REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 ianuarie 2020)

Priemierul a întreprins o vizită la Portul Internațional Liber Giurgiuleşti

Prim-ministrul Ion Chicu a întreprins joi, 23 ianuarie, o vizită de lucru la Portul Internațional Liber Giurgiuleşti (PILG). Şeful Executivului a fost însoțit de un grup de responsabili de la Cancelaria de Stat şi Ministerul Economiei și Infrastructurii. „Vrem să cunoaştem cum decurg activitățile şi cum Guvernul poate susține dezvoltarea şi creşterea acestei afaceri", a menționat Ion Chicu. Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics Holding, a făcut o scurtă prezentare a portului. În anul 2019, prin Portul Giurgiuleşti au fost transportate peste un milion de tone de mărfuri, dintre care 57% s-au exportat şi 42% au fost importate.

 

Pedeapsa lui Veaceslav Platon a fost redusă

Pedeapsa de 25 de ani de închisoare la care a fost condamnat omul de afaceri, Veaceslav Platon, a fost redusă cu aproape doi ani, pentru condițiile proaste de detenție. Decizia a fost luată de Judecătoria Ciocana din municipiul Chișinău. Magistrații au admis parțial demersul avocaților, care au cerut reducerea pedepsei cu o mie de zile, în dosarul în care Veaceslav Platon este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

 

Premierul Ion Chicu a vizitat liceul din satul Colibași, raionul Cahul

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din satul Colibași, raionul Cahul. În liceu activează 55 de profesori care învață circa 560 de elevi din clasele I-XII. Liceul este frecventat de copiii din Colibași și din satele vecine - Vadul lui Isac, Brînza și Văleni. În satul Colibași sînt înregistrați circa șase mii de locuitori. Clădirea liceului a fost construită în anul 1964 și de atunci nu a mai fost renovată. În prezent, în cadrul blocului central al instituției se execută lucrări de reparație capitală cu suportul FISM. Costul contractului este de 11,5 milioane de lei.

 

Materialele referitor la procurorul Ruslan Popov vor fi examinate de ANI

Procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, a luat act de raportul lui Ruslan Popov (adjunctul procurorului general), vizat în investigația jurnalistică, asumată de portalul anticorupție.md, și a transmis materialele către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru examinare conform competenței. Despre aceasta a anunţat joi, 23 ianuarie, Procuratura Generală. Procurorul Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit a familiei și automobilelor Hyundai Santa Fe, ale lui și soției, nu-i aparțin lui, ci părinților.

 

Ministerul Justiției a salutat opinia urgentă a Comisiei de la Veneția

Ministerul Justiției a salutat opinia urgentă a Comisiei de la Veneția asupra amendamentelor la Legea nr. 947/96 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. "Conform opiniei, este salutată propunerea privind majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de la 12 la 15, fiind salutat faptul că a fost ajustat numărul reprezentanților din prima instanță, precum și faptul că, membrii CSM non-judecători sînt aleși de către majoritatea deputaților aleși", anunta intr-un comunicat de Ministerul Justitiei.

 

Proiectul privind majorarea numărului membrilor CSM, transmis spre promulgare

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost transmis joi, 23 ianuarie, pentru promulgare, urmare a avizului pozitiv al Comisiei de la Veneția. Proiectul prevede suplinirea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu doi membri de drept titulari din rîndul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia juridica, precum și cu un membru din rîndul judecătorilor, acesta urmînd să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor. Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15.

 

Primarul capitalei a avut o întrevedere cu reprezentanţii federațiilor sportive

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu reprezentanții celor 72 de federații sportive din R. Moldova, pentru a stabili o platformă de comunicare, în perspectiva relansării sportului de masă la nivel școlar. Discuțiile edilului cu oficialii sportivi s-a axat pe identificarea oportunităților de promovare și consolidare a domeniului sportului în municipiul Chişinău, prin atragerea în acest proces a instituțiilor de învățămînt și a partenerilor de dezvoltare în vederea implementării proiectelor comune.

 

Viorel Morari a fost suspendat din functia de procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie

Vireol Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Anunțul a fost făcut joi, 23 ianuarie, în cadrul sedinței Consiliului Superior al Procurorilor, dupa ce Alexandru Stioanoglo a depus un demers în acest sens.

 

Hotărîrea cu privire la majorarea salariilor personalului medical va fi publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea Guvernului ce prevede majorarea cu 10% a salariilor angajaţilor din sistemul medical public va apărea în ediţia de vinerii, 24 ianuarie, a Monitorului Oficial. Hotărîrea a fost adoptată de Executivului în şedinţa de miercuri, 22 ianuarie, prin modificarea Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Hotărîrea va intra în vigoare la 1 aprilie 2020.

 

Festivalul Filmului Japonez revine la Chișinău

Patru filme vor fi proiectate în cadrul Festivalului Filmului Japonez, care se va desfășura în perioada 23-26 ianuarie, la Centrul Cultural „Odeon” din capitală. Evenimentul este organizat de către Ambasada Japoniei în R. Moldova ca parte a „Japan Arts Cultural Festival 2020”. Ambasada Japoniei precizează că filmele vor fi subtitrate în limbile română și engleză. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

 

Postul vamal de tip debarcader ”Molovata” şi-a întrerupt activitatea

Postul vamal de tip debarcader ”Molovata” şi-a întrerupt temporar activitatea din cauza valurilor puternice, care perturbă circulaţia pe rîul Nistru. Potrivit Serviciului Vamal, în aceste condiţii, călătorii sînt îndemnaţi să opteze pentru postul vamal intern de control ”Criuleni 18”, aflat la circa 32 km distanţă. Celelalte posturi vamale activează în regim normal. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru 22-23 ianuarie Cod galben de vînt puternic.