REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 noiembrie 2020)

Serviciul Fiscal va verifica în luna noiembrie spălătoriile auto

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat acțiuni de conformare la spălătoriile auto, pe parcursul lunii noiembrie. Acestea fac parte din activităţile desfășurate pentru a conforma contribuabilii din toate domeniile economiei naționale. „Obiectivul strategic al Serviciului Fiscal de Stat este promovarea unui nivel ridicat de conformare voluntară a contribuabililor, în acest context sînt utilizate o serie de măsuri, acțiuni și procedee orientate spre o deservire și tratare corectă a contribuabililor, în funcție de „comportamentul fiscal” de care dau dovadă”, indică SFS.

 

Staff-ul candidatului la prezidențiale, Igor Dodon, propune ca dezbaterile electorale să aibă loc pe teren neutru

Staff-ul candidatului independent, Igor Dodon, a lansat astăzi o propunere către candidatul PAS, Maia Sandu, de a organiza două dezbateri mari pe teren neutru, printre care una la televiziunea publică, iar cea de-a doua la Academia de Studii Economice din Moldova. Potrivit surse citate, Igor Dodon a primit zeci de invitații la dezbateri TV și radio pentru turul doi. „De aceea, venim cu propuneri care să asigure organizarea unor dezbateri care să acopere o audiență cît mai largă, dar în același timp să respecte dreptul tuturor instituțiilor media de a transmite aceste dezbateri”, se arată în comunicatul emis de staff.

 

IGSU a lansat o campanie de atenționare a șoferilor care parchează neregulamentar în curțile blocurilor

Parcările neregulamentare în curțile blocurilor din municipiul Chișinău blochează accesul pompierilor către blocurile locative. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în comun cu poliția, au lansat o campanie de atenționare a locuitorilor urbei. Potrivit Serviciului de presă al IGSU, campania are drept scop atenționarea conducătorilor mijloacelor de transport despre riscurile la care-i supun pe alți oameni în urma parcărilor neregulamentare.

 

Serviciul Vamal a raportat încasări de cca 18 mlrd de lei de la începutul anului curent

Încasările Serviciului Vamal în primele zece luni ale acestui an s-au ridicat la 18 miliarde de lei, în luna octombrie fiind colectate la bugetul de stat peste două miliarde de lei. „Pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 51 008 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 138 893 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Giurgiulești, cu 39 984 și respectiv, 27 612 traversări”, indică Serviciul Vamal.

 

Un taximetrist din capitală a fost reținut după ce ar fi extorcat 500 euro pentru un permis de conducere

Un taximetrist din capitală a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ după ce a fost denunțat de o tînăra care susținea că acesta i-ar fi cerut 500 de euro pentru a o ajuta să obțină permis de conducere. Pe acest caz a fost inițiată o anchetă pentru trafic de influență, iar ieri bărbatul a fost reținut. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă de la 2 la 6 ani de detenție sau amendă.

 

Ambasadorul Republicii Armenia, Jivan Movsisyan, își încheie misiunea diplomatică în R. Moldova

În legătură cu încheierea misiunii diplomatice, Ambasadorul Republicii Armenia, Jivan Movsisyan a avut o întrevedere cu Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Dumitru Socolan. După cum a anunțat MAEIE, în cadrul întrevederii, cei doi oficiali au efectuat o trecere în revistă a stadiului actual al relațiilor bilaterale și a perspectivelor de dezvoltare în continuare a acestora, accentul fiind pus pe valorificarea potențialului existent de dezvoltare a cooperării comercial-economice.

 

Se atestă o creștere semnificativă a remitențelor în trimestrul III

În trimestrul III volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din R. Moldova a constituit 423,74 milioane dolari SUA. 84,2 la sută din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani (doar în USD, EUR și RUB), în principal, fără deschiderea conturilor bancare, iar 15,8 la sută sînt transferuri bancare (în diverse valute) prin sistemul SWIFT prezentate în valoare brută, se arată, într-un comunicat, al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Valoarea recalculată în USD a transferurilor din trimestrul III 2020 s-a majorat cu 34,7 la sută comparativ cu trimestrul III 2019 (314,51 mil. USD).

 

Peste 16 mii de solicitări la urgenţă s-au înregistrat timp de o săptămînă

Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 16029 solicitări în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie. La instituţiile medicale spitaliceşti din R. Moldova au fost transportaţi 6153 pacienţi, dintre care 5343 adulţi şi 810 copii. În perioada de referinţă, Serviciul AMUP a fost solicitat de către 3470 pacienţi cu urgenţe respiratorii. Echipele de asistenţă medicală urgentă au deservit 1270 solicitări pe motiv de infecţii respiratorii virale acute (IRVA), dintre care 987 la maturi şi 283 la copii. La 1143 persoane a fost stabilit diagnosticul prezumtiv – gripa.

 

Candidatul PAS la prezidențiale a anunțat că va merge la o dezbatere electorală

Candidatul PAS la prezidențiale, Maia Sandu, a anunțat astăzi într-un briefing că va răspunde invitației contracandidatului său, Igor Dodon, și va participa la o dezbatere pe teren neutru. Liderul PAS a precizat că detaliile dezbaterii vor fi puse la punct de către staff-urile electorale ale ambilor candidați. Ea a precizat că a acceptat participarea la o dezbatere cu oponentul său ”din respect pentru cetățeni”.

 

Bărbatul din satul Pelinia, care şi-a bătut calul cu cruzime, a fost amendat cu 3 500 de lei

Bărbatul din satul Pelinia, raionul Drochia, care şi-a bătut calul cu cruzime a fost amendat cu 3 500 de lei. Aceasta este pedeapsa maximă prevăzută în Codul Penal. Bărbatul a fost filmat luna trecută cum îşi bătea calul cu picioarele, încercînd să-l facă să se ridice de jos. În 2019, oamenii legii au iniţiat şase procese penale pentru cruzime manifestată faţă de animale, iar de la începutul acestui an au fost pornite trei anchete.

 

Î.S. „Poșta Moldovei” reia traficul poștal internațional spre noi destinații

Î.S. „Poșta Moldovei” reia traficul poștal internațional spre următoarele destinații noi: Africa de Sud, Algeria, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Ghana, Indonezia, Islanda, Kosovo, Lebanon, Malaezia, Malta, Maroc, Taiwan. Expedierea trimiterilor poștale din R. Moldova se va efectua în funcție de orarul curselor aeriene/terestre/maritime cu țările menționate. Totodată operatorii nu pot garanta atît termenii de livrare, cît și oferirea confirmărilor de livrare pe perioada stării de forță majoră.

 

În capitală va fi inaugurat un tîrg de miere

Pentru susţinerea micilor producători, în perioada 5-8 noiembrie va fi organizat un tîrg apicol în centrul Capitalei. În următoarele zile, în scuarul Catedralei din Chișinău se va desfășura un tîrgul apicol la care vor fi prezenți zeci de apicultori din R. Moldova. Aceștia vor scoate la vînzare miere de toate tipurile, polen, propolis și chiar bucăți de faguri. Evenimentul va fi organizat cu respectarea tuturor normelor de protecție: mănuși, dezinfectant și păstrarea distanței sociale.