REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 iulie 2018)

Sesiunea de BAC ar putea fi susținută de trei ori pe an

Pe parcursul unui an de studii ar putea fi organizate trei sesiuni de susținere a examenelor de Bacalaureat. Inițiativa legislativă a unui grup de deputați a fost aprobată în prima lectură, la ultima ședință a sesiunii de primăvară 2018. Autorii inițiativei propun ca, în caz de nepromovare a celei de-a doua sesiuni de examinare ordinare, candidații să mai poată susțină examenul de Bacalaureat încă o dată. Deputații argumentează că actualele prevederi legale sînt restrictive și creează bariere celor care doresc să promoveze învățămîntul liceal.

 

BNM a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru 2018

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2018 la o medie anuală de 3.2 la sută, față de 3.3 la sută cît anticipa în luna mai. Instituția a mai menținut previziunile pentru anul viitor la 4.9 la sută, față de nivelul de 4.7 la sută anticipat anterior. Este a treia oară în acest an cînd BNM diminuează previziunile inflației.

 

Şapte angajaţi din sistemul medical din ţară au fost reţinuţi pentru corupție

Şapte angajaţi din sistemul medical din ţară au fost reţinuţi de CNA şi procurori în urma unei operaţiuni de documentare a faptelor de corupţie comise de către un grup de medici, asistenţi şi reprezentanţi ai unor clinici private. Aceştia ar fi instituit o schemă infracţională de estorcare a banilor de la pacienţii asiguraţi pentru a-i supune investigaţiilor imagistice şi de tomografie computerizată.

 

Șeful statului a participat la inaugurarea monumentului în cinstea țarului Petru I şi a domnitorului Dimitrie Cantemir

În cadrul vizitei de lucru de o zi în regiunea Rostov a Federaţiei Ruse, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la inaugurarea solemnă a monumentului în cinstea a două mari personalităţi istorice – imperatorul rus Petru I şi domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir. Monumentul a fost inaugurat în oraşul Volgodonsk, de Ziua Internațională a Prieteniei. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Uniunii pentru Prietenie Rusia-Moldova şi a deputatului Dumei de Stat de legislatura a VI, Oleg Paholkov.

 

Subofiţeri ai Armatei Naţionale din KFOR au devenit cîştigători la biatlonul militar

Doi militari ai Armatei Naţionale din misiunea KFOR au participat la biatlonul militar, organizat de contingentul armatei Ungariei la Centrul de instruire Golaş Rangy din Kosovo. Potrivit comandantului KFOR-9, locotenent-colonel Veaceslav Balan, în cadrul competiţiei, 28 de militari divizaţi în şapte echipe au executat mai multe probe. La final, echipa din care a făcut parte plutonierul Ion Mocanu s-a clasat pe locul I în cadrul competiţiei, iar cea a plutonierului Mihail Borza — pe locul III. De asemenea, plutonierul Mocanu a obţinut locul III în clasamentul individual. La biatlon au mai participat militari din armatele Ucrainei, Poloniei, Danemarcei, Ungariei, Austriei, Sloveniei şi Italiei.

 

Elevii din R. Moldova au obținut trei medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie

Elevii din Republica Moldova au obținut trei medalii de bronz la Olimpiada Internaționale de Chimie și două medalii de bronz în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică. La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat circa 400 de concurenți din 87 de țări ale lumii, iar la Olimpiada Internațională de Chimie au concurat 300 de elevi din 76 de state.

 

Posturile vamale „Soroca” și „Cosăuți” și-au reluat activitatea

Postul vamal de tip debarcader „Soroca” și punctul vamal „Cosăuți” și-au reluat astăzi activitatea. Acestea și-au sistat activitatea la finele săptămînii trecute din cauza creșterii nivelului apei în rîul Nistru. Nivelul apei în rîul Nistru s-a ridicat după ce pe teritoriul Republicii Moldova și în țările vecine, în ultimele zile, a căzut o cantitate sporită de precipitații.

 

În R. Moldova ar putea fi creată o Asociație naţională centrală a asociaţiilor de economii şi împrumut

În Republica Moldova ar putea fi instituită o Asociație naţională centrală a asociaţiilor de economii şi împrumut. Inițiativa legislativă prevede că fondatori și membri ai noii asociaţii vor fi toate asociaţiile de economii şi împrumut. Calitatea de membru va fi obligatorie pentru toate asociaţiile care deţin licenţe de activitate.

 

Un biciclist a fost tamponat mortal de un șofer beat

Un biciclist de 61 de ani a fost lovit mortal în seara zilei de ieri de un șofer ce conducea autovehiculul în stare de ebrietate avansată. Accidentul a avut loc în satul Halahora de Jos din raionul Briceni. În zilele de odihnă, inspectorii de patrulare au depistat 95 de șoferi în stare de ebrietate alcoolică și șapte în stare de ebrietate narcotică.