ONU: "Anul 2023 a fost cel mai sîngeros an înregistrat vreodată pentru comunitatea umanitară internaţională"
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a criticat, Luni, violenţele "inadmisibile" care au devenit o obişnuinţă împotriva lucrătorilor umanitari, 280 dintre aceştia fiind ucişi la nivel global în 2023, un număr record alimentat de războiul din Gaza şi care riscă să fie depăşit în 2024, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Normalizarea violenţei împotriva lucrătorilor umanitari şi faptul că nimeni nu este tras la răspundere sunt inacceptabile, inadmisibile şi extrem de periculoase pentru operaţiunile umanitare de pretutindeni", a denunţat Joyce Msuya, şefa interimară a Biroului Umanitar al ONU (OCHA), cu ocazia Zilei Mondiale pentru Asistenţă Umanitară.
"Cu 280 de lucrători umanitari ucişi în 33 de ţări anul trecut, 2023 a fost cel mai sîngeros an înregistrat vreodată pentru comunitatea umanitară internaţională", cu o creştere cu 137% faţă de 2022 (118 ucişi), subliniază OCHA, într-un comunicat, folosind cifre din baza de date Aid Worker Security Database, care include informaţii din 1997 pînă în prezent.
Conform acestor date, mai mult de jumătate dintre decesele din 2023 (163) sunt lucrători umanitari ucişi în Gaza în primele trei luni ale războiului dintre Israel şi Hamas, mai ales în atacuri aeriene.
Sudanul de Sud, afectat de violenţe civile şi intercomunitare, şi Sudanul, unde are loc un război între doi generali rivali izbucnit în Aprilie 2023, sunt celelalte două conflicte cu cele mai multe decese în rîndul lucrătorilor umanitari, cu 34, respectiv 25 de morţi. De asemenea, în primele zece ţări se numără Israel şi Siria (şapte decese fiecare), Etiopia şi Ucraina (şase decese fiecare), Somalia (cinci), Republica Democrată Congo şi Myanmar (patru fiecare).
Deşi cei 280 de morţi din 2023 reprezintă deja un număr "scandalos", "2024 s-ar putea îndrepta către un număr şi mai mare" de decese în rîndul lucrătorilor umanitari, avertizează ONU.
Conform Aid Worker Security Database, 176 de lucrători umanitari au fost ucişi între 1 Ianuarie şi 9 August 2024 (inclusiv 121 în teritoriile palestiniene), o cifră deja mai mare decît majoritatea anilor trecuţi (recordul anterior a fost în 2013, cu 159 de morţi).
Din Octombrie, peste 280 de lucrători umanitari au fost ucişi în Gaza, majoritatea dintre ei angajaţi ai Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), conform Naţiunilor Unite.
În acest context, şefii mai multor organizaţii umanitare au trimis, Luni, o scrisoare comună statelor membre ale ONU, cerînd "încetarea atacurilor împotriva civililor, protecţia tuturor lucrătorilor umanitari şi tragerea la răspundere a celor responsabili", adaugă OCHA, cerînd publicului să se alăture acestei campanii pe reţelele sociale sub hashtag-ul #ActforHumanity.
În fiecare an, ONU a aniversat Ziua Mondială pentru Asistenţă Umanitară, pe 19 August, data atentatului asupra sediului său din Bagdad din 2003. Atentatul cu bombă a ucis 22 de persoane, între care Sergio Vieira de Mello, reprezentantul special al ONU în Irak, şi a rănit alţi aproximativ 150 de lucrători umanitari locali şi străini.