REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 mai 2020)

În sistemul de sănătate din capitală s-au înregistrat 144 de cazuri de COVID-19

Tatiana Bucearschi, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, a declarat luni, 11 mai, la ședința on-line a serviciilor Primăriei Chișinău că în sistemul municipal de sănătate s-au înregistrat 144 de cadre medicale infectate cu COVID-19. Potrivit oficialului, un număr mare de infectări s-a înregistrat în rîndul cadrelor medicale din Spitalul municipal Sfînta Treime. Sursa citată a specificat că din numărul total de îmbolnăviri cu COVID-19 înregistrate în R. Moldova – 4877, un număr de 1529 de cazuri revin municipiului Chișinău.

 

Agenția Servicii Publice a reluat prestarea unor servicii

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat că de astăzi, 11 mai, va fi reluată prestarea serviciilor publice de eliberare a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova și a buletinului de identitate. Astfel, subdiviziunile teritoriale ale ASP continuă activitatea în regim special cu un program de lucru pentru public în intervalul orelor 8:00 – 15:00 și vor presta următoarele servicii: eliberarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova; eliberarea actului de identitate provizoriu al cetățeanului Republicii Moldova; eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova; înregistrarea căsătoriei șa.

 

La Ceadîr-Lunga se pregăteşte un Centru pentru copiii în situaţii dificile

Autorităţile raionului Ceadîr-Lunga împreună cu o organizaţie obştească au început lucrările de pregătire a unui Centru de plasament temporar pentru copiii ajunşi în dificultate. În acest scop va fi amenajată o încăpere ce aparţine Azilului de bătrîni din localitate. „Avem nevoie de aşa un centru, pentru că minorii din familiile defavorizate deseori ajung în dificultate, fiind lipsiţi de grija părintească. Centrul îi va ajuta să depăşească perioadele complicate”, a spus Gheorghi Marangoz, preşedintele raionului Ceadîr-Lunga.

 

Un tînăr de 20 de ani a murit înecat în rîul Nistru

În după-amiaza zilei de 10 mai, angajații IGSU au recuperat din rîul Nistru cadavrul unui tînăr în vîrstă de 20 de ani după ce acesta a intrat în apă să se scalde. Potrivit IGSU, apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 13:45. La fața locului a intervenit o echipă de scafandri, care au efectuat lucrări subacvatice mai multe ore, reușind recuperarea cadavrului către ora 20:00. Statisticile IGSU arată că de la începutul anului 6 persoane și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

 

Peste 250 de pacienți infectați cu COVID-19 sînt în stare gravă

21 pacienți infectați cu COVID-19 sînt intubați, iar 251 sînt spitalizați în stare gravă. Potrivit MSMPS, pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 4927 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 606 în stînga Nistrului. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 33 pacienți cu suspecție la noul coronavirus. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 251 - stare gravă (21 pacienți aflați la respirație asistată), 458 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

 

CSS se va întruni joi în ședință

Joi, pe data de 14 mai, va fi convocată ședința Consiliului Suprem de Securitate. Anunțul a fost făcut luni de șeful statului Igor Dodon, după ședința săptămînală cu speakerul Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței vor fi incluse două subiecte de importanță națională: furtul miliardului și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. “Pe ambele subiecte deja avem progrese”, a opinat Dodon. Șeful statului a specificat că după ședința de joi ar putea fi anunțate mai multe informații și decizii ce țin de cele două subiecte.

 

Spitalul raional Străşeni a primit o donaţie de echipament medical

Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) și Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare a Republicii Slovace (SlovacAid) au oferit un ajutor sub formă de echipament medical pentru Spitalul raional Strășeni, în contextul combaterii noului coronavirus. La finele săptămînii trecute, directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a transmis instituţiei medicale, cu titlul de donație, un inhalator Model WH-2000, un pulsoximetru pentru copii Model CM-50Qb, precum și două lămpi de examinare.

 

Frizeriile, centrele comerciale și piețele din municipiul Chișinău rămîn închise

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat luni, 11 mai că frizeriile, centrele comerciale și piețele din municipiul Chișinău rămîn închise. ”Săptămîna trecută au fost eliminate anumite restricții, așa că la nivel de municipiu, a fost permisă întoarcerea la muncă a bugetarilor, revenirea taxatorilor în transportul public, iar oamenii au ieșit în parcuri și în aer liber. Dar unele restricții rămîn în vigoare, acest lucru privește piețele și centrele comerciale, dar și saloanele de înfrumusețare care rămîn închise”, a menționat Ion Ceban.

 

Alegerile prezidențiale ar putea avea loc la 1 noiembrie 2020

Președintele R. Moldova, Igor Dodon a anunțat că va propune Parlamentului să numească data alegerilor prezidențiale pentru 1 noiembrie 2020. Declarația a fost făcută la finele ședinței de lucru de luni cu speakerul Zinaida Grecianîi și premierul Ion Chicu. „Propun majorității parlamentare la următoarea ședință să numească data de 1 noiembrie pentru alegerile prezidențiale”, a spus Dodon. Șeful statului a menționat că “unele forțe politice își doresc instabilitate”, iar mai mulți deputați și-au părăsit formațiunile cu care au ajuns în legislativ.

 

Cinci persoane au ajuns la spital, după un accident teribil la Băcioi

Cinci persoane au fost transportate cu diverse traumatisme la spital în urma unui accident grav la intrarea în comuna Băcioi produs ieri noaptea. Un automobil de marca Mercedes condus de un șofer în vîrstă de 39 de ani s-a ciocnit violent cu o mașină de marca Volkswagen la volanul căreia se afla un tînăr de 30 de ani. Potrivit poliției, în urma impactului au fost răniți cei doi șoferi, dar și trei pasageri din automobilul Mercedes cu vîrstele cuprinse între 30 și 39 de ani. Aceștia au fost preluați de ambulanțe și transportați de urgență la spital.

 

ANOFM a primit o donație din partea Elveției și a PNUD Moldova

Biroul de Cooperare al Elveției, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, au oferit echipament necesar de protecție împotriva COVID-19 Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și celor 35 de subdiviziuni teritoriale ale acesteia. Astfel, un lot de 5000 perechi de mănuși, peste 400 litri de dezinfectant, 400 de viziere, precum și 40 de termometre pentru monitorizarea temperaturii la distanță a fost distribuit în toate subdiviziunile teritoriale.

 

Cauza penală de învinuire a fostului deputat Constantin Țuțu, expediată în judecată

Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat, luni, 11 mai, în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat democrat Constantin Țuțu pentru două capete de acuzare. Este vorba despre „trafic de influență” și „escrocherie în proporții deosebit de mari”. Potrivit probatoriului, ex-deputatul ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat. În schimbul acestei sume, fostul deputat le-a promis că poate influența decizia procurorilor în vederea eliberării învinuitului din arest. În prezent, Țuțu este cercetat în libertate, avînd interdicția de a părăsi localitatea.