REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 octombrie 2021)

Industria plantelor medicinale va fi susținută într-un proiect transfrontalier

Republica Moldova, alături de Grecia, Armenia și Georgia, și-a propus să modernizeze companiile asociate cu cultivarea și promovarea plantelor medicinale și aromatice, pentru a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere ale întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre. Potrivit datelor statistice, în anul 2019, cultivarea plantelor medicinale și aromatice a ocupat în ţara noastră o suprafață de cca 3,5 mii de ha. În prezent, în Moldova sînt înregistrați peste 50 de fermieri producători de plante aromatice și medicinale.

 

La Chișinău va fi creat un Centru Cultural Eugen Doga

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat crearea unui Centru Cultural dedicat compozitorului Eugen Doga. Acest proiect a fost propus consilierilor municipali de către primarul Ion Ceban. Edilul a spus că centrul cultural va fi creat în clădirea abandonată, cu suprafaţa de 228 mp, amplasată la intersecţia străzilor V. Alecsandri – V. Micle. Noua structură va fi în gestiunea Direcției Cultură. Primarul capitalei a specificat că a discutat acest proiect cu Eugen Doga, care a susținut inițiativa.

 

Directorul general al Metalferos a demisionat

Directorul general al Societății pe Acțiuni „Metalferos”, Igor Cujba, a depus cerere de demisie. Cujba a fost numit în această funcție în anul 2019, în bază de concurs. Anterior, Cujba a fost șef al comisariatului general de Poliție al municipiului Chișinău, sectorul Buiucani, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Au fost validate mandatele noilor aleși în Adunarea Populară a Găgăuziei

Mandatul noilor aleși în Adunarea Populară a Găgăuziei a fost validat de Curtea de Apel Comrat.Hotărîrea a fost pronunțată după ce magistrații au analizat datele prezentate de Comisia Electorală din regiune, pentru candidații care au acumulat cele mai multe voturi în turul doi al alegerilor. Astfel, magistrații au validat mandatul a 17 deputați și prin urmare toate cele 35 de mandate au fost recunoscute de cadrul legal.

 

Vom primi 200 mii de euro pentru programele de susținere a libertății presei

Danemarca va aloca 200 de mii de euro pentru programele de susținere a libertății presei în Republica Moldova și contracararea dezinformării. Subiectul a fost discutat de Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și omologul său danez, Jeppe Kofod. Programul se va concentra pe dezvoltarea capacităților mass-mediei regionale, inclusiv din UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană, Taraclia și municipiul Bălți, fiind sprijinite activități care pot contribui la creșterea profesionalismului și la formarea jurnaliștilor de investigație.

 

Ecaterina Caraman este propusă la șefia CNPF

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat candidatura Ecaterinei Caraman la funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Votul final va fi dat în plenul Parlamentului. Ecaterina Caraman are o experiență de 17 de ani în domeniul valorilor mobiliare și a pieței de capital.


Vom semna un Memorandum de înțelegere cu Parlamentul European

Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European vor semna un „Memorandum de înțelegere” care va cuprinde acțiuni comune pe mai multe domenii de cooperare. Decizia a fost luată în cadrul întrevederii președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu Dragoș Tudorache, raportor al Comisiei de politică externă pentru implementarea Acordului de Asociere UE – RM și coordonator al activităților Parlamentului European de susținere a democrației parlamentare în Republica Moldova. Speakerul a menționat că documentul va constitui un semnal politic important în relația noastră cu UE.

 

Ministerul Mediului va participa la o reuniune europeană cu privire la emisii şi poluanţi

Ministerul Mediului în comun cu Asociaţia EcoContact au organizat un atelier de lucru pentru a discuta despre Registrul Emisiilor și Transferului de Poluanți – RETP (PRTR) din țara noastră. Evenimentul a fost desfășurat în contextul reuniunii părților Convenției de la Aarhus, ce va fi organizată în perioada 18-22 octombrie, la Geneva. Participanţii au examinat necesitatea îmbunătățirii sistemului existent, actualizarea datelor și facilitarea accesului agenților economici la baza de date electronică.

 

Selecționata Republicii Moldova a pierdut în fața Israelului

Naționala Republicii Moldova la fotbal a fost învinsă, cu 2-1, în deplasare, de echipa Israelului. Selecționata moldoveană a pierdut pe stadionul Toto Turner din orașul Beer Sheva, în fața echipei naționale a Israelului într-un meci din preliminariile Campionatului Mondial 2022. Reprezentativa țării noastre a acumulat pînă în prezent un singur punct și se îndepărtează de o calificare la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Ea se situează pe locul șase în clasamentul grupei F.

 

A fost lansată o campanie de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice

Asociaţia obştească EcoDigital a anunţat lansarea Campaniei naționale “Moldova reciclează DEEE-uri (deșeuri electrice și electronice)”, care se va desfăşura în perioada 14 octombrie - 14 noiembrie. Acţiunea are drept scop, în special, implicarea activă a populației și instituțiilor din țară în colectarea și predarea DEEE-urilor. La finele campaniei vor fi desemnați cei mai activi ambasadori ai e-Reciclării, care vor fi premiați. Potrivit datelor ONU, în anul curent, fiecare persoană produce în medie 7,6 kg de deșeuri electrice și electronice, ceea ce înseamnă că vor fi generate 57,4 milioane de tone în întreaga lume.