REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (24 septembrie 2021)

USM va marca la 1 octombrie 75 de ani de la fondare

La 1 octombrie, USM va aniversa 75 de ani de la fondare. Evenimentul va fi celebrat prin organizarea mai multor activități care se vor desfășura în perioada 24 septembrie – 11 noiembrie. Suita activităților va fi inaugurată cu lansarea unui site aniversar consacrat celor 75 de ani de la fondarea instituției. Pagina va conține informații despre istoria, rectorii, Doctorii Honoris Causa, absolvenții de succes ai USM. În perioada 24-25 septembrie, Facultatea de Litere a USM, în colaborare cu Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici", Cernăuţi, Ucraina, și cu Universitatea „Ştefan cel Mare", Suceava, România, vor organiza Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu".

 

Muzeul Național de Etnografie a redeschis Sala Casa Mare

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) a organizat două evenimente, desfășurate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, cu genericul ”Patrimoniul incluziv și divers”. Astfel, a avut loc redeschiderea Sălii Casa Mare și inaugurarea expoziției Planul Urbanistic de Detaliu (PUD). Potrivit directorului MNEIN, Petru Vicol, expoziția prezintă o Casă Mare, unde, conform tradiției, se păstrează cele mai alese țesături, obiecte de rit, zestrea și unde au loc cele mai importante evenimente și obiceiuri din viața oricărei familii.

 

Dialogul Strategic cu SUA va fi fortificat

În cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, șeful diplomației R. Moldova Nicu Popescu a discutat despre modalitățile de fortificare a Dialogului Strategic cu Statele Unite ale Americii cu Wendy R. Sherman, secretar de stat adjunct al SUA. Diplomații au evocat pașii concreți care urmează a fi întreprinși pentru accelerarea dialogului politic și relațiilor comercial-economice prin proiecte de infrastructură și interconexiune energetică. „Vom accelera, cu sprijinul SUA, reforma justiției și consolidarea instituțiilor din țara noastră”, a spus ministrul Nicu Popescu

 

Comisia Unificată de Control s-a reunit în ședință

Delegația R. Moldova a participat la ședința săptămînală a Comisiei Unificate de Control, care a avut loc iari la Bender. Comandamentul Militar Întrunit a raportat situația în Zona de Securitate pentru 15-22 septembrie curent, stabilind că observatorii militari nu au documentat incidente grave în această perioadă. În contextul riscului sporit de răspîndire a infecției provocate de virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul țării, membrii Comisiei Unificate de Control au abordat starea de fapt la acest subiect în Forțele Mixte de Pacificare. S-a constatat lipsa cazurilor active de Covid-19 în contingentele militare.

 

Debitorii nu vor putea fi evacuați din casă în perioada rece a anului

Debitorul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului, dacă nu dispune de o altă locuință unde s-ar putea muta. Un proiect de modificare a Codului de executare, inițiativă legislativă a șefului statului, a fost adoptat de Parlament în prima lectură. Documentul stabilește că debitorul – proprietarul imobilului – nu va putea fi evacuat din casa sa în timpul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul declarării stării de urgență în sănătate publică.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1 215 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 8 819 teste, fiind confirmate 1 215 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 13 sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în Moldova s-au înregistrat 286 536 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 23 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 672 de persoane confirmate cu COVID-19, dintre care 144 în stare extrem de gravă și 20 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alte 955 de pacienți au fost vindecați. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea altor 17 decese provocate de noul coronavirus.

 

Fermierii din raionul Dubăsari vor beneficia de coridor verde

Fermierii și agenții economici care au terenuri agricole situate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne și nu vor mai întîmpina dificultăți la transportarea recoltei. Agricultorii nu vor mai plăti taxa de 3000 de lei pentru certificatele eliberate de Camera de Comerț, care confirmă originea autohtonă a mărfii. Modificarea a fost anunțată de Prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul unei întruniri cu mai mulți fermieri din raionul Dubăsari.

 

Încă o trecere subterană din Chișinău este renovată

Lucrările de reparație a trecerii subterane din bd. Renaşterii Naţionale, din preajma Circului se află pe ultima sută de metri. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat pe rețelele de socializare că reparația trecerii subterane de lîngă Circ este aproape gata, iar "în acest moment se lucrează la reparaţia și finisarea pereţilor". „În prima etapă, în subterană a fost modernizat sistemul de iluminare, au fost reparate scările şi instalate copertine la intrările în pasaj. Urmează reabilitarea tavanului şi a podelelor”, a spus sursa citată.

