SANCŢIUNI PENTRU AGENŢII ECONOMICI CARE VOR IMPORTA PRODUSE AGRICOLE FĂRĂ ACTE
Începînd de săptămîna viitoare, agenţii economici care importă produse agricole în Moldova vor fi sancţionaţi dacă nu vor prezenta certificate de inofensivitate şi conformitate, care se obţin în ţara de origine a mărfii. În lipsa acestora, producţia va fi oprită la frontieră, transmite IPN.
Şeful Direcţiei coordonarea posturilor la frontieră din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Andrei Balan, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că noile prevederi au intrat în vigoare încă în luna martie, însă agenţii economici le-au ignorat. Tocmai de aceea vor fi aplicate amenzi. Pentru prevenirea falsificării actelor, ANSA va iniţia acorduri de colaborare cu ţările de import, cu care va face schimb electronic de certificate.
Anterior exista doar certificatul fitosanitar, care era necesar pentru toate produsele agricole. Certificatul de conformitate era de asemenea obţinut de către agenţii economici, dar nu era ataşat la dosarul de import. Acum acest lucru va fi obligatoriu.
Potrivit lui Andrei Balan, includerea certificatului de inofensivitate, care este unul mai nou, în dosarul actelor necesare va elimina discrepanţa dintre producătorii autohtoni şi cei de peste hotare. Deoarece producătorii autohtoni în permanenţă erau obligaţi să prezinte certificatele de inofensivitate la exportul mărfii. În acelaşi timp, acest lucru nu se cerea de la agenţii economici care importau marfa pe teritoriul Republicii Moldova.
La rîndul lor, mai mulţi agenţi economici au menţionat că obţinerea acestor certificate presupune o procedură anevoioasă, iar de multe ori marfa uşor alterabilă este compromisă. Agenţii economici au adăugat că prelevarea unei singure probe de laborator pentru un lot de marfă costă circa 400 de lei. În cazul în care agenţii vor aduce marfă de 20-30 de loturi, atunci şi cheltuielile vor fi mai mari, iar agenţii susţin că acest lucru se va răsfrînge şi asupra preţurilor pe piaţă.