REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (14 decembrie 2018)

Fracţiunile PSRM, PL, PLDM şi PCRM au părăsit sala de şedinţe a parlamentului

Deputaţii din fracţiunile PSRM, PL, PLDM şi PCRM au părăsit, vineri 14 decembrie, sala de şedinţe a parlamentului înainte de prezentarea raportului guvernului. Deputaţii din opoziţia parlamentară au menţionat că vor boicota raportul guvernului şi lasă guvernarea să "se descurce singură". Speakerul Andrian Candu s-a arătat mirat de decizia opoziţiei parlamentare de a părăsi sala de şedinţe. Aleşii poporului au examinat începînd cu ora 10.00, mai multe proiecte de modificarea a legislaţiei, printre care cel al Strategiei naționale de dezvoltare ”Moldova 2030”, Legea insolvabilității și Regulamentul de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în redacție nouă.

 

Inspectoratele teritoriale de poliție au primit 30 de mașini noi

30 de automobile de poliție au fost repartizate vineri, 14 decembrie, grupelor operative de urmărire penală din cadrul tuturor unităților teritoriale ale poliției. Autovehiculele au fost transmise de către șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Alexandru Pînzari. „Achiziționarea lotului vine să consolideze capacitățile poliției la nivel de reacționare. Mașinile sînt dotate cu echipamente de protecție, truse și instrumente noi pentru colectarea probelor la fața locului. Prin această achiziționare vom fi mai eficienți, mai rapizi, iar probele acumulate vor fi de o calitate mai înaltă”, a spus Pînzari.

 

Reuniunea Comisiei interguvernamentale moldo-azere de colaborare comercial-economică va fi organizată la Baku

Reuniunea Comisiei interguvernamentale moldo-azere de colaborare comercial-economică, cît şi a Forumului bilateral al oamenilor de afaceri, vor fi organizate în viitorul apropiat la Baku. O înțelegere în acest sens a fost convenită în cadrul întrevederii ministrului de externe Tudor Ulianovschi cu ministrul azer al Agriculturii, co-preşedintele Comisiei interguvernamentale moldo-azere de cooperare comercial-economică, Inam Kerimov. Ulianovschi a menționat că după implementarea unui set de reforme R. Moldova a devenit una atractivă pentru companiile străine.

 

Premierul s-a întîlnit cu experți internaționali

„Guvernul R. Moldova a întreprins toate măsurile necesare pentru asigurarea unui proces electoral liber, transparent, echitabil și în baza tuturor normelor democratice”. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul întrevederii cu misiunea de experți internaționali ai Institutului Național Democratic (NDI), aflați în vizită în țara noastră. În cadrul discuțiilor, interlocutorii au vorbit și despre importanța deschiderii unui număr suficient de secții de votare peste hotarele țării. Pentru a cunoaște unde și cîte secții de votare trebuie să fie deschise, a fost lansată procedura de înregistrare online a cetățenilor din diasporă.

 

Partidele vor accede în parlament dacă vor atinge pragul electoral de 6%, iar blocurile electorale – 8%

Partidele politice vor accede în parlament dacă vor atinge pragul electoral de 6%, iar blocurile electorale – 8%. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu. Președintele CEC a specificat că pragul electoral pentru blocurile electorale a fost modificat. „Blocurile pot fi formate din două, trei sau mai multe partide”, a afirmat Russu. Totodată, sursa citată a menționat că, în circumscripțiile uninominale, candidații independenți, cei care reprezintă partidele politice sau blocurile electorale nu au nevoie de un prag electoral.

 

Tîrgul Național al Covorului va reveni în ajun de Crăciun

Cea de-a V-a ediție a Tîrgului Național al Covorului, cu genericul ”Covorul Dorului”, va avea loc duminică, 16 decembrie la Chișinău, în cadrul Tîrgului de Crăciun. Evenimentul este organizat în contextul înscrierii de către R. Moldova la 1 decembrie 2016 a dosarului de candidat Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

 

Au fost înăsprite regulile de circulație

Începînd cu ziua de azi, 14 decembrie, intra în vigoare noile modificări al Codului Contravențional și Penal. Astfel, șoferii care o să urce la volanul mașinii în stare de ebrietate, vor rămîne fără permise de conducere pînă la pronunțarea hotărîrii judecătorești. Conducătorii auto își vor putea recupera permisul de conducere doar după ce vor susține un examen și vor frecventa un program antialcoolic și antidrog.

 

Moldovenii domiciliaţi în afara ţării vor avea dreptul la pensie

Decretul de promulgare, dar şi legea care stabileşte că moldovenii care locuiesc peste hotarele țării vor avea dreptul la pensie în R. Moldova au fost publicate vineri, 14 decembrie, în Monitorul Oficial. Modificările legislaţiei prevăd că persoanele care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care R. Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale, vor putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială, de la ultimul domiciliu din R Moldova.

 

Peste 170 mii de locuri de muncă au fost create în ultimii trei ani

Peste 170 mii de locuri de muncă au fost create în ultimii trei ani, fapt care se datorează reformei pentru business realizată de guvern. Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip, care a prezentat vineri, 14 decembrie, parlamentului „Programul de activitate al Guvernului pentru perioada 2016-2018”. Oficialul a specificat că actualul guvern se poziționează drept unul pro-business. „Am redus numărul actelor permisive de 5 ori, de la peste 400 la 150, ceea ce a adus economii pentru business de 200 milioane de lei anual. Alte 60 de milioane de lei vor fi economisite pentru că oamenii de afaceri pot solicita peste 50 din cele 150 de acte permisive la Ghișeul unic. Pînă la 1 aprilie toate actele vor putea fi solicitate online”, a spus Filip.