 

Natalia Moloșag este noul Avocat al Poporului

Natalia Moloșag a fost numită de către Parlament în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de șapte ani. Natalia Moloșag este licențiată în drept și a activat în domeniu peste 15 ani. Anterior a fost premiată pentru inițiative în domeniul drepturilor omului în Gala premiilor ONU.

 

Autoritățile vor începe la 27 septembrie negocierile cu FMI

Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în R. Moldova, Rodgers Chawani, a anunțat că o echipă a FMI va începe la 7 septembrie discuțiile cu autoritățile de la Chișinău referitoare la un nou program de susținere financiară. În declarația oficială a FMI se menționează că: „Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021, precum și pe marginea solicitării autorităților vizavi de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a celor instituționale”.

 

Au fost finalizați peste 25 de km ai drumului național R16 Bălți - Fălești – Sculeni

Reabilitarea a peste 25 de km ai drumului național R16 Bălți – Fălești - Sculeni, executată de antreprenorul Impresa Pizzarotti & C S.p.A (Italia) a fost finalizată integral. În acest scop, a fost instituită Comisia de recepție la terminarea lucrărilor formată din reprezentanți ai Administrației de Stat a Drumurilor, Ministerului Infrastucturii și Dezvoltării Regionale, companiei de proiectare și a antreprenorului, care a stabilit că lucrările sînt efectuate complet și calitativ, conform proiectului de execuție, caietului de sarcini și normativelor în vigoare. Tronsonul de drum finalizat începe de la orașul Bălți, km 4+800, continuînd spre intersecția cu drumul R17 Făleşti – Pîrliţa, pînă la km 30+270.

 

Leul s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul, dar s-a întărit fata de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a mai cedat dolarului american circa 0,3 lei, dar a cîștigat de la moneda unica europeană 2,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 24 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7044 lei pentru un dolar (+0,27 bani) și 20,7452 lei pentru un euro (-2,51 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7017 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,7703 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 24 septembrie, constituie: 0,6661 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1909 lei pentru 1 leu românesc și 0,2434 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Festivalul Internațional ”Nopțile pianistice” revine la Chișinău

După o pauză de un an, legată de situația pandemică, Festivalul Internațional ”Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră”, ediția a XIX-a, va reuni din nou, în perioada 28 septembrie – 29 octombrie, virtuozi internaționali și locali, pentru interpretarea operelor cunoscute. Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franței în R. Moldova și a partenerilor asociației.

 

Cîntăreața Nina Crulicovschi își sărbătorește ziua de naștere

Interpreta de muzică ușoară și populară Nina Crulicovschi, Artistă a Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare. S-a născut în satul Șumiha, regiunea Kurgan, Rusia, din părinți deportați. La vîrsta de șapte ani a revenit cu tatăl său la Chișinău. A început să învețe treptat limba maternă, căci nu cunoștea la acea vîrstă decît rusa și tătara. Învaţă la Școala muzicală din Slobozia, cîntă în ansamblul local muzică populară și de estradă. Între anii 1968–1972 și-a făcut studiile la Școala medie de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău.

 

Moara de vînt din satul Gaidar va fi restaurată și conservată cu sprijinul UE

Moara de vînt din satul Gaidar, construită la sfîrșitul secolului al XIX-lea, își va redeschide curînd ușile, inclusiv în calitate de obiectiv turistic. Uniunea Europeană va finanța restaurarea și conservarea acesteia, în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Schițele de proiect pentru restaurarea morii de vînt din satul Gaidar au fost deja elaborate, în baza regulamentelor locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

 

Producătorii și exportatorii de fructe participă la o expoziție internațională

În perioada 21-24 septembrie, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct participă, pentru al 10-lea an consecutiv, la Expoziția Internațională WorldFood Moscow, care este cel mai important eveniment din sectorul de produse agroalimentare și fructe proaspete din spațiul CSI, Mongolia și India. Potrivit Moldova Fruct, în acest an, cinci companii reprezintă Asociația și sectorul de fructe proaspete moldovenești potențialilor cumpărători. Participarea la expoziție este organizată de Moldova Fruct cu suportul Agenției de Investiții.