REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 martie 2020)

Decretul cu privire la implicarea Armatei Naţionale pe durata stării de urgență va fi publicat în MO

Decretul cu privire la implicarea Armatei Naţionale pe durata stării de urgență va fi publicat în numărul de mîine al Monitorului Oficial. Potrivit documentului, Armata Națională va acorda sprijinul necesar autorităților statului în acțiuni destinate prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) în corespundere cu dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova.

 

Mai multe curse charter vor fi operate vineri și sîmbătă de pe aeroportul de la Chișinău

Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova a autorizat pentru perioada 26 – 28 martie mai multe curse charter spre Moacova și Istanbul. Acestea vor fi operate de operatorii aerieni Air Moldova și Flyone. Astfel, azi, 26 martie, Flyone va opera două zboruri: unul care va aduce cetățeni moldoveni de la Istanbul și altul care va transporta moldoveni de la Moscova (aeroportul Vnukovo) la Chișinău. Totodată, Air Moldova va opera mîine două curse spre aeroportul Domodedovo din Moscova. Biletele pentru pasagerii curselor charter de la Moscova vor fi vîndute de mîine dimineață la ora 09:00, iar cele pentru zborul din 28 martie – de sîmbătă ora 09:00, la aeroportul de la Chișinău.

 

Preşcolarii, elevii şi studenţii vor rămîne în carantină pînă la 15 mai

Procesul educațional în instituțiile de învățămînt general, profesional și universitar rămîne a fi suspendat pe toată durata stării de urgență, adică pînă la 15 mai. Un ordin în acest sens a fost emis joi, 26 martie, de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). „În contextul măsurilor întreprinse de autorități pentru a preveni răspîndirea epidemiei virusului COVID-19 în țară, se prelungeşte suspendarea procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţămînt primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţămînt extraşcolar şi de învăţămînt special pe întreg teritoriul ţării, pe toată durata stării de urgență”, indică ordinul MECC.

 

Două spitale regionale vor primi și trata bolnavii de COVID-19

Spitalele din Bălți și Comrat vor fi activate în procesul de depistare și tratare a cazurilor de COVID-19. Anunțul a fost făcut joi, 26 martie, după şedinţa Punctului Focal, de către ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, astăzi s-a luat decizia de a activa două instituții medicale regionale pentru a evita transportarea bolnavilor și pentru a micșora încărcătură pusă pe spitalele din capitală. Șeful de la Sănătate a specificat că ieri personalul medical din aceste două instituții a primit echipamentul și consumabilele necesare și ele au finisat instruirea pentru a putea trata cazurile de COVID-19. De instruire conform protocoalelor OMS au beneficiat și medicii de familie.

 

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul R. Belarus

Președintele Parlamentului R. Moldova Zinaida Greceanîi a avut, astăzi, o întrevedere de rămas bun cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Moldova, Serghei Ciciuk, în legătură cu încheierea misiunii sale diplomatice în țara noastră. Zinaida Greceanîi i-a mulțumit diplomatului pentru colaborarea fructuoasă și contribuția adusă la menținerea bunelor relații de colaborare și prietenie între țările și popoarele noastre, inclusiv la nivel parlamentar. Speakerul l-a felicitat pe Serghei Ciciuk cu ocazia conferirii înaltei distincții de stat a R. Moldova - „Ordinul de Onoare”.

 

De Paști, persoanele din Chișinău cu necesități speciale vor primi ajutor financiar

Primăria municipiului Chișinău informează că în preajma Sărbătorilor Pascale, peste 1 700 de persoane cu necesități speciale domiciliate în Chișinău vor beneficia de ajutoare financiare în sumă de 500 lei. Comisia municipală pentru protecție socială a aprobat joi o decizie prin care persoanele cu necesități speciale domiciliate în municipiul Chișinău vor primi ajutor financiar. De acest sprijin vor beneficia 900 persoane cu deficiențe de auz și 850 de persoane cu deficiențe de văz. De asemenea, comisia nominalizată examinează posibilitatea acordării de ajutor material unui număr de 1 711 persoane în etate, singuratice, beneficiare ale Serviciului de îngrijire socială la domiciliu. De asemenea, se examinează posibilitatea unui sprijin de 500 lei către 21 de persoane victime ale nazismului.

 

Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol a intrat parțial în carantină

Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol a intrat, parțial, în carantină. S-a întîmplat după ce o pacientă a ascuns că a intrat în contact cu o rudă, care s-a întors nu demult din Italia, anunță presa din stînga Nistrului. Între timp, femeia a fost supusă testelor şi s-a constatat că aceasta nu este infectată cu noul tip de coronavirus, dcrie publika.md. În rezultat, secția instituției medicale în care era spitalizată pacienta își va relua activitatea începînd cu ziua de mîine.

 

MO va publica conceptul Sistemului de management integrat în domeniul transportului rutier

Hotărîrea pentru aprobarea Conceptului tehnic privind Sistemul de management integrat în domeniul transportului rutier va fi publicată în Monitorul Oficial (MO) de vineri, 27 martie. Sistemul de management integrat (SMI) reprezintă o soluție informatică identificată pentru informatizarea proceselor de business aferente activității Agenției Naționale Transport Auto în scopul eficientizării exercitării de către aceasta a funcției de monitorizare, reglementare și dezvoltare a transportului rutier pe teritoriul R. Moldova.

 

Programul guvernamental „Prima Casă” are peste 4.200 de beneficiari

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 4.205 locuințe. Suma totală a creditelor acordate în acest scop de către bănci constituie 2,1 miliarde lei, iar valoarea garanțiilor active este de 1,052 miliarde lei. Din cei 4.205 beneficiari, 2.954 sînt familii, iar 1.251 - tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,2 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 606 persoane beneficiază de compensații de la bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1.537 - în cadrul programului Prima Casă 3, iar 311 - prin programul Prima Casă 4, au precizat surse de la Ministerul Finanțelor.

 

Un bărbat din capitală riscă șapte ani de pușcărie

Un bărbat în vîrstă de 49 de ani a fost reținut de poliție după ce și-a înjunghiat prietenul cu un cuțit în urma unui conflict s-a iscat în fața unui magazin din capitală. Cazul a avut loc la data de 21 martie curent pe strada Independenței din sectorul Botanica al capitalei. Victima a fost transportată cu un echipaj medical și internat la spital pentru îngrijiri medicale. Suspectul a fost reținut și escortat la inspectorat pentru audieri. Iar în cadrul acțiunilor procesual penale acesta și-a recunoscut vinovăția.

 

Soldul depozitelor s-a majorat în anul 2019

Soldul depozitelor în băncile comerciale a înregistrat, anul trecut, o tendință de majorare. Conform rapoartelor prudențiale, acestea au crescut cu 7,7%, constituind 68,4 miliarde lei. Datele au fost publicate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele persoanelor fizice au constituit 66,7% din totalul depozitelor, depozitele persoanelor juridice, 33,2% și depozitele băncilor, 0,1%. Cel mai mare impact asupra majorării soldului depozitelor a avut-o creșterea depozitelor persoanelor fizice cu 3,9 miliarde lei (9,4%) și a depozitelor persoanelor juridice cu 0,9 miliarde lei (4,5%).