REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (27 martie 2020)

FMI oferă Moldovei 117 mil. USD pentru lupta cu COVID-19

În perioada 30 martie – 1 aprilie, ca răspuns la solicitarea privind acordarea asistenței financiare de urgență pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19, o misiune a FMI, sub conducerea dlui Ruben Atoyan, va purta discuții de la sediul FMI din Washington cu autoritățile R. Moldova referitor la politicile economice necesare pentru atenuarea impactului pandemiei. În cazul Republicii Moldova, este vorba de un volum de finanțare RCF și RFI în total de pînă la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursați integral și cît mai curînd posibil.

 

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Teatrului

Comunitatea teatrală, artiști și public deopotrivă, sărbătoresc vineri, 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului. În acest an, în vederea prevenirii epidemiei și infecției COVID-19, mai multe teatre din R. Moldova și România marchează Ziua Mondială a Teatrului, transmițînd spectacole online.

 

Un medic infectat cu COVID-19 a murit

Un medic infectat cu COVID-19, în vîrstă de 79 de ani a murit. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului din 27 martie. Astfel, bilanțul deceselor provocate de pandemia cu coronavirusul de tip nou a ajuns la 2. Oficialul a precizat că medicul care a decedat suferea de diabet zaharat și insuficiență cardiacă.

 

Două posturi vamale își sistează activitatea

În conformitate cu Dispoziția nr. 6 din 26 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova, două posturi vamale își întrerup activitatea. Astfel, începînd cu data de 29 martie 2020, ora 08:00, traficul prin posturile vamale ”Costești-Stînca” (frontiera moldo-română) și ”Briceni-Rossoșanî” (frontiera moldo-ucraineană) va fi sistat.

 

Încă 28 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în R. Moldova

În laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost examinate joi 134 de probe, dintre care 28 s-au dovedit a fi pozitive. Dintre acestea, trei sînt de import și 25 cu transmitere locală. Astfel, bilanțul cazurilor confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 177. Informația a fost prezentată de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. Ministrul susține că majoritatea cazurilor de transmitere locală s-au înregistrat în Chișinău, Ialoveni, Cahul, Hîncești, Ștefan Vodă, Orhei, Soroca și în stînga Nistrului. Toate persoanele sînt spitalizate, iar 25 de pacienți așteaptă testele pentru a fi externați. Șeful de la Sănătate a precizat că patru din pacienții confirmați astăzi cu COVID-19 sînt angajați ai Spitalului Republican.

 

Autorităţile au luat mai multe decizii restrictive pe durata stării de urgenţă

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova a luat, în şedinţa de joi seara, mai multe decizii restrictive, valabile pe durata stării de urgenţă, inclusiv de limitare maximă a circulaţiei şi deplasării cetăţenilor, atît pe timp de noapte, cît şi ziua. Potrivit Comisiei, din 27 martie va fi interzisă aflarea în grupuri mai mari de trei persoane, cu excepţia membrilor de familie. Totodată, va fi interzisă orice ieşire din casă pe timp de noapte, fără un motiv plauzibil şi de necesitate urgentă. De asemenea, orice persoană care este în afara domiciliului este obligată să aibă în posesie buletinul sau oricare act care îi confirmă identitatea.

 

Reabilitarea scuarului Doina și Ion Aldea Teodorovici s-a încheiat

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că reabilitarea scuarului Doina și Ion Aldea-Teodorovici, de la intrarea principală în Parcul „Valea Morilor" a fost terminată, lucrările au durat aproximativ 30 de zile. Potrivit municipalității, în scuar a fost amenajată o fîntînă arteziană, iar suprafața a fost placată cu granit. A fost instalat iluminat nocturn și mobilier urban - bănci și coșuri de gunoi. Proiectul de reabilitare a scuarului monumentului celor doi artiști de la intrarea principală în Parcul „Valea Morilor" a fost gestionat de Pretura sectorului Centru și implementat cu suportul unui agent economic.

 

Bugetarii vor avea o vacanţă forţată în perioada 28 martie - 5 aprilie

Angajaţii instituţiilor bugetare vor avea, în perioada 28 martie - 5 aprilie, zile libere, care vor fi remunerate, conform deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din R. Moldova. „Se vor afla în vacanţă forţată toate structurile bugetare, cu excepţia celor din domeniile medical, al sănătăţii publice, apărării, menţinerii ordinii publice şi securităţii”, a declarat la finele şedinţei președintele Comisiei, prim-ministrul Ion Chicu. Potrivit premierului, aceste zile vor fi recuperate conform legislaţiei, odată cu încetarea stării de urgenţă.

