REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 aprilie 2020)

Creștinii ortodocși au intrat în Săptămîna Patimilor

Începînd de astăzi, creștinii ortodocși au intrat în Săptămîna Patimilor, numită și Săptămîna Mare. Aceasta reprezintă ultima săptămînă din postul Sfintelor Paște. Totodată, Săptămîna Mare este Săptămîna Deniilor, toate zilele acestei săptămîni fiind considerate, încă de la începuturile creștinismului, mărețe și sfinte și, chiar din seara de Florii, se citesc deniile, slujbe de priveghere care se săvîrșesc doar în săptămînile a cincea și a șaptea ale Postului Paștelor. Ca obicei și tradiții, în Săptămîna Mare e bine ca toţi credincioşii să ierte şi să se împace cu toţi cei cu care au fost în duşmănie.

 

Lista bugetarilor infectați cu COVID-19 ce vor primi indemnizații a fost extinsă

Statul va extinde categoria persoanelor salarizate de la buget care vor primi cîte 16 mii de lei, în cazul infectării cu coronavirus. Anunțul a fost făcut luni de Președintele țării, Igor Dodon la finele ședinței de lucru cu speakerul Zinaida Grecianîi și premierul Ion Chicu. Indemnizația unică va fi oferită tuturor angajaților din instituțiile de stat din prima linie care au fost infectați cu COVID-19, medicilor, polițiștilor, funcționarilor de stat, membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale care s-au infectat cu COVID-19.

 

Meteorologii au emis cod galben de intensificări ale vîntului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat emis cod galben de intensificări ale vîntului. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de luni, 13 aprilie, în toată țara, se prevăd intensificări ale vîntului sud-vestic, în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. Odată cu vîntul puternic, vremea se va răci. Astfel, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării, valorile termice vor ajunge pînă la 9-14 grade Celsius, ziua, şi vor coborî sub zero, noaptea. De asemenea, marţi, în toată ţara se prevăd ploi.

 

Mai multe afaceri ale tinerilor au fost finanțate printr-un program al Ministerului Finanțelor

180 de afaceri ale tinerilor antreprenori, în sumă totală de 114,2 milioane de lei, au fost finanțate pînă în prezent prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, lansat în anul 2019 de Ministerul Finanțelor. În primul trimestru al anului 2020, au fost creditate 33 sub-proiecte în valoare de 19,4 milioane de lei. Programul deja s-a extins în 34 de raioane ale țării și are acoperire națională prin filialele din opt instituții financiare participante partenere.

 

Peste 280 de hectare de vegetație uscată au fost cuprinse de flăcări

Peste 280 de hectare de vegetație uscată au fost cuprinse de flăcări în toată țara în ultimele 24 de ore. Cele mai extinse incendii de vegetație au fost înregistrate în localități din raioanele Nisporeni, Strășeni, Călărași, Sîngerei, Hîncești, Leova și municipiul Chișinău. Peste 20 ha de teren au fost compromise în localitatea Bălănești, raionul Nisporeni, iar la Rădeni, Călărași, focul a distrus 15 ha de vegetație. De incendii au fost nimicite peste 10 ha de iarbă uscată în satul Copăceni, raionul Sîngerei, iar la Leova focul a mistuit aproape 15 ha de vegetație din preajma localității Cîzlar.

 

Elveţia va susţine în R. Moldova un proiect de creare a locurilor de muncă

Executivul a aprobat vineri inițierea negocierilor și semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare cu privire la prima fază a unui proiect de creare a locurilor de muncă. Scopul general al proiectului constă în eficientizarea sistemelor de piață în sectoarele și localitățile selectate pe parcursul etapei de pregătire a proiectului, fapt ce va contribui la creșterea cantității și calității locurilor de muncă și va asigura venituri suplimentare persoanelor angajate în cîmpul muncii.

 

Guvernul a prelungit interdicţia de a exporta măști medicale și dezinfectante

Guvernul a extins pînă la 15 mai interdicţia de a exporta măști medicale și dezinfectante. Conform hotărîrii, pînă la ridicarea stării de urgenţă, producătorii moldoveni nu pot exporta măști, mănuşi medicale şi produse dezinfectante. Potrivit Cabinetului de miniştri, „scopul acestei interdicţii constă în ocrotirea vieții și sănătății oamenilor, evitarea răspîndirii infecției pe teritoriul Republicii Moldova și asigurarea cererii oamenilor cu măști medicale”. Pe 11 martie, Guvernul de la Chişinău a interzis exportul de măști medicale și dezinfectant pînă la 15 aprilie.

 

Franța a oferit un lot de ajutor Republicii Moldova

Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, a remis Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, o donație de echipament medical necesar pentru diagnosticarea Covid-19. Lotul oferit R. Moldova conține 16000 vîrfuri sterile cu filtru, material necesar pentru a putea fi efectuate testele de diagnosticare ai RLP Covid-19, deoarece kiturile de detecție standard conțin doar reactivi și nu sînt furnizate cu aceste vîrfuri sterile, care fac parte din protocolul de diagnosticare Covid-19.

 

Fundația Soros Moldova a oferit 20 de laptopuri profesorilor din țara noastră

Fundația Soros Moldova a oferit 20 de laptopuri pentru cadrele didactice din țara noastră care nu dețin tehnică de calcul necesară pentru educația la distanță. Tehnica de calcul urmează a fi transmisă instituțiilor de învățămînt selectate de către organele locale de specialitate în domeniul învățămîntului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Criteriile de bază pentru selectarea beneficiarilor sînt numărul de elevi pentru care cadrul didactic predă lecțiile și deținerea competențelor digitale de către profesori.

 

R. Moldova solicită convocarea de urgență a ședinței 5+2

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a anunțat că a solicitat convocarea de urgență a unei ședințe în formatul 5+2 pentru a discuta aspecte care țin de pandemia de coronavirus în regiunea transnistreană. Viceprim-ministrul pentru reintegrare a declarat că motivația convocării ședinței de urgență ține de îngrădirea nejustificată de către partea transnistreană a accesului medicilor și personalului medical moldovean în regiunea separatistă. Potrivit oficialului, 95 de cadre medicale au sesizat Biroul politici reintegrare că nu se pot deplasa în regiunea transnistreană pentru a acorda suport medical cetățenilor care locuiesc dincolo de Nistru.

 

140 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Federația Rusă

140 de cetățeni moldoveni au fost repatriați săptămîna trecută din federația Rusă, iar alți 64 din Lituania. Persoanele vizate au fost repatriate Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci. Poliția de Frontieră a precizat că nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19. Totodată, săptămîna trecută, 15 cetăţeni străini și 28 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.