REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 noiembrie 2021)

Parcul Urban de Autobuze Chișinău va prelua administrarea celei mai profitabile rute de pasageri

Întreprinderea Municipală Parcul Urban de Autobuze Chișinău va prelua integral traseul 23 de transport de pasageri. Șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație a Consiliului Municipal Chișinău, Vitalie Mihalache, a declarat astăzi că, „pînă la sfîrșitul lunii noiembrie, Î.M. Parcul Urban de Autobuze Chișinău va prelua integral traseul 23 de transport pasageri, care leagă sectoarele Ciocana și Botanica”. Pe acest traseu au fost plasate deja patru autobuze ISUZU noi din cele o sută procurate.

 

FMF a semnat un acord de colaborare cu cea din Portugalia

Federația Moldovenească de Fotbal a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Portugheză de Fotbal. Documentul a fost oficializat la Lisabona de către conducătorii celor două foruri, Leonid Oleinicenco, președintele FMF, respectiv Fernando Gomes, președintele FPF. În acest context, cele două federații fotbalistice își propun implementarea unui șir de acțiuni comune privind extinderea activității în diferite domenii de activitate: guvernanță și management, marketing si publicitate, facilități sportive, educația și formarea antrenorilor, educația și pregătirea în academiile de fotbal, arbitraj, integritatea competițiilor.

 

27 de medici și paramedici vor oferi colegilor români suport în lupta cu COVID-19

Alți 20 de medici și asistente medicale, precum și șapte paramedici au plecat în dimineața zilei de astăzi la spitalul modular din Lețcani, județul Iași, pentru a oferi suport lucrătorilor medicali din România în lupta cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de către Ministerul sănătății. Potrivit sursei citate, aceștia vor înlocui echipa de 22 de medici și 10 paramedici care s-au alăturat anterior lucrătorilor medicali din România. Misiunea se va desfășura pînă pe 14 noiembrie curent.

 

A fost creat primul incubator de afaceri agroalimentare

Primul incubator de afaceri agroalimentare - Katalyst Kitchens, destinat micilor întreprinderi de procesare, precum şi startup-urilor, a fost deschis în Moldova. Incubatorul a fost înfiinţat de EcoVisio şi Eco-Village cu suportul mai multor organizaţii, printre care şi programul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) „Farmer-to-Farmer” (F2F), implementat de CNFA (Cultivating New Frontiers in Agriculture) Moldova. Noul incubator reprezintă materializarea unui concept relativ nou în lume şi care s-a dezvoltat în ultimii zece ani, în special, în America de Nord şi Europa.

 

Cetățenii se pot vaccina împotriva virusului gripal

Vaccinul antigripal a ajuns în toate Centrele de Sănătate Publică din țară. Anunțul a fost făcut de Ministerul sănătății, care a îndemnat populația să se imunizeze. Potrivit sursei citate, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a recepționat 50.000 de doze de vaccin GCFLU tetravalent care au fost donate de Task Force for Global Health și alte 49.850 doze de vaccin care au fost procurate din sursele CNAM. Vaccinul a fost stocat în Depozitul Național de vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), după care a fost distribuit în mod proporțional în Centrele de Sănătate Publică.

 

Majoritatea cadrelor didactice din Chişinău sînt vaccinate

97 la sută din cadrele didactice care activează în instituțiile de învățămînt din capitală sînt vaccinate. Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlcă, a declarat, la ședința de astăzi a serviciilor municipale, că 97 la sută din cadrele didactice sînt imunizate. Oficialul a spus că Direcția a procurat suficiente teste de detectare a virusului COVID-19 pentru a verifica, la începerea procesului educațional, toate cadrele didactice. „Testele procurate în baza licitației publice urmează să ajungă în două săptămîni la Chișinău și vor fi distribuite în instituțiile de învățămînt. Testarea va fi gratuită”, a declarat Gîlcă.

 

Peste 190 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului

Un număr de 192 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 142 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în perioada 22-28 octombrie s-au înregistrat 31 de cazuri de furt și o infracțiune ce ţine de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute șase persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 362 de procese-verbale, dintre care 12 pentru condus în stare de ebrietate.

 

La Spitalul "Sfînta Treime" au fost activate 200 de paturi pentru tratamentul COVID-19

Spitalul municipal "Sfînta Treime" din Chișinău a activat 200 de paturi pentru tratamentul COVID-19, numărul total de locuri pentru tratarea noului coronavirus ridicîndu-se la 1708 în capital. Potrivit primăriei capitalei, la Spitalul municipal "Sfînta Treime" vor fi două secții de terapie intensivă, care vor avea o capacitate totală de 36 de locuri. În anul 2020 municipalitatea Chișinău a cheltuit 132 de milioane de lei pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.

 

Orele din perioada extinsă a vacanței de toamnă vor fi recuperate

Elevii din municipiul Chișinău vor recupera orele din perioada extinsă a vacanței. Acest lucru se va întîmpla la finele primului semestru al acestui an. Anunțul a fost făcut de către Andrei Pavaloi, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului Municipal Chișinău, la ședința Primăriei, din 1 noiembrie.