REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (11 ianuarie 2019)

Hidrologii au emis Cod Galben de gheaţă instabilă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru perioada 10-18 ianuarie Cod Galben de gheaţă instabilă. Potrivit hidrologilor, în legătură cu zăpada căzută, în rîurile mici și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă și camuflată de zăpadă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. SHS atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii. „Este o perioadă mai complicată, cînd gheaţa nu este sigură şi ieşirile la patinat sau la pescuitul de iarnă pot avea consecinţe tragice, de aceea este bine de evitat aceste activităţi, cel puţin pe perioada avertizării hidrologice”, au surse de la Serviciul Hidrometeorologic.

 

Autoritățile vor implementa mai multe acțiuni anticorupție în domeniul protecției mediului

Planul sectorial de acțiuni anticorupție în domeniul protecției mediului pentru anii 2018-2020 a fost publicat, vineri, 11 ianuarie, în Monitorul Oficial și astfel a intrat în vigoare. Potrivit documentului, printre problemele existente în prezent în domeniu se numără utilizarea frauduloasă a resurselor naturale, poluarea excesivă a mediului înconjurător, imperfecțiunea cadrului normativ în domeniul protecției mediului, utilizarea irațională a fondurilor financiare destinate acțiunilor de protecție a mediului, nivelul scăzut de transparență în procesul decizional.

 

Specialiştii ANSP au înregistrat 35 cazuri noi de gripă

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat în ultima săptămînă 35 cazuri de gripă, dintre care 14 confirmate de laborator. Potrivit datelor ANSP, la momentul actual, în R. Moldova situația epidemiologică prin gripă este la nivel scăzut. Conform datelor parvenite din raioane, în săptămîna 31 decembrie - 6 ianuarie, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a scăzut. În această perioadă au fost raportate 6222 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Probele preluate de la bolnavii de gripă au arătat prezenţa virusului A(H1N1) şi A(H3N2).

 

Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate

Cetățenii R. Moldova și ai Republicii Turcia vor putea călători reciproc în baza buletinului de identitate. Decretul de promulgare şi legea pentru ratificarea Protocolului, semnat la Chișinău la 17 octombrie 2018, dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Turcia de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind abolirea reciprocă a vizelor, au fost publicate, vineri, 11 ianuarie, în Monitorul Oficial. Noile prevederi vor oferi dreptul de a intra pe teritoriul statelor pentru acelaşi termen de şedere ca şi în cazul călătoriilor în baza paşapoartelor.

 

Guvernul a rămas fără șase miniștri

Guvernul Filip va rămîne pe perioada alegerilor parlamentare fără șase miniștri, deoarece aceștia candidează atît pe circumscripțiile uninominale, cît și pe lista de partid. Pînă în prezent au degrevat din funcția de miniștri Monica Babuc, Silvia Radu, Alexandru Jizdan, Nicolae Ciubuc și Cristina Lesnic, în timp ce Chiril Gaburici nu și-a părăsit încă fotoliul de ministru. Pe durata campaniei electorale, funcțiile vor fi preluate de secretarul general de stat Boris Gîlcă la Sănătate, de secretarul de stat Simion Carp la Interne, de secretarul de stat Igor Șarov la Cultură și Educație și de secretarul de stat Iurie Ușurelu la Agricultură.

 

Mai multe curse aeriene au fost reținute din cauza ninsorilor puternice

Mai multe curse aeriene au fost reținute vineri, 11 ianuarie, din cauza ninsorilor puternice. Potrivit site-ului oficial al Aeroportului Internațional Chișinău, cursele spre București, Londra, Paris, Veneția și Kiev ar urma să decoleze cu o întîrziere de aproape patru ore. În acelaşi timp, există întîrzieri la aterizarea curselor din Bucureşti, Viena, Tel Aviv, Veneția și Londra. Astăzi rămîne valabil Codul Galben de condiţii complicate ale vremii.

