Rigoare chinezeasca: Politistii au defilat pe strada cu patru suspecti care au incalcat regulile anti-COVID

Jandarmii din Jingxi, Sudul Chinei, au defilat pe străzile orașului cu patru persoane care au încălcat regulile anti-COVID-19, a informat media de stat. Practica defilării infractorilor cu scopul de a-i umilii în public fusese interzisă în China, însă a fost din nou adoptată în vederea eforturilor de a implementa politica „zero Covid”, scrie The Guardian.

Cei patru bărbați erau acuzați că făceau trafic de persoane, transportînd oameni peste granițele Chinei care au fost închise pentru a combate pandemia. Marți, cei patru au fost plimbați pe străzi de Poliție, purtînd costume de protecție antichimică și pancarte care afișau numele și pozele lor.

Publicația de stat Guangxi a spus că evenimentul a avut scopul de a descuraja „infracțiunile din zona frontierei”. Mai mult, polițiștii chinezi au folosit tuburi de vopsea pentru a scrie infracțiunile de care cei patru suspecți sunt acuzați pe pereții caselor infractorilor.

Practica defilării infractorilor era des aplicată în timpul Revoluției Culturale din China (1966-1976) a fost interzisă de mult timp, iar ziarul Beijing News, afiliat cu Partidul Comunist, a scris că incidentul din Jingxi „încalcă grav spiritul legii și nu poate fi permis să se întîmple din nou”.

Anul trecut, un bărbat din China a fost legat de un copac drept pedeapsă pentru că și-a cumpărat țigări în timpul carantinei generale

Ziarul Global Times a scris că Ministerul Siguranței Publice din China a emis mai multe ordine cu privire la interzicerea defilării suspecților din anii '80, precizînd că și oficialii de stat ar putea fi pedepsiți dacă nu se supun legii.

Cel mai recent ordin a venit în luna Februarie a anului trecut, cînd un om din provincia Hebei a fost legat de un copac pentru că a ieșit din casă în timpul carantinei generale pentru a-și cumpăra țigări.

Postările de pe rețelele sociale pe acest subiect au generat mai mult de 350 de milioane de vizualizări și 30.000 de comentarii pînă Miercuri noapte, potrivit Global Times. China a luat măsuri stricte, inclusiv carantinarea a milioane de cetățeni pentru a combate creșterea cazurilor de infectare cu COVID-19.

Spitalele din Europa și SUA sunt sufocate de infectările zilnice. Carantina din China afectează distribuția de cipuri electronice

Beijingul a raportat 203 cazuri noi Miercuri, iar Micron Technology, una dintre cele mai mari companii care produc cipuri de memorie, a spus că restricțiile impuse în orașul Xi'an ar putea duce la întîrzieri de aprovizionare care vor afecta toată lumea.

Între timp, OMS s-a arătat împotriva reducerii perioadei de izolare care se impune după depistarea virusului și a avertizat că va urma un „tsunami de cazuri” provocat de varianta Omicron și care s-ar putea să copleșească sistemele sanitare naționale.

În SUA, Omicron a sufocat deja spitalele care s-au confruntat cu mai mult de 250.000 de cazuri zilnice în medie în ultimele șapte zile. Un epidemiolog de la Harvard a scris că noul record este cel mai probabil doar „vîrful iceberg-ului”, din cauza unui număr prea mic de teste efectuate.

În Franța, s-au înregistrat mai mult de 200.000 de cazuri zilnice, un număr de două ori mai mare decît în ziua de Crăciun, iar Danemarca are cea mai mare rată de infectare pe persoană: 1.612 cazuri la 100.000 de oameni.