REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 aprilie 2020)

Accesul în cimitirele din capitală va fi restricționat în perioada 19-27 aprilie

În perioada 19-27 aprilie, accesul în cimitirele din capitală va fi restricționat. Excepție vor face înhumările curente. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău. Astfel, în perioada menționată, accesul în cimitire va fi coordonat cu Î.M. „Combinatul Servicii Funerare" și va fi permis doar persoanelor care participă la procesiunile funerare, limita fiind de 10 persoane. Potrivit primarului general, Ion Ceban, restricțiile impuse de autoritățile locale sînt necesare, în scopul evitării aglomerării cetățenilor în cimitire, ca și măsură pentru prevenirea infecției COVID 19.

 

Meteorologii au emis cod galben de îngheţuri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou cod galben de înghețuri, valabil pentru zilele de miercuri și joi, 15 și 16 aprilie. Astfel, în perioada menționată, în orele nocturne și ale dimineții, se prevede înghețuri cu intensitatea de -1..-5°С. Îngheţurile prognozate nu vor afecta semnificativ valorile termice din timpul zilei. Totodată, codul galben de intensificări ale vîntului a fost prelungit și pentru ziua de marți, 14 aprilie.

 

188 de persoane infectate cu COVID-19 sînt în stare gravă

Pînă în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate 1 712 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre acestea 123 sînt de import și 1 589 cu transmitere locală. Anunțul a fost făcut marți de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, în stare gravă se află 188 de persoane, gravitate medie circa 488 de persoane. „Un număr de 17 persoane sînt intubate, opt dintre care sînt spitalizate la Institutul de Urgență, iar celelalte la Spitalul Clinic Republican. Totodată, anunțăm că ieri au mai fost externați 27 pacienți, astfel numărul cazurilor tratate a ajuns la 134”, a spus Dumbrăveanu.

 

Peste 18 milioane de lei au fost acumulați în conturile destinate combaterii COVID-19

În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate 18 mln 331 mii 214 lei. Din această sumă, circa 13,5 milioane lei au fost transferate în Fondul de Intervenție al Guvernului. Totodată, prin hotărîre de guvern, a fost dispusă alocarea din acest fond a sumei de 5,864 milioane lei pentru achiziționarea a 51.428 combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

 

Au fost selectate proiectele pentru finanțare în cadrul Programului de activități pentru reintegrarea țării

Comisia pentru selectarea proiectelor în cadrul Programului de activități de Reintegrare a Țării s-a întrunit luni în cea de-a doua ședință pentru a examina proiectele ce urmează a fi finanțate în anul 2020. Membrii Comisiei au validat lista proiectelor ce urmează a fi propusă spre aprobare prin Hotărîre de Guvern și proiectele neeligibile, care fie au fost depuse după expirarea termenului, fie au avut un dosar incomplet. În total, au fost depuse 120 de proiecte în valoare de peste 74 milioane lei, cu contribuție proprie de 20 de milioane.

 

Platforma Educație On-line va fi gata la 20 aprilie

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că Proiectul Educație On-line va fi disponibil pentru toți elevii din țară la 20 aprilie. Ceban a declarat că platforma va dispune de o bibliotecă digitală, creată cu scopul de a asigura procesul de învățare la distanță. „Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, cu suportul partenerilor, au elaborat un mecanism eficient și rapid, care permite crearea și înregistrarea în format video a lecțiilor. Este vorba de acel material didactic care a rămas a fi predat pînă la sfîrșitul anului de studii 2019-2020, conform curriculumului”, a spus sursa citată. Biblioteca digitală va conține aproximativ 4 000 de lecții înregistrate, pentru elevii claselor 1-12, la 15 discipline. Lecțiile înregistrate sînt în limba română și în rusă.

 

R.Moldova a primit 70 mii dolari pentru desfășurarea învățămîntului la distanță

Parteneriatul Global pentru Educație prin intermediul UNICEF acordă 70 mii de dolari pentru susținerea desfășurării procesului educațional la distanță. Astfel, datorită suportului acordat de către partenerii de dezvoltare vor fi procurate 80 unități de tehnică de calcul pentru profesori și elevi. Tehnica de calcul urmează a fi transmisă instituțiilor de învățămînt selectate de către organele locale de specialitate și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Totodată, vor fi procurate și distribuite pachete de suport pentru preșcolari și elevii claselor primare.

 

Peste 800 de militari au oferit săptămîna trecută sprijin în combaterea COVID-19

Peste 800 de militari ai Armatei Naţionale au fost implicaţi săptămîna trecută în acţiunile de prevenire a răspîndirii coronavirusului. Potrivit datelor oferite de Centrul Operaţional de Comandă, în perioada 6-12 aprilie curent, peste 600 de militari au patrulat, alături de poliţişti, spaţiile publice şi locurile de agrement din municipiile Chişinau, Bălți şi Cahul. Totodată, în jur de 70 de ofiţeri şi soldaţi din Batalionul de menţinere a păcii şi Regimentul Rachete Antiaeriene, cu 11 unități de tehnică, au asigurat monitorizarea şi supravegherea circulaţiei persoanelor şi transportului la posturile fixe instalate la intrările şi ieşirile oraşelor Soroca și Ştefan Vodă, precum şi în satele Carahasani şi Talmaza din raionul Ştefan Vodă, aflate în carantină.

 

Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea reveni acasă și cu autocarele

Cetățenii moldoveni care se află peste hotarele țării și doresc să se întoarcă acasă, o vor putea face și cu autocarele, nu doar pe cale aeriană cum era pînă în prezent. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Pentru asta, doritorii vor trebui să se înregistreze pe liste speciale, întocmite de autorități. Prioritate vor avea copii, studenții, persoanele aflate la tratament medical și cetățenii aflați în dificultate. Pînă în prezent, autoritățile au autorizat mai multe curse aeriene pentru a aduce acasă moldovenii de peste hotare, care s-au pomenit în situații dificile din cauza COVID-19.

 

Bolnavii de COVID-19 din Chișinău vor fi monitorizați on-line

Primăria municipiului Chișinău va lansa un program pilot de monitorizare a stării de sănătate a pacienților care se află în autoizolare/carantină/tratament la domiciliu. Primarul capitalei Ion Ceban, a anunțat că va fi creată o platformă on-line în care persoanele aflate în tratament vor introduce singuri datele simptomatice pe care le manifestă, iar cadrele medicale vor putea urmări de la distanță starea de sănătate a acestora. Proiectul ar urma să fie testat în sectorul Buiucani al municipiului Chișinău.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu primarul capitalei

Șeful statului, Igor Dodon a avut o întrevedere cu primarul general al capitalei, Ion Ceban la care s-a discutat în special acțiunile întreprinse de autoritățile municipale în combaterea și prevenirea infectării populației cu COVID-19. Potrivit edilului, în prezent 80 la sută din acțiunile primăriei sînt concentrate în lupta cu virusul de tip nou și evitarea la maximum a infectării în masă a cetățenilor, orașul fiind cel mai vulnerabil în acest sens. Împreună cu specialiștii sînt analizate mai multe scenarii de intervenție care ar permite evitarea unor situații mai grave. Șeful statului a precizat că din bugetul de stat vor fi alocate mijloace suplimentare pentru investițiile capitale din municipiul Chișinău, în special cele legate de construcția drumurilor și infrastructură.