REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 ianuarie 2020)

35 de interpreți vor participa la selecția națională Eurovision 2020

35 de interpreți vor lupta pentru a obține dreptul de a reprezenta R. Moldova la Concursul Internațional Eurovision Song Contest 2020, care se va desfășura, în perioada 12-16 mai, la Rotterdam, Olanda, țara de origine a cîștigătorului ediției din 2019, Duncan Laurence. Printre cei înscriși în cursă se numără Natalia Gordienko, Pasha Parfeni, Diana Rotaru, Geta Burlacu, Maxim Zavidia, Valeria Pașa, Diana Brescan ș.a. Organizatorul selecției naționale este Compania Publică „Teleradio-Moldova”.

 

Președintele R. Moldova întreprinde o vizită în Statul Israel

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru în Statul Israel, la invitația Președintelui acestei țări, Reuven Rivlin, în cadrul căreia va participa la Forul Mondial al Holocaustului. Potrivit spuselor sale, acest eveniment de amploare este consacrat celei de-a 75-a aniversări a eliberării lagărului morții Auschwitz de către armata sovietică. La For vor participa peste 50 de delegații străine la nivel de șefi de state, guverne, parlamente etc. „În marja evenimentului voi avea mai multe întrevederi bilaterale cu omologii mei din alte țări”, a precizat șeful statului.

 

O bătrînă a decedat într-un incendiu din capitală

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de miercuri, 22 ianuarie, într-un bloc cu cinci etaje din sectorul Botanica al capitalei. Ca urmare, o bătrînă a decedat, iar trei copii au ajuns la spital. Potrivit IGSU, incendiul a avut loc într-un apartament cu două camere de la etajul trei al blocului. La fața locului au fost îndreptate trei autospeciale de intervenție. În timpul intervenției, salvatorii au scos din casa cuprinsă de flăcări o femeie în vîrstă de 73 de ani. Aceasta s-a ales cu arsuri și a fost preluată de Ambulanță, dar a decedat în drum spre spital. La fel, trei minori din apartamentul de alături s-au intoxicat cu produsele de ardere.

 

Șefa Direcţiei educație din primăria capitalei și-a anunțat demisia

Șefa Direcţiei generale educație, tineret și sport, Rodica Guţu și-a depus demisia. Despre aceasta a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban, care a menționat că ieri a semnat cererea de eliberare din funcție. „Nu a durat mult, după ce luni am cerut să plece benevol. Asta, deoarece doamna știa că a avut multe încălcări pe parcursul activității sale în această direcție, dar și scheme de interese”, menționează edilul. Totodată, doi șefi ajuncți din cadrul direcției au fost eliberați din funcție.

 

Ministerul Finanţelor a iniţiat elaborarea obiectivelor de politici bugetare și fiscale pe anul 2021

Ministerul Finanțelor a inițiat elaborarea obiectivelor de politici bugetare și fiscale pentru anul 2021, a măsurilor și acțiunilor ce vor contribui la utilizarea mai eficientă a mijloacelor publice, precum și perfecționarea administrării fiscale, invitînd în acest context autorităţile publice, partenerii sociali, asociaţiile reprezentanţilor autorităţilor locale, reprezentanții mediului de afaceri, organizaţiile societăţii civile şi alte părţi interesate să prezinte propuneri şi sugestii. La baza acestora vor fi luate în considerare prevederile Programului de activitate a Guvernului şi Planului de acţiuni al executivului pentru anii 2020-2023.

 

Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). EMIS permite monitorizarea continuă, de la distanţă, a consumului de apă, precum şi de energie electrică şi termică.

 

Cererea de valută în decembrie 2019 a fost în scădere

În luna decembrie 2019, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 97,3%, comparativ cu 103,9% în luna noiembrie 2019. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 33,6 milioane USD (+24,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a sporit cu 43,4 milioane USD (+33,0%).

 

Banca Mondială va susține financiar modernizarea învățămîntului superior din R. Moldova

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, 22 ianuarie, avizul consultativ privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanțare între R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Astfel, Banca Mondială va oferi Chișinăului în acest scop un împrumut de 40 de milioane de dolari. Banii urmează a fi utilizați pentru modernizarea și îmbunătățirea calității învățămîntului superior. Proiectul urmează a fi implementat timp de 5 ani, pînă în 2025.

 

Cotele de export în UE pentru struguri, prune și cireșe vor fi majorate

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele și cireșele moldovenești. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, 22 ianuarie, avizul consultativ privind aprobarea de actualizare a unei anexe la Acordul de Asociere. Agricultorii din R. Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale. Țara noastră va beneficia de cote tarifare suplimentare, cu o majorare de 50% față de volumul actual pentru struguri și prune și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe – de 2 000 de tone.

 

Cinci elevi s-au intoxicat la un Colegiu Tehnologic

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea. Elevii au vîrstele cuprinse între 16 şi 18 ani. Potrivit medicilor, patru au fost externaţi, doar unul rămîne la spital în stare satisfăcătoare.

 

Expoziția „Fabricat în Moldova” 2020 va întruni peste 460 de antreprenori

În perioada 29 ianuarie - 2 februarie 2020, la Moldexpo, Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova organizează cea de-a XIX-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2020, cu genericul ”Acasă! Autentic! Autohton!” Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, la ediția curentă sînt înscrise 19 standuri colective. În toate cele 3 pavilioane și în zona deschisă de pe teritoriul centrului expozițional, vom putea vedea produsele și serviciile a peste 460 de antreprenori autohtoni.