REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13mai 2020)

Sesiunea de Bacalaureat 2020 va fi anulată

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării propune anularea sesiunii de Bacalaureat din acest an, iar absolvenții să primească diplome de BAC dacă au terminat anul școlar cu note mai mari de cinci. Totodată, se vor anula și examenele de absolvire a studiilor gimnaziale, a anunțat în cadrul unui briefing ministrul Igor Șarov precizînd că măsura este propusă în vederea prevenirii riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 în rîndul absolvenților de gimnaziu și liceu.

 

Au fost confirmate 5154 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus

Pînă la ora actuală au fost confirmate 5154 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 664 în stînga Nistrului. Potrivit datelor MSMPS, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 44 pacienți cu suspecție la COVID-19. Un număr de 249 de pacienți se află în stare gravă, 19 sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 494 sînt spitalizați în stare de gravitate medie. Pe parcursul zilei de ieri, au fost externați 107 pacienți, astfel bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 2176. Pînă la data de 13 mai, au fost confirmate 1222 cazuri de infectare în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 285, asistenţi medicali - 454, felceri - 64, paramedici - 1, farmacişti - 19, personal auxiliar - 398 persoane.

 

Pe 19 mai Consiliul Municipal Chișinău urmează sa ia decizii importante pentru locuitorii capitalei

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că în ședința Consiliului Municipal Chișinău din 19 mai, se va decide dacă locuitorii capitalei vor avea mijloace de transport în comun noi și modul de modernizare a Î.M. Piața Centrală. „Consilierii sînt cei care vor decide dacă în Chișinău vor circula autobuze ori troleibuze noi ori dacă Î.M. Piața Centrală va fi modernizată”, a spus Ceban. Edilul a explicat că, potrivit legislației, orice proiect investițional care depășește suma de 400 de mii de lei, este aprobat de Consiliul Municipal Chișinău.

 

Familii defavorizate din 10 raioane vor primi ajutoare pentru a depăşi pandemia

O sută cincizeci de familii cu copii, aflate în situație de risc, din raioanele Cantemir, Călărași, Căușeni, Fălești, Nisporeni, Orhei, Soroca, Sîngerei, Telenești şi Ștefan Vodă beneficiază de pachete cu produse alimentare și de igienă personală ca urmare a situației create de pandemie. Donaţia, în valoare totală de zece mii euro, este transmisă familiilor de Asociaţia obştească ”Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC) cu suportul financiar al Fundației Siol din Irlanda.

 

Agresorii familiali vor fi monitorizați cu ajutorul unei brățări electronice

Agresorii familiali vor fi monitorizați cu ajutorul unei brățări electronice. Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a avizat miercuri, 13 mai, un proiect de lege în acest sens. Potrivit proiectului, monitorizarea se va face prin intermediul unei brățări, instalată la mîna sau la piciorul agresorului, imediat după pronunțarea de către judecător a ordonanței de protecție. Totodată, și victima sau membrii familiei acesteia pot purta un sistem electronic de supraveghere, de tipul unui telefon GSM de mici dimensiuni, care să permită verificarea respectării obligaţiei agresorului.

 

O rețea națională de stații de alimentare pentru automobilele electrice a fost lansată, cu sprijinul PNUD Moldova

22 de stații de alimentare pentru automobilele electrice au fost instalate pe principalele trasee urbane și pot fi testate gratuit în perioada 1-15 mai 2020. Rețeaua a fost creată datorită parteneriatului dintre Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Guvernul R. Moldova. Cele 22 de stații au fost amplasate în parcările stațiilor de alimentare cu combustibili ale companiei partenere Bemol din Chișinău, Criuleni, Orhei, Bălți, Drochia, Briceni, Anenii Noi, Comrat, Cahul și alte localități din țară.

 

Universitatea de Medicină a dat startul examenelor de licență online

Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” a renunțat la desfășurarea examenelor în mai multe etape. Acum absolvenții de la medicină vor susține doar examenul de licență în regim online. Examenele online au început de ieri, 12 mai și se vor desfășura pînă pe 29 mai. Dacă în mod obișnuit studenții de la medicină susțineau teza de licență, examenul oral, atestarea deprinderilor practice și examenul clinic, din cauza pandemiei Covid-19, anul acesta absolvenții vor susține doar examenul de licență și acesta în regim online.

 

Comisia de profil a decis că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat, în ședința on-line de astăzi, raportul la proiectul de hotărîre cu privire la stabilirea datei alegerilor Președintelui R. Moldova. Proiectul prevede că alegerile Preşedintelui R. Moldova se stabilesc pentru data de 1 noiembrie 2020, hotărîrea urmînd să intre în vigoare la data de 15 august 2020. În conformitate cu prevederile art.109 din Codul Electoral, „Alegerile pentru funcţia de Preşedinte al R. Moldova se vor desfășura cu cel puţin 30 de zile şi cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui în funcție”.

 

Socialistul Oleg Teterea și-a depus mandatul de deputat

Socialistul Oleg Teterea și-a depus mandatul de deputat. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat miercuri, 13 mai, cererea de demisie a deputatului și va propune plenului Parlamentului să ia act de demisia lui. Potrivit legislației, Parlamentul urmează să declare vacant un mandat de deputat în Parlament care aparține Partidului Socialiștilor. În cererea de demisie, Oleg Teterea menționează că renunță la mandatul de deputat începînd cu data de 12 mai curent.

 

Ion Chicu a participat la ședința Asociației Investitorilor Străini

Prim-ministrul Ion Chicu a participat miercuri, 13 mai, la ședința Asociației Investitorilor Străini în Moldova. Obiectivul ședinței a fost de a permite un schimb de opinii referitoare la evoluția situației epidemiologice, efectele măsurilor restrictive asupra economiei și agenților economici și soluțiile de stimulare a activităților economice. Alexander Koss, președintele Asociației, a apreciat modul în care autoritățile administrează situația epidemiologică și deschiderea în dialogul cu mediul de afaceri. Au fost abordate problemele în sectorul HoReCa și comerțului cu amănuntul, digitalizarea economiei inclusiv a serviciilor publice, accesul la resurse financiare în condițiile crizei economice globale și căderii consumului, reluarea activității centrelor comerciale, situația în industria automotive și altele.

 

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” s-a întîlnit cu Bașcanul autonomiei Gagauz Yeri

Continuarea gazificării localităților din Găgăuzia s-a discutat în cadrul întrevederii Președintelui Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, cu Bașcanul autonomiei Gagauz Yeri, Irina Vlah. Astfel, se planifică lărgirea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale inclusiv în satul Dezghingea. Acest obiectiv de dezvoltare a rețelei urmează să fie inclus în planul investițional al întreprinderii pentru anul curent la momentul corectării acestuia. Un subiect aparte al discuției a devenit gazificarea subzonei „Ceadîr-Lunga” din cadrul Zonei Economice Libere „Valcaneș”.

 

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat un împrumut de 70 de milioane de euro pentru R. Moldova

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a aprobat marți, 12 mai 2020, un împrumut de 70 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul de sănătate și pentru a contribui la atenuarea impactului crizei asupra întreprinderile mici și mijlocii (IMM). Sistemului de sănătate îi vor reveni 40 de milioane de euro, iar IMM-urilor, 30 de milioane de euro, este menționat într-un comunicat de presă al instituției europene. Finanțarea pentru sectorul sănătății va acoperi consumabilele medicale și echipamentele specializate pentru pacienții COVID-19 (ventilatoare și altele), stimulente financiare pentru personalul medical din prima linie, dar și adaptarea spațiilor/facilităților pentru primirea și îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19.