REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (19 martie 2021)

UEFA: "Suporterii moldoveni sînt printre cei mai disciplinați din Europa"

Suporterii moldoveni sînt printre cei mai disciplinați din Europa. Într-un clasament întocmit de UEFA, dedicat comportamentului suporterilor pe stadioane pentru sezonul 2019/20, R. Moldova s-a situat pe locul trei cu un punctaj fair-play de 8.857. Pe primele locuri se află Luxemburg, cu 9 puncte, și Malta, cu 8.875 puncte. Cercetarea include comportamentul fanilor din 51 de țări și se bazează pe rezultatele obținute în toate meciurile din competițiile UEFA disputate atît la nivel de club, cît și la nivel de naționale, în perioada 1 iulie 2019 și 30 iunie 2020. Doar asociațiile de fotbal care au jucat minimum 34 de meciuri au fost luate în considerare. Moldova a găzduit în această perioadă 51 de meciuri sub egida forului european.

 

Grădina Zoologică din Chișinău s-a îmbogățit cu patru lei africani

Grădina Zoologică din municipiul Chișinău a achiziționat patru pui de lei africani. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că la Grădina Zoologică au sosit cei patru pui de lei, trei femele și un mascul, în vîrstă de șase luni, achiziționați din Harkov, Ucraina. Potrivit edilului, animalele se află în carantină și vor putea fi admirate de către vizitatori mai tîrziu. În luna ianuarie, Grădina Zoologică s-a îmbogățit cu 31 de animale, printre care lemuri, rîși africani, serval, iepuri de Patagonia, capybara, capre de munte, lupoaice și maimuțe.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1797 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5407 teste, fiind confirmate 1797 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șapte de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 210 725 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 67 sînt lucrători medicali: medici-18, asistenți medicali-28, personal auxiliar-21. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4425 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 331 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 939 de persoane, iar 20 239 sînt sub supraveghere.

 

Vaccinurile anti-COVID vor putea fi importate fără taxă vamală

Parlamentul a votat în două lecturi un proiect prin care se instituie facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul R. Moldova a vaccinurilor anti-COVID-19. Astfel, pentru întreaga perioadă a stării de urgență sau a stării de urgență în sănătate publică se instituie facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul țării a vaccinurilor anti-COVID-19 procurate din resursele financiare ale statului prin scutirea acestora de TVA fără drept de deducere, taxa vamală și taxa pentru efectuarea procedurilor vamale.

 

Mai multe localități din raionul Glodeni vor fi alimentate cu apă din Prut

Lucrările proiectului de alimentare a raionului Glodeni cu apă din Prut sînt efectuate în corespundere cu graficul de execuție. La această concluzie au ajuns specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR Nord) care s-au deplasat în teritoriu. Lucrările de construcție-montaj au demarat la începutul lunii noiembrie 2020. În cadrul acestui proiect vor fi montate: o stație de captare/pompare, o stație de tratare și un turn în satul Tomeștii Noi; vor fi efectuate lucrări de montare a 9,366 km de rețele (dintre stația de pompare si stația de tratare); 10,713 km de aducție de la stația de tratare pînă la satele Cuhnești, Balatina, Tomeștii Noi; 2,33 km de conducte de canalizare gravitațională, de la stația de tratare către rîul Căldărușa. Costul total al proiectului solicitat din sursele FNDR, conform cererii de finanțare, constituie 38,96 milioane de lei.

 

Federația de Lupte a încheiat un parteneriat cu mediul de afaceri

Federația de Lupte din R. Moldova a semnat un parteneriat de dezvoltare cu un reprezentant al mediului moldovean de afaceri. Potrivit parteneriatului, agentul economic va susține organizarea competițiilor naționale și premierea sportivilor care vor urca pe podium în competițiile internaționale de valoare. Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului educației, Ivan Gheorghiu, a declarat că statul nu are suficiente resurse de premiere a sportivilor moldoveni și a salutat contribuția mediului de afaceri la dezvoltarea sportului național.

 

Peste patru mii de elevi din țară nu au posibilitate să studieze online

Peste patru mii de elevi din țară nu pot participa la învățămîntul la distanță pentru că nu dispun de tehnica necesară şi conexiune la internet, potrivit Liliei Pogolşa, ministru al educației. „Conform datelor actuale, putem constata cu regret că 4300 de elevi nu pot participa plenar la procesul educațional organizat la distanță, cauzele fiind lipsa tehnicii de calcul şi conexiunea la internet”, a declarat oficialul în cadrul unui briefing. „Ministerul educației va întreprinde toate măsurile privind consilierea acestor elevi privind continuarea şi abordarea integrală a procesului individualizat de studii prin realizarea programelor de recuperare a conținuturilor doar cu prezența fizică a acestor elevi”, a spus Lilia Pogolşa.

 

Numărul angajaților medicali vaccinați împotriva COVID-19 a ajuns la 18.593

În ultimele 24 de ore, 1.015 de lucrători medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19. Astfel, numărul total de cadre medicale vaccinate a ajuns la 18.593, anunță Ministerul sănătății. Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în R. Moldova, a început pe 2 martie. Atunci, 751 de angajați medicali au fost vaccinați. În doua zi, 1.853 de lucrători au fost imunizați, iar în a treia zi – încă 1.245 de angajați medicali au primit vaccinul AstraZeneca. Persoanele care își administrează vaccinul împotriva COVID-19 semnează un consimțămînt prin care își dau acordul să fie imunizate. Semnatarii confirmă, astfel, că au fost informați privind reacțiile adverse care pot apărea.

 

Planul urbanistic al centrului istoric al Chișinăului este supus dezbaterilor publice

Primăria municipiului Chișinău organizează consultări publice pentru definitivarea Planului Urbanistic Zonal Centru, unde se află nucleul istoric al capitalei. Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relații funciare a inițiat consultarea publică a caietului de sarcini al Planului Urbanistic Zonal Centru, care prevede elaborarea documentației de urbanism de tip Plan urbanistic zonal prin care vor fi stabilite principiile dezvoltării sustenabile și durabile a teritoriului din centrul istoric al Chișinăului, pentru obținerea soluțiilor pentru valorificarea patrimoniului cultural existent în zonă.

 

Profesorii pensionari angajați prin contract vor beneficia de concediu anual plătit

Cadrele didactice din instituțiile de învățămînt, angajate în baza Contractului individual de muncă pe durată determinată, de cel puțin un an de studii sau un an universitar, vor beneficia de concediu anual de odihnă plătit și de indemnizația la concediu. Proiectul de modificare a articolului 299 din Codul Muncii a fost votat astăzi în două lecturi de către Parlament și este rezultatul consultărilor femeilor deputate din Platforma comună de dialog a doamnelor deputate cu femeile alese în autoritățile publice locale, care s-au desfășurat pe parcursul lunii martie.

 

Un program american pentru fermieri recrutează voluntari locali

Programul american Farmer-to-Farmer (F2F) recrutează, în premieră, experți în horticultură din R. Moldova pentru a acorda asistență pe bază de voluntariat producătorilor agricoli autohtoni. Pînă în prezent, toți voluntarii F2F au fost cetățeni americani, însă în contextul pandemiei de COVID-19, aceștia conlucrează de la distanţă cu experți locali. Pentru început, voluntarii moldoveni vor elabora împreună cu experții din SUA trei ghiduri pe subiecte legate de producerea ecologică atît în sere, cît şi în cîmp deschis.