REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 noiembrie 2020)

Pentru al doilea tur de scrutin prezidențial vor fi tipărite 3.605.517 buletine de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) a început tipărirea buletinelor de vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial din 15 noiembrie 2020. Potrivit Serviciului de presă al CEC, primele care urmează a fi tipărite sînt cele destinate secțiilor de votare deschise în afara țării, într-un tiraj de 671.500, dintre care 583.100 - în limba română și 88.400 - în limba rusă. Prețul unui buletin este de 0,16 lei, iar valoarea totală e de 107.440 lei. Pentru secțiile de votare din țară se vor tipări 2 934.017 de buletine de vot, dintre acestea 168.620 în limba română și 765.397 în limba rusă.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1020 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3 590 de teste, fiind confirmate 1020 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 78 507 cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 63 sînt lucrători medicali, dintre care 15 medici și 24 de asistenți medicali. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 894 se află în stare gravă (dintre care 40 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Șeful diplomației moldovenești a participat la cea de-a 130-a reuniune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Ministrul de externe Oleg Țulea a participat la cea de-a 130-a reuniune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care s-a desfășurat în format de videoconferință sub auspiciul Republicii Elene, care deține președinția în exercițiu în cadrul organizației. În intervenția sa, ministrul Oleg Țulea a evidențiat celebrarea în acest an a mai multor evenimente, printre care cea de-a 70-a aniversare a Convenției europene a drepturilor omului și cea de-a 25-a aniversare de la aderarea R. Moldovala Consiliul Europei.

 

A fost aprobat textul și modelul buletinului de vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat textul şi modelul buletinului de vot pentru turul al doilea de scrutin din 15 noiembrie 2020. Acesta va conține 2 patrulatere, avînd lungimea de 112 mm și lăţimea de 140 mm și se va tipări pe hîrtie opacă (mată) de culoare gri afumat.

 

Primăria Chișinău a lansat procedura de achiziție a produselor alimentare pentru grădinițe

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că a lansat procedura de achiziție a produselor alimentare, destinate hranei micuților din grădinițe. Potrivit Serviciul de presă al municipalității, concursul presupune achiziții de produse alimentare pentru o perioadă de șase luni pentru fructe și legume. Astfel, Direcția generală educație, tineret și sport face apel către agenții economici de profil de a participa la licitația deschisă, în cadrul căreia, fiecare participant are posibilitatea de a-și prezenta oferta.

 

R. Moldova şi SUA vor avea în premieră un Acord privind transportul aerian

R. Moldova și SUA vor avea, în premieră, un Acord bilateral privind transportul aerian de tip „Open skies” (Cer deschis). Documentul în acest sens dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii a fost parafat deja. Acordul stabilește cadrul de cooperare în domeniul transporturilor aeriene dintre cele două state, reflectînd principiile de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale, normele privind siguranța și securitatea pasagerilor, taxele și certificatele de navigabilitate și competență.

 

Raioanele Cahul şi Ungheni vor beneficia de asistență europeană pentru dezvoltarea sectorului privat

O asistență financiară în valoare de pînă la 770 de mii de euro este oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile cheie Cahul și Ungheni. 28 de companii din regiunile respective vor beneficia în acest an de granturi în valoare de 15 – 30 de mii de euro fiecare. Asistența financiară va putea fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții.

 

O localitate din raionul Dondușeni a intrat în carantină

Satul Cernoleuca din raionul Donduşeni intră în carantină pentru două săptămîni, din cauza numărului mare de persoane testate pozitiv la Covid-19, anunţă Inspectoratul de poliţie Donduşeni. Astfel, elevii vor învăţa de la distanţă, iar locuitorii satului nu au voie să părăsească domiciliul în intervalul orelor 19:00 – 05:00.

 

Peste 6 mii de persoane au revenit în țară, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 141 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 199 traversări persoane, dintre care 4 207 treceri la frontiera moldo-română, 1 320 treceri la frontiera cu Ucraina și 672 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 13 141 persoane și completate 6 021 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.