RESTRICTII PRIVIND ACTIVITATEA PIETELOR, RESTAURANTELOR SI A CENTRELOR COMERCIALE

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit mai multe restricții cu privire la activitatea piețelor, magazinelor non-alimentare și a localurilor de alimentație publică, modificîndu-le programul de activitate. De asemenea, a fost interzisă desfășurarea, în unitățile de alimentație publică, a nunților, cumetriilor, aniversărilor și alte evenimente.

Într-un briefing de presă, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că se modifică programul de lucru al centrelor comerciale, al unităților comerciale non-alimentare, care de sîmbătă își vor înceta activitatea la ora 18.00. În opinia autorităților, acest lucru va permite degajarea fluxului de persoane.

Din aceleași considerente, piețele agroalimentare și cele nealimentare vor activa între orele 07.00 și 15.00. Restaurantele își vor înceta programul cu clienții la ora 20.00. De la ora 20.00 și pînă la ora 07.00, aceste localuri își pot continua activitatea în regim de livrare.

Se interzice, de asemenea, desfășurarea cu prezența fizică a persoanelor, a conferințelor științifice, adunărilor profesionale în masă, olimpiadelor, competițiilor sportive. La fel, sînt interzise expozițiile, festivalurile, tîrgurile agricole, evenimentele comerciale. Rămîn în vigoare restricțiile pentru sălile concertistice, teatre etc.

Aureliu Ciocoi a menționat că, potrivit informației prezentate, practic toate raioanele din țară sînt sub cod roșu. Cea mai gravă situație se atestă în municipiul Chișinău, unde pînă în prezent s-au înregistrat 1460 de cazuri de infectări la o sută de mii populație, fapt ce excedă de 14 ori limita instituirii codului roșu. Situația este gravă inclusiv în Anenii Noi, Ialoveni, Strășeni etc.

Sursa: IPN