REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 februarie 2021)

Radu Albot l-a eliminat pe numărul 13 mondial în primul tur de la Australian Open

Tenismenul moldovean Radu Albot l-a eliminat pe numărul 13 mondial, spaniolul Roberto Bautista-Agut în primul tur de la Australian Open. Scorul a fost de 6-7, 6-0, 6-4, 7-6. În turul doi de la Australian Open, Radu Albot îl va întîlni pe numărul 121 ATP, australianul O’Connell Christopher, care a dispus în primul tur de germanul Jan-Lennard Struff.

 

În Chișinău s-au înregistrat căderi de arbori și crengi din cauza chiciurii

Primăria municipiului Chişinău informează сă, din cauza condițiilor meteorologice, în oraș au fost înregistrate căderi de arbori sau crengi. În total, serviciile municipale au intervenit pe 23 de adrese pentru lichidarea situațiilor de avariere, care au afectat firele de electricitate și rețeaua de contact a transportului public. Pe parcursul zilei, regiile comunale vor continua intervenția pentru combaterea poleiului de pe trotuare, străzi, curțile blocurilor, precum și înlăturarea țurțurilor de gheață de pe acoperișuri.

 

Doi producători din stînga Nistrului au fost certificaţi GLOBALG.A.P.

Doi producătorii de fructe din regiunea transnistreană au primit certificate GLOBALG.A.P., care confirmă calitatea merelor, respectarea cerințelor de siguranță a alimentului și protecției mediului în procesul de producere a fructelor recoltate în 2020. Întreprinderile sînt printre cele mai mari companii agricole din regiunea transnistreană care produc prin tehnologii moderne mere, caise, cireșe, prune etc. Pentru a demonstra cumpărătorilor de peste hotare că fructele produse sînt sigure pentru consum, cele două companii, cu ajutorul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, au implementat standardele GLOBALG.A.P.

 

Codul Galben de ghețuș şi polei a fost extins

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins și pentru astăzi Codul Galben de polei şi ghețuș, valabil pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, azi în ţară se așteaptă precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, pe arii extinse se va forma polei, pe drumuri se va menține ghețuș. În următoarele zile, în ţară sînt anunţate valori termice pînă la 12 grade Celsius, ziua, şi 0 – 5 grade cu plus, noaptea. În contextul avertizării SHS, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează populația despre pericolul căderii zăpezii de pe acoperișuri și pomi, precum și a riscului de formare a țurțurilor.

 

Patru universităţi din ţară vor preda antreprenoriatul în IT

În anul de învățămînt 2021-2022, cu suportul proiectului TEKWILL, în patru universități din Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul, care predau tehnologii informaționale (IT) sau domeniile conexe, va fi predat antreprenoriatul – una dintre direcțiile de investiții ale proiectului, cu suportul partenerilor de dezvoltare ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia. „Integrarea unui curs dedicat în domeniu este mai mult decît o necesitate pentru viitorii specialiști, așa cum universitățile din Moldova se confruntă cu diverse provocări legate de schimbare sau performanță. Ne dorim ca studenții să învețe mai multe despre antreprenoriat, să aducem schimbare de viziuni, cunoștințe și abilități, pentru susținea dezvoltării unei economii digitale”, a explicat Ana Chirița, directorul proiectului TEKWILL.

 

64 de localități din centrul și sudul țării au rămas fără lumină din cauza chiciurii

Chiciura depusă în ultimele zile pe conductoare și copacii din apropierea liniilor electrice aeriene a provocat diverse situații de avarie, inclusiv căderea pilonilor electrici și a lăsat fără curent 64 de localități din centrul și sudul țării. Anunțul a fost făcut de furnizorul de energie electrică ÎCS „Premier Energy Distribution”. Potrivit sursei citate, cele mai afectate raioane sînt Orhei cu 22 de localități fără energie, Strășeni cu opt localități, Criuleni șase, în Cimișlia lipsă de tensiune în 10 localități, Anenii Noi și Căușeni cu cîte cinci localități și altele cu un număr mai mic de întreruperi neprogramate. Sînt afectate multe fire ale liniilor electrice aeriene de 10kV și 0,4 kV situate atît în intravilanul localităților, cît și în extravilan.

 

R. Moldova va participa la cea de-a 13-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare (AP) a statelor membre GUAM

R. Moldova va participa la cea de-a 13-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare (AP) a statelor membre GUAM, care va avea loc mîine, 10 februarie 2021, în format de videoconferință. Potrivit unui comunicat de presă, țara noastră va fi reprezentată de șeful delegației naționale la AP GUAM, Alexandru Jizdan, membrul Comisiei juridică, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova. Participanții vor pune în dezbateri cooperarea statelor membre GUAM și actuale provocări globale: combaterea pandemiei COVID-19, consecințele sociale și economice provocate de aceasta, dar se va pune accentul și pe eventuale căi de soluționare a conflictelor pe teritoriul statelor membre GUAM.

