Ministrul turc al Apărării a declarat că prioritatea Turciei este îndeplinirea responsabilităţilor ce îi revin în cadrul NATO, dar vrea să dezvolte relaţii şi cu OCS

Turcia este pe deplin angajată în îndeplinirea responsabilităţilor sale în cadrul NATO, a declarat ministrul turc al Apărării, într-un interviu pentru Reuters, în contextul îngrijorărilor unora dintre aliaţii occidentali că Ankara se îndepărtează de Vest.

Luna trecută, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia vrea să fie parteneră în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai – un club cu o agendă de securitate, politică şi economică lansat în 2001 de Rusia, China şi statele din centrul Asiei, ca o contrapondere pentru alianţele occidentale –, adăugînd că nu există nici un motiv pentru care Turcia să nu fie membru permanent al grupului.

Ministrul Apărării, Yasar Guler, a declarat, în interviul scris acordat Reuters, că această calitate de membră a NATO nu împiedică Turcia să dezvolte relaţii cu OCS.

"În afară de acest lucru, prioritatea noastră este de a ne îndeplini responsabilităţile în cadrul NATO, în calitate de aliat important şi de a ne întări solidaritatea cu aliaţii noştri. Ar trebui să ne concentrăm pe faptul că NATO trebuie să fie pregătit, hotărît şi puternic", a adăugat el.

Interesul Ankarei în grupul de ţări BRICS (format iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud şi la care s-au alăturat ulterior alte cinci naţiuni), precum şi relaţiile sale prieteneşti cu Rusia, în special în energie, turism şi apărare, au provocat temeri în rîndul statelor occidentale că alianţele Turciei ar putea să-şi schimbe direcţia.
Cu toate acestea, Ankara a afirmat mereu că rămîne un aliat dedicat al NATO. De cînd a fost sancţionată de SUA şi înlăturată din programul avioanelor de luptă F-35 pentru achiziţionarea de sisteme ruse S-400, Ankara face eforturi de a achiziţiona 40 de avioane de luptă Block-70 F-16 şi 79 de kituri de modernizare de la Washington. Acordul a fost aprobat după ce Turcia şi-a dat acordul pentru aderarea Suediei la NATO.
Guler a spus că achiziţia avioanelor de luptă continuă în conformitate cu calendarul stabilit şi că discuţiile privind detaliile acordului sunt în curs.

"Suntem încîntaţi cu acordul la care s-a ajuns asupra achiziţiei de avioane F-16 şi privind modernizarea şi sperăm că proiectul va fi încheiat fără probleme (...)", a spus el.
Întrebat dacă Turcia vrea să revină în programul F-35, Guler a spus că discuţiile pe această temă continuă între Ankara şi Washington.

El a adăugat că Turcia rămîne interesată că cumpere 40 de avioane de luptă Eurofighter Typhoon de la Germania, Regatul Unit şi Spania şi că speră la un răspuns pozitiv din partea aliaţilor, deşi nu există nici o evoluţie concretă în acest sens pînă acum.
Luna trecută, Erdogan a spus că vrea să-l invite pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să discute normalizarea relaţiilor, pe care Ankara le-a rupt după declanşarea războiului civil în 2011. Assad a răspuns însă că astfel de discuţii ar putea avea loc numai dacă statele vecine se vor axa asupra unor probleme esenţiale, între care şi retragerea trupelor turce din Nordul Siriei.

Guler a spus că Ankara şi Damasc s-ar putea întîlni din nou la nivel ministerial dacă vor exista condiţiile potrivite.

"Suntem gata să furnizăm tot sprijinul de care suntem capabili pentru a fi acceptată o Constituţie completă, pentru ca să se organizeze alegeri libere şi pentru a fi creată o atmosferă de securitate şi de normalizare deplină, şi numai cînd aceste lucruri sunt realizate şi securitatea la frontiera noastră este complet asigurată vom face ce este necesar, prin coordonare reciprocă", a spus el, referindu-se la o eventuală retragere a trupelor turce din Siria.

Ministrul turc a mai spus că paşii comuni făcuţi recent de Turcia şi Irak în termeni de combatere a terorismului au marcat "un punct de cotitură" în relaţiile bilaterale, adăugînd că munca tehnică pentru stabilirea unui centru de operaţii comun pentru activităţi militare continuă.

El a adăugat că partea irakiană a unui coridor comercial la care participă Turcia, Qatar şi Emiratele Arabe Unite este în pericol din cauza miliţiei Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, grupare considerată teroristă de Turcia şi aliaţii occidentali ai acesteia) şi că proiectul trebuie securizat.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31