REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 mai 2021)

Polițiștii au documentat sute de abateri de la Regulamentul Circulației Rutiere

Polițiștii de patrulare au documentat în perioada 1- 3 mai sute de abateri de la Regulamentul Circulației Rutiere, cea mai gravă încălcare fiind depășirea limitei de viteză – peste 860 de cazuri. Totodată, zeci de mașini din toată țara au fost trase pe dreapta de către angajații INSP pentru verificarea șoferilor care au urcat în stare de ebrietate la volan. Astfel, au fost documentați 67 de şoferi care conduceau sub influența alcoolului. De asemenea, angajații INSP a intervenit la 120 de solicitări din partea cetățenilor parvenite la 112. În această perioadă, au fost înregistrate 19 accidente rutiere soldate cu 27 de persoane traumatizate.

 

Circa 13.000 de persoane au traversat frontiera de stat

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 847 de traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 463 de traversări persoane, dintre care 3 058 de treceri la frontiera moldo-română, 1 054 de treceri la frontiera cu Ucraina și 1 351 de treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei intrare în Republica Moldova rămîn a fi PTF Leușeni – 1 884 de traversări persoane; PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 351 de traversări persoane; PTF Sculeni – 551 de traversări personae. În punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 12 847 de persoane și completate 971 de fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Numărul de cazuri de COVID-19 în municipiul Chișinău este în scădere

Numărul infectărilor cu noul coronavirus este în scădere în Capitală, potrivit datelor prezentate marți, 4 mai, în cadrul ședinței serviciilor municipale. Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat că se atestă o scădere a mobidității prin infecția COVID-19. „În ultimele săptămîni, situația epidemiologică în municipiul Chișinău este în scădere. Atestăm o scădere a morbidității prin infecția COVID-19. Conform datelor furnizate la 3 mai, la nivel național au fost înregistrate 251.378 de cazuri confirmate cu noul coronavirus. La nivel municipal sînt 105.679 de cazuri confirmate cu COVID-19. Recuperați sînt 100.737 de pacienți. În supravegherea asistenței medicale primare continuă a fi 74.747 de pacienți, iar în ziua de raportare sub supraveghere sînt 840 de pacienți. În municipiul Chișinău rămîne în vigoare „Codul roșu” în sănătate publică. În continuare, accesul în cimitire este interzis”, a declarat Bucearschi.

 

Îngrijitorul de la Grădina Zoologică, atacat de tigru, a decedat

Îngrijitorul de la grădina zoologică din Chişinău, care a fost atacat de un tigru, a decedat. Potrivit responsabililor de la Institutul de Medicină Urgentă, deşi bărbatul ieşise din comă încă acum trei luni, starea acestuia era una nesatisfcătoare. Purtătorul de cuvînt al IMU, Dorina Arsene, a declarat pentru că bărbatul era imobilizat la pat, nu se putea autodeservi şi era alimentat prin sondă. Îngrijitorul de la Grădina Zoologică a fost atacat de tigru la sfîrşitul lunii ianuarie, în timp ce a intrat în ţarcul special amenajat să cureţe zăpada.

 

Fiscul a încasat peste 14,6 miliarde de lei la Bugetul național

Încasările la Bugetul public național administrate de Serviciul Fiscal de Stat au constituit în 4 luni ale anului curent 14,6 miliarde de lei, ceea ce denotă o creștere cu peste 2,1 miliarde de lei sau cu 17,5% în raport cu perioada similară a anului precedent. Astfel, la Bugetul de stat s-au încasat 6,4 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 1,2 miliarde de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sau o creștere de 22,8%. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 1,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 327,7 milioane de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu 28,1%.

 

Încă două rețele de benzinării au scumpit carburanții

Încă două rețele de benzinării au scumpit carburanții. La miezul nopții, acestea au afișat prețuri mai mari în medie cu pînă la 67 de bani. Se întîmplă după ce, recent, o altă rețea a mărit prețurile la benzină și motorină. Pînă acum benzina cu cifra octanică 95 costa 19 lei și 27 de bani. De astăzi, aceasta este mai scumpă cu 67 de bani și costă 19 lei și 94 de bani. Iar prețul motorinei a crescut cu 32 de bani și a ajuns la 16 lei și 27 de bani. În schimb, prețul gazului lichefiat a rămas neschimbat de 11 lei și 30 de bani. La mijlocul lunii aprilie, o altă rețea de stații peco a afișat prețuri mai mari la pompă. La ei, benzina s-a scumpit cu 70 de bani, iar motorina cu 30.

 

Încă 27 de Teste PCR Covid-19 falsificate, ridicate la frontieră

Alte 27 de persoane sînt documentate pentru deținerea sau prezentarea Testelor PCR Covid-19 falsificate. Ilegalitățile au fost înregistrate pe parcursul săptămînii trecute, la trecerea frontierei de stat prin PTF Aeroportul Internațional Chișinău, PTF Criva și PTF Palanca. Ca exemplu, doar 12 teste falsificate au fost depistate la pasagerii rutei Polonia – Moldova, toți fiind cetățeni moldoveni care reveneau acasă în ajunul Paștelui. Pentru toți s-a impus regimul de autoizolare pentru 14 zile, fiecare completînd fișa epidemiologică, precum și fiecare s-a ales cu proces penal pentru deținerea actelor false.

 

Moldovagaz a început recalcularea costului gazului plătit anterior

Moldovagaz a anunță că început recalcularea costului gazelor naturale, consumate de persoanele juridice în perioada 1 ianuarie 2018 - 16 martie 2018, pentru o sumă totală de 304,369 de milioane de lei. Potrivit serviciului relații publice al companiei, procesul va fi finalizat în termen de 4 luni, începînd cu luna mai a anului curent. În cazul persoanelor juridice active (consumatori existenți), suma totală recalculată va fi de 98,573 de milioane de lei (inclusiv TVA). Totodată, în cazul persoanelor juridice inactive (deconectate pentru datorii, au reziliat contractul de furnizare, au intrat în procesul de insolvabilitate etc.), suma totală recalculată va fi de 24,137 de milioane de lei (inclusiv TVA).

 

S-a început intervenția împotriva căpușelor

Potrivit lui Serghei Carp, responsabil de la Spații Verzi, pentru combaterea căpușelor și a țînțarilor, s-a intervenit în scuarul Ginta Latină, scuarul Mircea cel Bătrîn și parcul Valea Morilor. Totodată, continuă cositul ierbii. Potrivit responsabilului, săptămîna trecută s-au cosit 56 hectare de teren, fiind evacuate 16 rute de iarbă cosită. Tot pe parcursul săptămînii trecute, la întreținerea și salubrizarea spațiilor verzi au fost implicate 284 de persoane și 50 unități de transport. În zilele de odihnă, 1-3 mai, la salubrizare au fost implicate în total 104 persoane, cîte 30-35 zilnic. Carp a mai spus că angajații au intervenit și la curățarea albiei rîului Bîc.

 

O moldoveancă a cîștigat aurul la CE de lupte

Irina Rîngaci a cîștigat aurul la Campionatul european de lupte, care s-a încheiat la Varșovia. La 19 ani, campioana este cea mai tînără cîștigătoare a turneului. „Acest succes a fost cea mai mare surpriză pentru mine. Am izbucnit, chiar, în plîns de fericire”, a spus ea. Tînăra campioană europeană provine din satul Sărăţica Veche, raionul Leova.