Rusia ameninta o tara din Balcani: ”Daca vreti in NATO, vom reactiona!”

Ambasadorul Rusiei în Federaţia Bosniei şi Herţegovinei, Igor Kalabuhov, a declarat Miercuri că această ţară are dreptul de a decide dacă se alătură sau nu NATO, dar a avertizat că Moscova îşi rezervă totodată dreptul de a răspunde la o astfel de posibilitate, în conformitate cu interesele sale, transmite agenţia de presă croată Hina, potrivit agerpres.

„Faptul că (Federaţia Bosniei şi Herţegovinei) decide să devină membră a oricărei alianţe, aceasta este o chestiune internă. Răspunsul nostru este altă chestiune. Exemplul Ucrainei arată la ce ne aşteptăm. Dacă va exista vreun pericol, vom răspunde”, a declarat Kalabuhov la postul de radio TFV, lansînd astfel o ameninţare abia voalată, comentează Hina.

Kalabukov a mai spus că, de fapt, Occidentul reprezintă o ameninţare pentru securitatea Bosniei şi Herţegovinei, prin faptul că pretinde că Rusia „ar pregăti un plan”.

„Nu avem nici un plan. Vom răspunde după analizarea situaţiei strategice şi geopolitice”, a susţinut ambasadorul rus, adăugînd că aderarea Federaţiei Bosniei şi Herţegovinei la NATO nu este în prezent o realitate, din cauza lipsei de consens în interiorul ţării pe acest subiect, situaţie care are puţine şanse să se schimbe rapid. El făcea aluzie la respingerea fermă de către politicienii sîrbo-bosniaci, conduşi de Milorad Dodik, a luării unor măsuri care ar putea duce la aderarea ţării la NATO, comentează Hina.

Kalabuhov a respins şi acuzaţiile potrivit cărora Rusia destabilizează Bosnia şi Herţegovina cu ajutorul lui Dodik, un ferm susţinător al unei alianţe cu Moscova, descriindu-le drept „minciuni şi aberaţii”.

Diplomatul rus a mai susţinut că ţara sa nu poartă un război împotriva Ucrainei, ci se află de fapt într-un fel de misiune de pace, deoarece încearcă să-i elibereze pe ucraineni de „ameninţarea nazismului”.

„Nu suntem în război cu Ucraina. Războiul se declară în mod oficial. Un diplomat merge la Moscova, la Ministerul Afacerilor Externe, aduce o notă şi spune: Uitaţi aici, Guvernul ucrainean a decis să vă declare război. Ăsta-i războiul. Pentru noi, aceasta este o operaţiune militară specială”, a insistat Kalabuhov, a cărui ţară a invadat Ucraina la 24 Februarie.

Separat, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, aflat în vizită la Sarajevo, a subliniat că misiunea EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene – care se desfăşoară pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei începînd cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite – este „mai importantă ca oricînd” pentru „a descuraja” orice tentaţie de a destabiliza această ţară balcanică, potrivit Hina şi EFE.

În declaraţii făcute la sediul misiunii, Borrell şi-a exprimat convingerea că riscul destabilizării Bosniei a crescut după invazia rusă din Ucraina. Războiul care are acum loc este un „conflict între imperiul dreptului şi imperiul armelor, între democraţii şi autocraţii. Cu bombardamente aleatorii şi cu distrugeri, militarii ruşi poartă un război împotriva Ucrainei democratice, suntem martorii unui eveniment pe care nu ni-l imaginam posibil astăzi”, a spus el.

Borrell a apreciat că recenta consolidare a forţei EUFOR în Bosnia şi Herţegovina, cu circa 500 de militari care s-au alăturat celor 600 deja desfăşuraţi, „demonstrează hotărîrea” UE cînd vine vorba să păstreze „integritatea teritorială şi suveranitatea Bosniei şi Herţegovinei”. El a explicat totuşi că militarii suplimentari au fost desfăşuraţi ca măsură de precauţie, chiar dacă în prezent nu există o ameninţare directă la adresa securităţii şi păcii în federaţie.