REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (24 aprilie 2020)

Încă 49 de lucrători medicali au fost depistați cu COVID-19

Încă 49 de lucrători medicali au fost depistați cu COVID-19. Astfel, numărul angajaților medicali infectați cu noul coronavirus a ajuns la 757. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din numărul total de cazuri noi, 49 sînt lucrători medicali: asistenți medicali - 18, medici - 11, personal auxiliar - 19, felceri - 1. Pînă la data de 21 aprilie au fost înregistrate 708 cazuri de infectare cu COVID-19 în rîndul lucrătorilor medicali: asistenți medicali - 255, personal auxiliar - 204, medici - 189, felceri - 46, farmaciști - 13, paramedici - 1. Cei mai mulți medici infectați sînt din cadrul spitalului raional și asistența medicală urgentă din Soroca - 115, Ștefan Vodă - 70, Fălești - 49 și Glodeni - 32.

 

Legislativul a ratificat Acordul de împrumut cu Federația Rusă

Parlamentul a ratificat joi Acordul cu Guvernul Federației Ruse prin care Republica Moldova va primi un împrumut financiar de stat în sumă de 200 mln de euro. Documentul a fost votat în două lecturi de 56 de deputați. Proiectul Acordului a fost prezentat de premierul Ion Chicu și a fost dezbătut mai mult de două ore. Opoziția parlamentară a criticat documentul și nu l-a susținut. Potrivit premierului, împrumutul financiar din partea Federației Ruse va fi folosit pentru finanțarea necesităților bugetului de stat al țării noastre, inclusiv pentru implementarea proiectelor investiționale. Conform prevederilor Acordului, suma de 200 mln de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe. Rata dobînzii constituie 2% anual.

 

Curtea Constituțională a suspendat legea prin care se ratifica acordul privind creditul din Federația Rusă

Judecătorii Curții Constituționale au suspendat joi acțiunea acordului de credit de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă. Curtea Constituțională a admis cererea deputatului Sergiu Sîrbu privind contestarea Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului. În urma acestei acțiuni, procedura de intrare în vigoare a Legii a fost suspendată pînă la examinarea în fond a sesizării.

 

Curtea Constituțională are un nou președinte

Judecătorul Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale, după ce a primit vot de neîncredere din partea magistraților CCM. Demisia judecătorului Țurcan din funcția de președinte al Curții Constituționale a fost cerută de judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova, care au înaintat un demers pe 21 aprilie. În urma procedurii de destituire, judecătoarea Domnica Manole a fost aleasă în calitate de președinte al Curții Constituționale pentru un mandat de trei ani.

 

Creditul de urgență acordat de FMI a ajuns în conturile BNM

În conturile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au ajuns banii acordați de Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru gestionarea situației epidemiologice excepționale determinate de consecințele COVID-19. Suma creditului este de circa 233,9 mln dolari SUA. Conform acordului cu această instituție financiară internațională, pentru 78 de milioane de dolari este aplicată o dobîndă zero, iar suma respectivă este prevăzută să fie întoarsă timp de 10 ani. Alte 156 de milioane de dolari sînt oferite cu o rată de dobîndă de 1,5%, urmînd să fie rambursate pe parcursul a cinci ani.

 

148 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în Republica Moldova

În Republica Moldova au fost înregistrate 148 de cazuri noi de COVID-19 după ce joi, 23 aprilie, au fost procesate 792 de probe. Bilanțul a ajuns la 2 926 de cazuri. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Chișinău - 35, Orhei - 15, Căușeni - 13, la Ștefan Vodă și în stînga Nistrului cîte 7 cazuri, Edineț, Hîncești și Florești cîte 5. Pînă în prezent au fost tratate 661 persoane. Numărul persoanelor care au murit din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 a ajuns la 79.

 

Polonia a oferit un lot de ajutor pentru R. Moldova

Republica Polonă a oferit prin intermediul Fundației Solidarității Internaționale, programul „Asistența Poloniei”, un lot de măști și consumabile pentru sistemul medical din R. Moldova. Ajutorul cuprinde peste 16 mii de măști de protecție, circa 4 mii de litri de dezinfectant, aproximativ 800 de costume de protecție, precum și termometre, lămpi și ecrane de protecție. O parte din echipament va fi transmisă la depozitele Ministerului Sănătății, iar restul va fi livrat direct spitalelor și organizațiilor sociale din toată țara. În aceasta săptămînă ajutorul a ajuns sau urmează să ajungă la Edineț, Taraclia și Comrat. Săptămîna viitoare ajutorul va ajunge la Cahul, Glodeni, precum și în regiunea transnistreană.

 

Incubatoarele de afaceri vor primi subvenții pentru dezvoltare de peste 2 milioane de lei

Incubatoarele de afaceri vor primi subvenții pentru dezvoltare de peste 2 milioane de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Nisporeni. „Vor fi acordate subvenții de circa 2 milioane de lei pentru dezvoltarea capacităților incubatoarelor de afaceri din toate regiunile țării pentru atenuarea efectelor crizei pandemice. Punem la dispoziția antreprenorilor granturi și finanțări prin intermediul programelor active ale Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în valoare totală de circa 100 milioane lei, din resurse bugetare și europene”, a spus Sergiu Railean. În Republica Moldova activează 11 Incubatoare de Afaceri, în cadrul cărora își desfășoară activitatea 219 companii dintre care 110 start-upuri, 108 sînt gestionate de tineri și 99 de companii administrate de femei, cu un total de 937 locuri de muncă.

 

Bugetul de stat pentru 2020 a fost rectificat

Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost aprobată de Parlament, în două lecturi, în ședința plenară de joi. Factorii de bază care au determinat modificările operate la bugetul de stat țin de impactul COVID-19 asupra economiei naționale. În urma modificărilor, veniturile bugetului de stat vor avea o diminuare cu circa 6,34 miliarde lei sau 14,3 la sută față de cele aprobate inițial și vor constitui 37,798 miliarde lei. Reducerea veniturilor este cauzată, în principal, de diminuarea impozitelor și taxelor, dar și a veniturilor din subvenții. În același timp, se vor majora cheltuielile cu circa 2,22 miliarde de lei (1,6%). Deficitul bugetar revizuit constituie 15,975 miliarde lei.

 

Legislativul a aprobat măsurile de susținere a mediului de afaceri și populației în contextul situației epidemiologice

Deputații au adoptat, cu 59 de voturi, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător în contextul efectelor economice și sociale ale situației legate de COVID-19. Premierul a subliniat că esența legii ține atît de atenuarea efectelor imediate ale situației epidemiologice asupra mediului de afaceri și populației, cît și de condițiile care vor interveni după depășirea acesteia. Pentru a susține mediul de afaceri, inclusiv angajatori și angajați, proiectul propune mecanismul de implementare a Programului de subvenționare a dobînzilor. De asemenea, contribuabilii plătitori de TVA vor avea dreptul de a solicita rambursarea taxei, ceea ce va spori semnificativ lichiditatea întreprinderilor. Totodată, pentru a asigura susținerea întreprinderilor din sectorul ”HoReCa”, concomitent cu neadmiterea creșterii sumelor TVA pe debit, se propune diminuarea cotei TVA de la 20% la 15%.