REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 aprilie 2021)

Cetățenii vaccinați cu „Pfizer/BioNTech” sînt așteptați la rapel

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a distribuit astăzi lotul de vaccin împotriva COVID-19 „Pfizer/BioNTech”, în cantitate de 12.282 doze, tuturor Centrelor de vaccinare, pentru administrarea dozei II. Potrivit ANSP, începînd de astăzi, conducătorii instituțiilor medico-sanitare vor asigura vaccinarea contingentelor, imunizate cu prima doză, inclusiv în zilele de sîmbătă și duminică, pentru lucrătorii medicali. Vaccinul va fi utilizat în cel mult 120 de ore de la decongelare cu păstrarea la +2° +8°C. După recepționarea vaccinului, durata organizării sesiunilor de vaccinare este de maxim 4 zile. În cazul în care a fost extrasă o doză din flacon, vaccinul se va utiliza în cel mult 6 ore. Pînă astăzi, în R. Moldova au fost vaccinate 67085 de persoane.

 

Încep lucrările de betonare a albiei rîului Bîc

Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban a anunțat printr-o postare pe Facebook despre începerea lucrărilor de betonare a albiei rîului Bîc, în preajma podului din strada Petru Rareș. „În acest an urmează ca malurile și albia rîului, porțiunea dintre străzile P. Rareș și M. Viteazul, să fie betonate. Măsurile sînt luate pentru ca rîul să fie îngrijit și curățat și să nu mai ajungă în halul în care era pînă anul trecut. Lucrările sînt efectuate conform proiectului de curățare a albiei rîului Bîc”, a menționat Ion Ceban. În context, edilul a ținut să menționeze că mijloacele financiare pentru realizarea proiectului au fost prevăzute atît din bugetul municipal cît și de la Fondul Ecologic Național.

 

Angajații căii ferte amenință cu grevă

Angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) au adresat o nouă scrisoare deschisă președintei țării Maia Sandu, dar și deputaților. Aceștia susțin că, de la ultimul apel de acest fel, situația nu s-a îmbunătățit, ba chiar s-a agravat. Oamenii nu și-au primit salariile de patru luni și avertizează că, dacă pînă la 25 aprilie nu le vot fi achitate lefurile restante, vor organiza proteste de amploare. Angajații CFM se plîng că toate edificiile au fost deconectate de la încălzire.

 

Peste 14 mii de cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 5–11 aprilie curent, la Departamentul Dispecerizare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 14210 solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Potrivit Centrului, aproximativ 25% din numărul total de solicitări îl constituie urgențele respiratorii – 3476 de solicitări, inclusiv 1310 cazuri pe motivul infecțiilor respiratorii virale acute (IRVA). În intervalul de timp menționat, 20 la sută din apelurile parvenite la Serviciul de Urgență sînt pe motivul urgențelor cardiovasculare – 2864, inclusiv 48 de pacienți cu Sindrom coronarian acut. Urmate de urgențele neurologice – 1833 (13%), inclusiv 223 de accidente vasculare cerebrale.

 

La Călărași a fost testat un lot de rachete antigrindină

Un exercițiu de testare antigrindină cu rachete de producție bulgară „Loza-2” și rachete rusești de tip „Alazani-6” a avut loc ieri, la punctul de lansare antigrindină din raionul Călărași. Ministrul agriculturii, Ion Perju a estimat că, în prezent, sistemul de protecție antigrindină implementat în R. Moldova are o eficiență de circa 85% și acoperă circa 1,665 milioane de hectare din teritoriul țării, fiind unul dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare, prețul unui hectar de teren agricol fiind de circa trei euro. „Peste un milion 665 mii de ha de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale țării, sînt protejate de grindină, datorită a şase puncte de comandă și 132 puncte de lansare antigrindină”, a menționat Perju.

 

Aproape 60 mii de persoane au achitat polița medicală

Aproape 60 de mii de persoane au achitat în primul trimestru al acestui an prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Cifra este mai mare cu circa şase mii faţă de aceeași perioadă a anului trecut și mai mult de jumătate dintre ei au plătit prin MPay. Potrivit CNAM, volumul mijloacelor financiare acumulate în primele trei luni ale anului 2021 în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 106,5 milioane de lei, în creștere cu peste zece milioane comparativ cu primul trimestru al anului 2020. Din numărul total de plătitori, peste 40 de mii au beneficiat de reduceri în proporţie de 50 la sută din valoarea primei.

 

Peste 2 la sută din populația țării a fost vaccinată anti-COVID

Un număr de 68902 persoane, ce reprezintă peste 2% procente din populația țării, au fost vaccinate împotriva COVID-19. Conducerea Agenției Naționale de Sănătate Publică a anunțat astăzi că, în cele șase săptămîni de vaccinare, au fost imunizați 60 la sută din angajații sistemului medical și circa 30 la sută din angajații și beneficiarii centrelor de plasament. Conform surse citate, pînă în prezent, în R. Moldova au ajuns 112970 doze de vaccin, dintre acestea 86400 au fost AstraZeneca, 24570 doze de Pfizer-BioNTech și 2000 de doze de vaccin Sinopharm. Din loturile de AstraZeneca au fost utilizate peste 73 la sută, iar din lotul de Pfizer-BioNTech au fost administrate 99 la sută din doze.

 

R. Moldova rămîne în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Ambasada României în R. Moldova informează că, începînd astăzi, 13 aprilie, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României. Mai mult, a fost aprobată o nouă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în care R. Moldova figurează în continuare. Potrivit ambasadei, cetățeniilor români care se află pe teritoriul R. Moldova, inclusiv persoanelor cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română, li se permite intrarea în România, cu plasare în carantină timp de 10 sau 14 zile.