 

Circulaţia transportului de mare tonaj pe traseul Chișinău-Leușeni a fost sistată

Circulaţia transportului de mare tonaj pe traseul Chișinău-Leușeni a fost sistată în dimineaţa zilei de vineri, 11 ianuarie, pentru ca drumul să fie curăţat şi presărat cu material antiderapant. Șeful Serviciului de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Alina Bunghez, a menţionat că circulaţia pe acest traseu a fost sistată începînd cu ora 9.00, iar circulaţia autoturismelor mari va fi reluată odată ce traseul va fi curăţat. Conform sursei citate, pe parcursul a 24 de ore cît a nins abundent pe teritoriul țării au activat peste 170 de echipaje de patrulare și 360 de ofițeri.

 

Şase persoane au ajuns spital în urma accidentelor rutiere din ultimele 24 de ore

Şase persoane au ajuns spital în ultimele 24 de ore cu diverse traumatisme în urma accidentelor rutiere provocate de intemperie. Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Natalia Golovco, a comunicat că în ultimele 24 de ore cît pe teritoriul ţării a nins puternic au fost înregistrate cinci accidente rutiere grave, soldate cu şase persoane traumatizate. “Începînd cu ora 08.00 a zilei curente cîte un echipaj de patrulare din fiecare sector al capitalei s-a deplasat la ÎM Regia „Exdrupo”, a preluat cîte trei autospeciale și cu girofarul în funcțiune acordă suport la curățarea drumului”, a spus Golovco.

 

Structura Aparatului Președintelui Republicii Moldova a fost modificată

Structura Aparatului Președintelui R. Moldova a fost modificată, potrivit unui decret al șefului statului, care a fost publicat vineri, 11 ianuarie, în Monitorul Oficial. Conform documentului, în cadrul Aparatului președintelui vor fi disponibile cel mult 163 de posturi, spre deosebire de 80 de posturi prevăzute în decretul similar semnat în anul 2012, care a fost în vigoare pînă în prezent. Odată cu publicarea documentului, a fost abrogat Decretul Președintelui Republicii Moldova din 5 aprilie 2012 privind structura Aparatului șefului statului.

 

Proprietarii de mașini din încă cinci localități pot obține numere neutre

Proprietarii mijloacelor de transport domiciliați în localitățile Gîsca, Chițcani, Zahorna, Merenești și Cremenciug din raionul Căușeni pot obține plăci de înmatriculare cu numere neutre. Modificările legislative în acest sens au intrat în vigoare, au anunțat surse din executiv. Procedurile de înmatriculare a mijloacelor de transport din localitățile vizate poate fi efectuată la sediile Agenției Servicii Publice a Republicii Moldova din Tiraspol și Rîbnița.

 

Peste 200 de elevi nu au ajuns la școală din cauza ninsorii

224 de elevi din raioanele Nisporeni, Călărași și Hîncești nu au ajuns la școală vineri, 11 ianuarie, din cauza stării tehnice proaste a transportului, au anunțat autoritățile la ședința celulei de criză privind ninsorile abundente. Opt localități din Criuleni, Cahul și Cimișlia sînt deconectate de la energia electrică din cauza condițiilor meteorologice nefavorabilă. Autoritățile susțin că drumurile naționale nu sînt blocate în întregime.

 

Codul Galben de ninsori şi polei se menţine pe 12 ianuarie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) menţine Codul Galben de condiţii complicate ale vremii şi pentru sîmbătă, 12 ianuarie. Conform meteorologilor, în legătură cu pătrunderea ciclonului sudic, azi şi mîine, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate. Astfel, astăzi, în toată ţara vor cădea ninsori, iar mîine se aşteaptă izolat ninsori şi depuneri de polei. „Temporar va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene, cu depuneri de polei pe firele electrice și crengi. Vîntul nord-vestic se va intensifica pînă la 15-20 m/s”, indică un comunicat al SHS. În următoarele 24 de ore, se aşteaptă valori termice pînă la 12-14 grade de frig, noaptea, şi minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua.

 

Peste 76 mln de lei vor fi alocaţi pentru dezvoltarea regiunii de nord, în 2019

Regiunea Nord a R. Moldova va beneficia, în anul 2019, de peste 76 milioane de lei pentru implementarea a zece proiecte de dezvoltare regională, lansate în mare parte în anul 2017. Banii vor fi alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), conform unei decizii a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Naționale (CNCDR). Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, importante surse financiare vor fi alocate pentru continuarea implementării a cinci proiecte de aprovizionare cu apă și sanitație, trei proiecte de dezvoltare a infrastructurii de afaceri și un proiect de eficiență energetică.