci, cînd, disperaţi, ne-am adresat organelor de drept şi de conducere din ţară. La început, unele din ele chiar începuse nişte investigaţii şi controale, ca pînă la urmă să nu facă nimic.
Pe acţiunile ilegale ale judecătorului Igor Chiroşca din Străşeni ne-am adresat cu o plîngere Consiliului Superior al Magistraturii, care nu a văzut încălcări ale codului deontologic, deşi hotărîrea instanţei de fond este compusă din falsificări şi interpretare eronată a legii. Dar, vorba ceea: ”Corb la corb nu-şi scoate ochii”.
Am depus documentele către Curtea de Apel Chişinău. Dosarul a nimerit ”automat” la judecătoarea Ana Gavriliţă. Am înaintat o cerere de recuzare, deoarece am aflat ca doamna judecătoare este rudă cu Mihaela Gavriliţă Grosu, pretendenta la terenul nostru. Cererea de recuzare a fost respinsă. La şedinţa dată am fost citaţi după ce ea a avut loc. Cred că aceste acţiuni se admit pentru a confirma încă o dată că omul simplu nu prezintă nici o valoare.
Am depus o cerere în judecată pe motivul refuzului de a înregistra casa , inclusiv şi de către organul cadastral republican. Judecătoria sectorului Rîşcani (judecător Gheorghe Mîţu) la prima şedinţă a respins cererea asociaţiei. Am mers cu apel către Curtea de Apel Chişinău. Dosarul din nou ”automat” a fost repartizat judecătoarei Ana Gavriliţă. Avocaţii din Străşeni ne-au spus: ” Nu aveţi şanse”.
Deşi legea este de partea noastră, nu credem că avem vre-o şansă să obţinem dreptate în acest mediu mafiotic şi corupt, care se menţine dur.
Dar să le luăm pe rînd:
1. Avem lege, avem asociaţie, avem decizia consiliului local de transmitere a casei. Nu putem înregistra dreptul de proprietate asupra casei la organul cadastral din motive de corupţie, relaţii de clan şi mafie, care prin trafic de influinţă, ilegal, sub diferite pretexte, ne lipsesc de dreptul la proprietate!
2. Avem lege, care ne dă dreptul la terenul aferent casei şi care obligă primăria timp de 30 zile să formeze şi să transmită teritoriul condominiului, pe care primăria o calcă în picioare 4 ani de zile!
Apare întrebarea: de ce atît de grav şi fără de temeri demnitarii primăriei, în frunte cu primăriţa, încalcă legislaţia? De ce demonstrativ, (doar în cazul nostru!) organul cadastral încalcă legea cadastrului şi a condominiului în fondul locativ şi nu înregistrează casa ? De ce acţiunile judecătorului,foarte cinice, tendenţioase şi ilegale sînt susţinute de către CSM? De ce nimeni din organele de conducere şi de drept din Republica Moldova nu vede aceste încălcări?
De aceea că trăim în Republica Moldova, unde interesele de clan şi mafia sînt ”krîşuite” la cel mai înalt nivel. Unde omul nu are valoare, drepturile omului sînt expuse doar pe hîrtie! Ei vorbesc zilnic de lupta cu corupţia şi tot ei sînt acei care generează şi dezvoltă corupţia!
Este deja o deprindere şi o practică de adoptare a deciziilor ilegale la diferite nivele, interpretată cu succes de ani şi ani, actorii fiind încrezuţi că nu vor fi verificaţi de nimeni şi nu vor da răspundere în faţa legii. Iată aşa şi se învîrte ”roata” Mafiei cu regimul ei putred de funcţionare a legii!
Deşi UE a încercat prin reformarea justiţiei să schimbe situaţiile de corupţie şi încălcări de lege, la etapa actuală este destul de complicat de a distruge acea ”maşină”, care funcţionează din sistemul învechit. Multă lume suferă, ţara îşi pierde imaginea, UE este îngrijorată de nefuncţionarea reformei justiţiei şi actele de corupţie, mass-media este inundată de plîngerile oamenilor, care nu mai cred in judecători şi caută dreptatea la jurnalişti, dar ”carul nu se mişcă din loc”...Nimic nu se schimbă.
Considerăm raţional a ne adresa cu un semnal către UE pentru ca să le fie clar şi celor din Europa de unde porneşte ”peştele să se strice”…şi cît de posibil este de oprit un astfel de proces … în Republica Moldova…
Pentru cei promovaţi de oameni care calca peste ei: Un lup gonit de vînători fugea pe un cîmp. Văzînd un ţăran, l-a rugat să-l ascundă. Omul l-a ascultat, ascunzîndu-l într-un sac. După ce vînătorii s-au îndepărtat lupul i-a spus omului: ”Acum, omule, o să te mănînc”. Omul s-a indignat: ”Cum aşa, eu ţi-am salvat viaţa?”. ”Ei şi ce, eu sînt flămînd!”. Atunci omul l-a convins să întrebe de cei din jur dacă se poate aşa ceva. Au întrebat vulpea care le-a răspuns: ”Vezi, omule, acum lupul e mai puternic ca tine şi, dacă îi este foame poate şi să te mănînce!” Întristat de tot, omul s-a rugat: ”Să mai întrebăm pe cineva”. În calea lor venea ariciul. L-au întrebat şi pe el. Ariciul a ascultat atent şi a spus mirat: ”Cum, tu, aşa lup mare şi ai încăput în aşa sac mic? Incredibil!”. ”Adevărul spun, aşa a fost”- se revolta lupul. ”Oricum nu-mi vine să cred, - o ţine morţiş ariciul, hai să vedem cum ai încăput în sac!”. Lupul s-a băgat în sac iar omul repede a legat sacul la gură. Între timp se întorceau vînătorii, care au luat sacul cu ei. Morala: De vin clipe grele peste tine, caută la om scăpare, preţuieşte-l pe cel care face bine.
S. Trifan, C. Pletea, E. Parfirieva, V. Cuşnir,
V. Ţaruş, E. Cuzneţova, V. Plămădeală ş.a.