 

Peste 20 de morminte au fost vandalizate în Hîncești

Vandalii au dat buzna într-un cimitr din raionul Hîncești și au distrus cel puțin 20 de cruci și monumente. Cazul a avut loc în noaptea de 08 februarie, în localitatea Cărpineni, iar poliția a fost alertată a doua zi dimineața. Imaginile de la fața locului au fost postate pe o rețea de socializare. Autorul postării, care este locuitor al satului, scrie că nu este pentru prima dată cînd huliganii distrug și profanează crucile și monumentele instalate în memoria celor decedați. Ofițerul de presă de la IP Hîncești, Cristina Vicol a declarat că pe caz a fost pornită o anchetă, iar oamenii legii sînt în căutarea făptașilor.

 

În R. Moldova au fost reluate competițiile sportive

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării /MECC/ a anunțat reluarea competițiilor sportive de către Federațiile Sportive de Șah, Judo, Atletism, Triatlon, Minifotbal, Taekwon-do și Baschet. Potrivit unui comunicat de presă al MECC, competițiile sportive au fost reluate cu respectarea obligatorie a Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire şi control al răspîndirii infecției COVID-19 la organizarea şi desfășurarea competițiilor sportive în aer liber şi în spații închise din anexa nr.2 a Hotărîrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr.42 din 13 ianuarie 2021.

 

Mai multe acțiuni vor fi organizate cu ocazia Zilei europene a siguranței pe internet

„Împreună pentru un internet mai bun!” este genericul din acest an al programului de acțiuni organizat cu ocazia Zilei europene a siguranței pe internet, marcată în fiecare an în luna februarie. Programul îndeamnă participanții să devină proactivi, să contribuie la dezvoltarea aspectelor pozitive ale internetului, la creșterea gradului de conștientizare pentru un internet mai bun și mai sigur, în care tehnologiile sînt folosite în condiții de siguranță, într-un mod responsabil, critic și creativ.

 

Peste 150 de persoane au ajuns în ultimele 48 de ore la urgență cu fracturi

155 de persoane au ajuns în ultimele două zile la Institutul de Medicină Urgentă din capitală cu diverse traumatisme, luxații sau fracturi din cauza poleiului. Solicitat de Agenție, purtătorul de cuvînt al Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arseni, a precizat că, pe parcursul ultimelor două zile, medicii de la urgență au examinat 155 de persoane cu fracturi și luxații, dintre care 40 au avut nevoie de internare. Poleiul a dat de furcă nu doar pietonilor, dar și șoferilor, în ultimele două zile fiind înregistrate mai multe accidente rutiere, dintre care unul soldat cu doi morți.

 

A început procedura de demitere a doi primari, după constatările și interpelările făcute de ANI

Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a inițiat procedura de revocare din funcție a primarului municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, și a celui din satul Bumbăta, Dumitru Paladi, din raionul Ungheni, la solicitarea Autorității Naționale de Integritate (ANI). La 4 ianuarie curent, după ce actele de constatare ale ANI au rămas definitive în ultimă instanță, inspectorii de integritate au solicitat Oficiului Teritorial Ungheni să inițieze procedura de revocare din funcție a celor doi primari.

 

Instituțiile de învățămînt din Chișinău vor fi obligate să dețină o pagină web

Toate instituțiile de învățămînt din municipiul Chișinău vor fi obligate să dețină o pagină oficială web. Șeful interimar al Direcției generale educație tineret și sport a Consiliului Municipal Chișinău, Andrei Pavaloi, a emis astăzi un ordin cu privire la asigurarea transparenței în procesul decizional al activității instituțiilor de învățămînt general, prin care instituțiile aflate în subordine sînt obligate să dețină o pagină oficială web. În document se precizează că, pagina-web trebuie elaborată în conformitate cu recomandările World Wide Web Consorţium.

 

Municipiul Chișinău are nevoie de atragerea investițiilor majore pentru modernizarea infrastructurii

Conducerea municipiului Chișinău a solicitat Ministerului Economiei și Infrastructurii mai multe investiții în oraș. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a participat astăzi la o ședință de lucru cu conducerea Ministerului Economiei și Infrastructurii. La reuniune au fost prezenți și viceprimarii capitalei Inga Ionesii și Ilie Ceban. În cadrul întrevederii, Ion Ceban a informat despre necesitatea inițierii proiectelor importante pentru dezvoltarea capitalei. Acestea se referă în special la construcția podurilor, a drumului de centură, precum și implementarea programelor de eficiență energetică.