SFÎRȘITUL LUMII CÎND COMPUTERELE O IAU RAZNA
Nu doar bombele nucleare pot arunca omenirea în haos global
Autor: Mihai CONȚIU
Internetul a luat în ”prizonierat” toate popoarele lumii cu toate componentele pe care le au – populații, Guverne, Armate, servicii secrete, Economii, Culturi, Învățămînt, Medicină, bănci, aeroporturi, asigurări sociale, burse, instituții media, mari lanțuri de magazine etc., etc., inclusiv viețile personale ale oamenilor.
După apariția internetului, cînd încă nu lucram cu un computer, din îndărătnicie conservatoare, dar apelam la el prin operatori angajați deoarece devenise indispensabil pentru presă, într-o revistă românească de Învățămînt, am scris: ”dacă se va stinge vreodată curentul electric pe întreaga planetă, iar asta se va întîmpla o dată și o dată, omenirea s-ar prăbuși în cel mai cumplit haos și toate amintirile umanității de după apariția internetului se vor pierde definitiv”.
Ca o paranteză, reamintesc că în timp ce în Occidentul conștient și automatizat și el Guvernele au grijă de supraviețuirea cuvîntului scris – cărți tipărite și ziare de toate orientările, indiferent cît de convenabile ori inconvenabile ar fi –, în Republica Moldova, de exemplu, presa scrisă a fost și continuă să fie condamnată la dispariție de către cam toate guvernările trecute și prezente. În fond, existența sau inexistența unei prese libere definește guvernările în proiecții istorice, culturale, intelectuale și democratice. Cuvîntul scris pe papirus ori hîrtie rezistă de milenii, internetul nu va avea aceeași rezistență, la un moment dat. Am încheiat paranteza!
Așa cum enumeram mai sus, omenirea este dependentă în totalitate de internet. La nivel individual, oamenii, într-o proporție covîrșitoare, nu mai au, de exemplu, albume foto, nu mai scriu scrisori și multe altele pentru că își depozitează absolut toată viața în memoria internetului.
Ca să înțelegeți mai bine apocalipsa care ar declanșa-o căderea sistemelor informatice de pe toată planeta, o cădere care, simultan, ar putea declanșa inclusiv un război atomic planetar, vă reamintesc data de 19 Iulie a. c., cînd computerele și sistemele informatice din întreaga lume s-au prăbușit simultan, paralizînd aeroporturi, birourile de asigurări sociale, operațiunile din închisori, bănci, lanțuri de aprovizionare, telecomunicații etc., etc.
Potrivit comunicatelor emise atunci, cauza întregului haos creat a fost o actualizare de software provenită de la firma de securitate cibernetică CrowdStrike din SUA. Astfel, a fost evidențiată fragilitatea economiei globale și dependența acesteia de sistemele informatice cărora puțini oameni de rînd le dau atenție. Recuperarea a fost extrem de greoaie după defecțiunea IT care a provocat perturbări majore în aeroporturi, spitale și companii mari din întreaga lume.
Așa cum pomeneam mai sus, această cădere a fost cauzată de o actualizare software eșuată a companiei americane de securitate cibernetică CrowdStrike, care a afectat sistemul de operare Windows al Microsoft, ducînd la apariția ”ecranului albastru al morții” pe computerele afectate și le-a împiedicat să pornească. Demn de reținut e faptul că CrowdStrike din Texas a confirmat că întreruperea s-a datorat unei actualizări de software de la unul dintre produsele sale și nu a fost cauzată de un atac cibernetic.
În acea zi, prețul acțiunilor CrowdStrike a scăzut dramatic, cu pînă la 13% în unele momente ale tranzacționării. Elon Musk, proprietarul Tesla, a declarat că întreruperea a provocat o confiscare a lanțului de aprovizionare auto, în timp ce băncile din Kenya și Ucraina au raportat probleme cu serviciile lor digitale, iar supermarketurile din Australia au avut probleme cu plățile. Govia Thameslink Railway (GTR) – compania-mamă a Southern, Thameslink, Gatwick Express și Great Northern – i-a avertizat pe pasageri să se aștepte la întîrzieri. Potrivit site-ului de monitorizare a stării serviciilor Downdetector, utilizatorii din Marea Britanie raportau probleme cu serviciile la Visa, BT, la marile lanțuri de supermarketuri, bănci, platforme de jocuri online și instituții media. Canalele Sky News și CBBC au fost, de asemenea, oprite temporar în Marea Britanie înainte de a-și relua difuzarea, în timp ce ABC din Australia a fost și el afectat.
În serviciile financiare, Metro Bank a raportat probleme cu liniile sale telefonice din Marea Britanie, iar Santander a spus că plățile cu cardul pot fi afectate. Unii clienți raportau probleme, în timp ce unii bancheri de la JP Morgan nu s-au putut conecta la sistemele lor, iar Bursa de Valori din Londra a spus că există probleme cu serviciul său de știri.
A fost cea mai mare întrerupere IT din istorie – de la Amsterdam la Zurich, Singapore la Hong Kong, operatorii aeroportuari au semnalat probleme tehnice care le perturbau serviciile. În timp ce unele aeroporturi au oprit toate zborurile, în altele personalul companiei aeriene a trebuit să înregistreze manual pasagerii. Printre companiile afectate s-a numărat și Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa. În SUA, zborurile au fost blocate din cauza problemelor de comunicații. American Airlines, Delta și United Airlines s-au numărat printre transportatorii afectați. Aeroportul din Berlin a oprit temporar toate zborurile. Compania de analiză a aviației Cirium a declarat că 5.078 de zboruri – 4,6% din cele programate – au fost anulate la nivel global, inclusiv 167 de plecări din Marea Britanie și 171 de sosiri.
Ministerul israelian al Sănătății a declarat că ”defecțiunea globală” a afectat 16 spitale din Marea Britanie, în timp ce, în Germania, spitalul universitar Schleswig-Holstein din Nordul Țării a declarat că a anulat toate operațiunile planificate în Kiel și Lübeck.
Acum înțelegeți mai bine perspectivele apocaliptice ce pot fi generate de IT, inclusiv cele ce țin de inteligența artificială care, treptat, treptat, trebuie să înlocuiască omul în cam toate sferele de activitate științifică, creatoare etc.? Cum vă sună viitorul?