 

Cooperarea moldo-ucraineană a fost discutată de ministrul Oleg Țulea cu ambasadorul Marko Shevchenko

Subiectele actuale de pe agenda relațiilor moldo-ucrainene, inclusiv cooperarea în contextul pandemiei de COVID-19 au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului de externe Oleg Țulea cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Shevchenko. Interlocutorii au evidențiat relațiile excelente între cele două țări, precum şi perspectivele consolidării dialogului politic şi cooperării sectoriale moldo-ucrainene. Un subiect aparte a constituit interacțiunea între ministrele de Externe de la Chișinău și Kyiv. În condițiile actualei crize provocate de pandemia de COVID-19, s-a discutat despre acțiuni de sprijin reciproc, inclusiv pentru soluționarea operativă a problemelor cu care se confruntă cetățenii moldoveni și cei ucraineni la reîntoarcerea acasă.

 

Președintele Parlamentului a dispus returnarea în bugetul public a cca 10 mln lei

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a dispus returnarea în bugetul public a cca 10 mln lei prin reducerea cheltuielilor în bugetul Legislativului pentru anul 2020. Grecenîi a subliniat că prioritatea întregii țări în această perioadă complicată este susținerea sistemului medical. ”Noi nu facem populism, avem o situație fără precedent nu doar în R. Moldova. Este foarte important ca să ne concentrăm eforturile și finanțele pentru domeniile de prioritate vitală”, a spus Președintele Parlamentului.

 

Cei trei minori acuzați de violul de la Tvardița au fost arestați preventiv

La solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), pe data de 26 martie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru toți trei minori învinuiți de acțiuni perverse cu caracter sexual și de tentativă de viol în cazul de la Tvardița. Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în complex de către procurori, ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigație din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) al Ministerului Afacerilor Interne. La 25 martie curent, prin ordonanța procurorului general, Alexandr Stoianoglo, dosarul a fost retras din gestiunea Inspectoratului de Poliție Taraclia și transmis Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, sub conducerea PCCOCS.

 

Președintele Consiliului Audiovizualului anulează dispoziția prin care era limitată libertatea de exprimare

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol a anunțat că anulează dispoziția pe care a luat-o anterior în contextul stării de urgență decretată de către autoritățile R. Moldova. „ Ținînd cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rîndul mai multor jurnaliști și ONG-uri, care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din R. Moldova, în scopul calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție”, a spus Vicol.

 

Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un set de măsuri economice anticriză

Propunerile asociațiilor de business din R. Moldova pentru diminuarea impactului crizei generate de pandemia de COVID-19 au fost discutate, în cadrul unei videoconferințe organizate cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean. Ministrul Economiei a spus că instituția pregătește un set de măsuri anticriză pentru diminuarea impactului negativ al pandemiei asupra economiei naționale. Acesta a fost elaborat ținînd cont de acțiunile implementate în țările europene afectate de criza pandemică precum și de propunerile parvenite de la antreprenorii din țară.

 

Aproape 2500 de persoane au intrat în Republica Moldova în ultimele 24 de ore

Aproape 2500 de persoane au intrat în R. Moldova, revenind din alte state, în ultimile 24 de ore, potrivit statisticilor poliției de frontieră. Din cele 2445 de persoane intrate în R. Moldova, cele mai multe s-au înregistrat la frontiera moldo-română (1389). 748 treceri au fost la frontiera cu Ucraina și 308 treceri a frontierei aeriene (rute charter). În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 554 persoane și completate 2 445 de fișe epidemiologice individuale.

 

Lucrările de contrucție la Stația de epurare vor fi finisate în noii termeni stabiliţi

Lucrările de contrucție la Stația de epurare a apelor uzate din capitală – vor fi finisate în noii termeni stabiliți. Despre acest lucru a anunțat primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a menționat că la Stația de epurare lucrările sînt în toi. “Chiar și în această perioadă se muncește, asta în contextul în care construcțiile nu sînt interzise. Muncitorii sînt echipați conform normelor recomandate”, a specificat edilul capitalei.