REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 mai 2021)

Janis Mazeiks va fi noul ambasador al UE în R. Moldova

Conform paginii Culisele Diplomației, Janis Mazeiks va deveni Șef al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova. Acesta îl va înlocui pe Peter Michalko, care a fost ambasador al UE în R. Moldova timp de patru ani. Dl Mazeiks este licențiat în științe politice la Universitatea din Letonia și masterand în drepturile omului și democratizare, la Universitatea din Padova, Italia.

 

Peste şase mii de persoane au avut nevoie de ambulanțe la Paști

Peste şase mii de apeluri au parvenit, în perioada Sărbătorilor Pascale, la IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), pentru acordarea primului ajutor medical. Intervenția ambulanței a fost solicitată cel mai des pentru cetățenii cu urgențe cardiovasculare – 1120 de persoane, urmate de urgențele neurologice – 888 și urgențele traumatologice – 710 cazuri. În primele zile ale lunii mai, Serviciul de Urgență a fost solicitat pentru 34 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma a 26 de accidente rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, echipele de asistență medicală urgentă au transportat 29 de pacienți la spital.

 

Serviciul Vamal a încasat peste 8 mlrd de lei

Peste opt miliarde de lei a încasat Serviciul Vamal în primele patru luni ale anului 2021, ceea ce este cu 20% mai mult față de încasările din aceeași perioadă a anului trecut. În pofida crizei provocate de pandemie, cifra încasărilor este în creștere cu cca 21% comparativ cu anul 2019. În luna aprilie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 2,2 miliarde de lei, cu 73% mai mult, comparativ cu luna similară a anului 2020. De asemenea, în luna aprilie, ofițerii Liniei de informare au răspuns la 3 256 de solicitări de informații cu privire la activitatea vamală.

 

A fost lansat proiectul de informare “O oră pentru sănătate”

O fundație din R. Moldova a lansat proiectul de informare și promovare a sănătății, cu genericul “O oră pentru sănătate”. Acesta este destinat publicului larg și, în mod special, persoanelor sau rudelor pacienților cu diagnostic de boli cardiace, vasculare, diabet. Proiectul “O oră pentru sănătate” este realizat cu suportul unei echipe de medici care sînt la curent cu cele mai actuale practici disponibile în lume. „Într-o epocă cu acces nelimitat la informații, deseori contradictorii, oamenii trebuie să fie siguri că aleg sursele corecte”, indică un comunicat al organizatorilor.

 

Zinaida Greceanîi efectuează o vizită în Belarus

Speakerul Zinaida Greceanîi, în fruntea delegației R. Moldova, efectuează în perioada 5-7 mai o vizită oficială la Adunarea Națională a Republicii Belarus. Din delegație mai fac parte deputații Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Radu Mudreac, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Secretarul general al Parlamentului Adrian Albu, precum și ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju. Scopul vizitei este identificarea oportunităților pentru a dinamiza cooperarea interparlamentară, social-economică, investițională și culturală dintre țările noastre.

 

A fost lansată Ziua Europei

Ziua Europei din acest an a fost lansată astăzi în format online, cu participarea mai multor ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene în R. Moldova. Diplomații au spus ce înseamnă pentru ei această zi şi au adresat mesaje cetățenilor din țara noastră. Şeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a declarat că Ziua Europei scoate în evidență valorile care au stat la bazele formării UE și care, de peste 70 de ani de la Declarația Schuman, ghidează, prin solidaritate și unitate, statele membre. „Chiar din primele zile ale pandemiei, Uniunea Europeană a fost alături de cetăţenii R. Moldova, la fel cum a fost şi mai înainte, prin derularea mai multor proiecte de dezvoltare”, a relevat Peter Michalko.

 

332 de persoane s-au infectat cu COVID-19, după ce au fost imunizați

332 de persoane s-au infectat cu COVID-19, după ce au fost vaccinate împotriva virusului. Infectarea a avut loc la 12 zile după administrarea serului, iar responsabilii din domeniul Sănătății spun că acest lucru se poate întîmpla inclusiv și în ziua a 15-a. Experții în domeniul Sănătății atenționează repetat că o persoană vaccinată cu prima doză nu este protejată în totalitate, iar în continuare este necesar să respecte regulile de prevenire a infecției. Pînă în prezent 4% din populația R. Moldova a fost imunizată împotriva Covid-19, ceea ce reprezintă peste 150.000 de persoane. Totodată, 80% din angajații medicali au fost deja imunizați.

 

Soldaţi moldoveni participă la un exerciţiu militar sub egida NATO

Soldaţi moldoveni participă la exerciţiile militare Dacia 21 Livex, care au loc în România sub auspiciile NATO, anunţă Ministerul Apărării din România. Exerciţiile se vor desfăşura pe 16 terenuri de antrenament şi alte poligoane militare din România. La ele vor participa 10 mii de militari români şi 5 mii de militari din 17 ţări aliate NATO şi parteneri ai alianţei. Printre acestea sînt Albania, Bulgaria, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Spania, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia, Franţa şi Muntenegru.