REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 noiembrie 2020)

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 710 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2852 de teste, fiind confirmate 710 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 77 487 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 36 sînt lucrători medicali: medici-13, asistenți medicali- 15, personal auxiliar-8. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 778 se află în stare gravă (dintre care 40 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1494 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

Construcţia drumului de ocolire Comrat se efectuează cu susţinerea BEI

Lucrările de construcție a drumului de ocolire a orașului Comrat, traseul național M3, prezintă un progres de 34%. Lucrările au demarat la începutul lui februarie 2019 din banii alocați de Banca Europeană de Investiții (BEI). În prezent, se execută lucrări de așternere a straturilor de bază, lucrări de construcție a terasamentului, podurilor și podețelor, așternerea straturilor rutiere. Conform sursei citate, pînă la sfîrșitul lunii ianuarie a anului 2022, este preconizată finalizarea construcției drumului cu două benzi de circulație, de către antreprenorul din Turcia.

 

MAEIE va continua să facă tot ceea ce este necesar şi legal pentru organizarea conformă a dreptului la vot în străinătate

Ministrul de e externe Oleg Țulea a discutat în format de videoconferință cu șefii misiunilor diplomatice ale R. Moldova despre procesul organizatoric al votului în străinătate. Șeful diplomației moldovene a punctat că MAEIE a informat, în mod sistematic Comisia Electorală Centrală, dar și opinia publică, în legătură cu situația privind votul în străinătate, inclusiv în ziua alegerilor, despre aglomerațiile de cetățeni în jurul secțiilor de vot. Concomitent a fost comunicată informația că aglomerațiile de cetățeni în apropierea secțiilor de votare au generat multiple sesizări ale organelor de control a ordinii publice și din partea autorităților locale din mai multe state, care indică neconformarea la cerințele impuse în context epidemiologic.

 

O expoziție dedicată simbolurilor oficiale și neoficiale ale statului a fost inaugurată la Chișinău

Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Comisia Națională de Heraldică de pe lîngă Președintele R. Moldova au organizat expoziția ”Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova”. Evenimentul este dedicat aniversării a 30-a de la adoptarea Stemei de Stat și a Drapelului de Stat al R. Moldova și aniversării a 25-a a Comisiei Naționale de Heraldică. Potrivit organizatorilor, scopul expoziției este de a prezenta simbolurile naționale oficiale ale R. Moldova, dar și emblemele naționale complementare, edificatoare pentru țară.

 

Două persoane sînt cercetate de CNA pentru trafic de influență

Un șofer de ambulanță din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă din Bălți şi fratele său au ajuns în vizorul Direcției generale teritoriale Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA), după ce au fost denunțați de un tînăr. Potrivit acestuia, cei doi i-ar fi promis să-l ajute să obțină permisul de conducere de categoria D şi E, susținînd că ar avea influență asupra unor membri ai comisiei de examene. Conform denunțătorului, bănuiții i-ar fi cerut o mie de euro. Ei riscă o pedeapsă sub formă de detenție de la 2 la 6 ani

 

Clădirea Spitalului Raional Criuleni a fost reabilitată termic cu ajutorul Agenției pentru Eficiență Energetică

Colaboratorii Agenției pentru Eficiență Energetică au efectuat o vizită în teritoriu pentru constatarea lucrărilor efectuate în cadrul proiectului ,,Reabilitarea termică a Instituției Medico-Sanitară Publică „Spitalul Raional Criuleni”, din orașul Criuleni. Proiectul este susținut în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr.3, în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă adresat solicitanților de finanțare din sectorul public. Valoarea totală a proiectului constituie 2 733 415 lei.

 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Academia Deutsche Well promovează educația pentru media în școli

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat Memorandumul de parteneriat cu Academia Deutsche Well (DW Akademie) privind continuarea proiectului de promovare a educației pentru media. Memorandumul stipulează colaborarea dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și DW Akademie în vederea promovării educației pentru media ca disciplină opțională în sistemul de învățămînt, precum și crearea unui mediu de susținere pentru școli, care intenționează să introducă acest curs opțional.

 

Au început lucrările de amenajare a Aleii artelor, expoziție cu vînzare

Primăria Chișinău informează că au început lucrările de instalare a mobilierului urban pe Aleea artelor, amplasată pe strada Columna, în perimetrul str. A. Pușkin și str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni, în adiacentul Parcului Catedralei. Aici vor fi create condiții decente pentru comercializare persoanelor care activau anterior în scuarul Mihai Eminescu (vînzătorii de tablouri). Municipalitatea își dorește ca Aleea artiștilor de creație din capitală să devină o nouă atracție pentru turiști. Lucrările de amenajare vor dura pînă la sfîrșitul lunii noiembrie.

 

Euro și dolarul s-au apreciat semnificativ în raport cu leul moldovenesc

Leul se depreciază astăzi semnificativ în raport cu principalele valute de referință. După ce ieri un dolar american costa 17.08, astăzi va trebui să plătim cu peste 12 bani mai mult. Cu aproape zece bani s-a scumpit astăzi și moneda unică europeană și a trecut din nou pragul de 20 de lei. Cursul oficial stabilit pentru astăzi de Banca Națională a Moldovei este: un dolar american costă 17.13 lei, iar un euro - 20.06 lei. Cu 11 bani a crescut și leul românesc și costă 4,12 lei, iar o hrivnă ucraineană - 0.59 de bani. Valoarea unei ruble rusești este de 0.21 de bani.

 

Republica Cehă a oferit o donație pentru două spitale din Republica Moldova

Secția de terapie intensivă a Spitalului Raional Căușeni va fi dotată cu 11 paturi multifuncționale, iar secția de terapie intensivă a Spitalului Raional Călărași, va fi utilată cu 10 paturi multifuncționale. Valoarea totală a asistenței umanitare se ridică la 390.000 mii de euro. Evenimentul de transmitere a ajutorului umanitar a avut loc în prezența ambasadorului Republicii Cehe în RM, Excelența Sa, Zdeněk Krejčí și a secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Marina Golovaci.