REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 octombrie 2020)

Cinci troleibuze articulate vor fi puse pe rute începînd cu 14 octombrie, Ziua Orașului

Cinci troleibuze articulate au ajuns la Chişinău, dintre care 3 au fost deja asamblate și testate. Acestea vor fi puse pe rutele municipale începînd cu 14 octombrie, Ziua Oraşului, anunță primarul capitalei Ion Ceban. Costul unui troleibuz este de 315 mii euro. Acestea sînt dotate cu sisteme de aer condiționat, rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, lumini LED, prize USB, camere de supraveghere video.

 

În Chișinău, copiii din grupele mici revin la grădinițe

Copiii cu vîrste cuprinse între doi și patru ani din capitală vor reveni la grădinițe. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică /CESP/ a municipiului Chișinău. CESP a mai decis că elevii claselor gimnaziale și liceale vor fi obligați să poarte permanent măști în instituțiile educaționale din municipiu, inclusiv la lecții. De asemenea, rămîn în vigoare în capitală și toate măsurile stabilite pentru Codul Roșu de alertă la COVID-19.

 

Naționala R. Moldova la fotbal a fost învinsă de Grecia

Echipa națională a R. Moldova a fost învinsă duminică, scor, 2-0, de echipa Greciei, într-un meci contînd pentru Liga Națiunilor. Meciul dintre R. Moldova și Grecia a avut loc pe stadionul olimpic Spyros Louis. Înfrîngerea vine după ce, cu doar cîteva zile mai devreme, R. Moldova a pierdut cu 0-6 în fața Italiei. Grecii au înscris prin Tasos Bakasetas (45+3 - pen.) și Petros Mantalos (50). În minutul 88, Nicolae Milinceanu a ratat un penalty.

 

Alegătorii sînt îndemnați să verifice corectitudinea întocmirii listelor electorale

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că pînă pe 31 octombrie curent alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale atît în localurile birourilor electorale ale secţiilor de votare, cît şi online, accesînd pagina web oficială a Comisiei www.cec.md sau pe pagina http://liste.cec.md/. În baza documentelor doveditoare, alegătorul poate solicita includerea sau excluderea din lista electorală, precum și corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători.

 

Angajații SPPS au oferit salariul pentru o zi de muncă pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale

Angajații Serviciului de Protecție și Pază de Stat au oferit echivalentul salariului pentru o zi de muncă în sumă de 212,6 mii lei pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Potrivit Ministerului Finanțelor, pînă în data de 9 octombrie, în conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, au fost încasate 782 fr mii 093,45 de lei și 62,64 euro.

 

Peste 500 de carbinieri au participat la instruirile desfășurate de Centrul Antiterorist al SIS

Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a desfășurat o serie de instruiri pentru angajații Inspectoratului General de Carabinieri al MAI. Participanții au fost familiarizați cu tematici antiteroriste, în special cu tacticile și metodele aplicate de entitățile radicale, procedeele de identificare a eventualelor situații de risc și a persoanelor suspecte, precum și măsurile de reacție în cazul depistării acestora.

 

Numărul locuințelor achiziționate prin intermediul programului „Prima Casă” a ajuns la 5079

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 5079 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,56 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,28 miliarde de lei. Potrivit Ministerului Finanțelor, din numărul total al beneficiarilor, 3494 sînt familii, iar 1585 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani.

 

În sudul țării va fi aplicată în premieră o metodă inovativă de irigare

O metodă inovativă de utilizare a apelor uzate, după epurare, la irigarea grădinilor și serelor va fi aplicată în premieră în sudul țării, în satul Colibași din raionul Cahul. Metoda va fi practicată în cadrul proiectului "Cultura pentru un mediu sigur și protejat", implementat de o asociație obștească, în parteneriat cu Primăria localităţii. În cadrul proiectului vor fi construite blocuri sanitare moderne, conectate la stația de epurare de tip ecologic.

 

R. Moldova şi IDA au semnat un acord de finanțare

Ministerul Finanțelor și Asociația Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) au semnat Acordul privind a treia finanțare adițională pentru Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova MAC-P”, în valoare de 13,5 milioane de euro. Acordul prevede instituirea unui sistem complet de management al subproduselor de origine animalieră. Potrivit Ministerului Finanțelor, în cadrul componentei se înscrie construcția unei instalații de distrugere/prelucrare a deșeurilor de origine animală nedestinate consumului uman.

 

Activitatea agenților economici din capitală care nu respectă măsurile de prevenire COVID-19 ar putea fi suspendată

Activitatea agenților economici din capitală care nu respectă măsurile de prevenire a COVID-19 ar putea fi suspendată pentru o perioadă de pînă la trei luni. O Hotărîre în acest sens a fost aprobată de către Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău /CNESPMC /. Prin aceeași hotărîre, CNESPMC anunță că se interzic evenimentele, întrunirile și reunirile în grup, în spații închise, cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane. Totodată, la evenimentele organizate pentru un număr de pînă la 50 persoane, se vor respecta cu strictețe măsurile de sănătate publică.