REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 septembrie 2021)

Ministerul Educaţiei a lansat concursul național ,,Capitala Tineretului 2022"

Ministerul educaţiei a lansat astăzi concursul pentru selectarea localității ce va deține statutul ,,Capitala Tineretului 2022". Potrivit sursei citate, concursul presupune selectarea unei localităţi în cadrul căreia, pe parcursul unui an, autorităţile administrației publice centrale și locale, organizațiile necomerciale, cele internaționale și societatea civilă vor desfășura activități destinate susținerii tinerilor. Dosarul pentru înscrierea la concurs poate fi depus online la adresa de e-mail: capitala.tineretului@mec.gov.md pînă la 2 noiembrie 2021, ora 15:00.

 

Patru cetățeni străini au fost reținuți în cazul avionului depistat la Edineț

Patru persoane, dintre care trei cetățeni ai Ucrainei și unul din Belarus, au fost reținuți ieri dimineață după ce polițiștii de frontieră au depistat un avion de mici dimensiuni la Edineț. Doi dintre cei patru au reușit să fugă, fiind anunțați în căutare națională. Conducerea Poliției de Frontieră a relatat astăzi într-o conferință de presă că la bordul avionului nu au fost depistate țigări, însă avionul de model AN-2 a fost reținut la întoarcerea din România. Pe acest caz au fost efectuate mai multe percheziții și pornit un dosar penal. Aeronava de mici dimensiuni nu este înregistrată legal pe teritoriul Ucrainei, iar în prezent se află dezasamblată pe teritoriul Aeroportului Mărculești.

 

Primăria Chișinău și Ministerul Culturii vor evalua în comun monumentele de arhitectură

Primăria Chișinău și Ministerul culturi vor elabora o foaie comună de parcurs pentru evaluarea monumentelor de arhitectură din nucleul istoric al capitalei. Primarul Ion Ceban a avut, ieri seară, o întrevedere cu ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în care au discutat despre necesitatea perfectării unei foi de parcurs, cu identificarea subiectelor comune pentru minister și Primăria Chișinău. În context, edilul municipiului a evidențiat necesitatea implicării celor două entități în procesul de evaluare a monumentelor de arhitectură din nucleul istoric al orașului, cca 900 de edificii.

 

O femeie s-a aruncat în gol de la înălțime pe o stradă din Chișinău

O femeie a ajuns la spital în stare gravă, după ce s-a aruncat în gol, în această dimineață, de la etajul trei al unui bloc de locuințe de pe strada Roșiori din capitală. Sora victimei a fost cea care a solicitat intervenția medicilor. Svetlana Scripnic, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, a declarat că este vorba despre o femeie în vîrstă de 48 de ani. Femeia a avut o tentativă de suicid, însă din fericire a rămas în viață și a fost transportată la spital cu mai multe fracturi și traumatisme. De asemenea, se cunoaște că femeia ar avea probleme de ordin psihic.

 

Un colonel al Ministerului Apărării a fost reținut de CNA

Comandantul Centrului militar teritorial Edineț al Ministerului Apărării a ajuns în vizorul CNA și al procurorilor anticorupție, după ce ar fi extorcat și primit 800 de euro de la un tînăr, pentru a-l elibera de armată. Potrivit CNA, colonelul ar fi promis eliberarea documentului de recrut, fără ca tînărul de 18 ani să fie încorporat și să facă serviciul militar în Forțelor Armate. Funcționarul ar fi condiționat ca banii să-i fie transmiși în cîteva tranșe, prima fiind de 200 de euro, împreună cu pachetul de acte necesare. Dacă va fi găsit vinovat, colonelul riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 7 ani cu amendă în mărime de la 80 000 la 120 mii de lei.

 

China va oferi suport pentru modernizarea spitalelor

China va oferi suport R. Moldova pentru modernizarea spitalelor. Ministrul sănătății, Ala Nemerenco a avut ieri o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong, în care au discutat despre cadrul de cooperare dintre cele două țări pe domeniul sănătății și perspectivele de colaborare în viitorul apropiat. Părțile au convenit lansarea fazei a treia a proiectului de fortificare a capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză care a fost creat în anul 2011, în baza Acordului de cooperare economică și tehnică dintre cele două state.

 

A fost lansată prima bibliotecă digitală agricolă

Platforma media Agrobiznes.md, în parteneriat cu proiectul USAID APM și Tekwill – USAID și Suedia, a lansat prima bibliotecă agricolă digitală https://biblioteca.agrobiznes.md/ ce va asigura tinerii care studiază specialități agricole, fermierii, dar și alți actori din sectorul agricol cu surse sigure de informare despre tehnologii moderne de producere incluse în ghiduri și manuale utile.

 

Circa 11 milioane de lei din frauda bancară au ajuns în custodia statului

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a anunțat astăzi că a asigurat transferarea pe conturile trezoreriale a mijloacelor bănești în valoare de 10,8 mln lei, care se aflau pe conturile bancare ale unei societăți comerciale autohtone. Mijloacele bănești au fost sechestrate anterior, beneficiar efectiv fiind Vladimir Plahotniuc. Potrivit datelor ARBI, transferarea mijloacelor bănești în custodia statului va asigura conservarea valorii precum și integritatea acestora, sporind transparența în procesul de recuperare a mijloacelor bănești, sustrase de BC Banca de Economii SA, BC Banca Socială SA și BC Unibank SA.

 

Autoritățile publice locale au căpătat independență în stabilirea taxelor

Autoritățile publice locale pot să își stabilească taxele locale și cuantumul lor fără limite și plafonări din partea Parlamentului. Curtea Constituțională a declarat ieri drept neconstituționale unele prevederi din Legea nr. 257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte normative. Judecătorii constituționali au stabilit că autoritățile locale sînt în drept să mărească unele taxe locale, în momentul oportun, într-un cuantum mai mare decît cel stabilit de lege.

 

Prima conferință WINET va fi organizată la Chișinău

Pe 16 septembrie 2021, proiectul “WINET - Comerț și inovație în industria vinului” va organiza în R. Moldova prima conferință transfrontalieră. Comunitatea industriei vitivinicole din R. Moldova, România și Bulgaria se va reuni în cadrul conferinței, cu scopul de a face schimb de cunoștințe și experiență, dar și pentru a trasa noi strategii de dezvoltare și colaborare între industriile din cele trei țări participante.

 

O reuniune în formatul "5+2" este programată pentru luna noiembrie

Următoarea reuniune în formatul "5+2" este programată pentru luna noiembrie. Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, a anunțat marți, la Bender, în cadrul unei întrevederi cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, că viitoarea reuniune în formatul "5+2", referitoare la soluţionarea conflictului transnistrean, este programată pentru luna noiembrie curent. Potrivit serviciului de presă al liderului de la Tiraspol, Thomas Mayr-Harting a stabilit, provizoriu, data de 6 octombrie pentru vizita în R. Moldova a ministrului suedez de Externe, dna Ann Linde, care este și preşedinte în exerciţiu al OSCE.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39