REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 martie 2020)

Zimbru Chișinău și-a anunțat retragerea din campionatele naționale de fotbal

Clubul de fotbal Zimbru Chișinău a anunțat retragerea echipelor sale din toate diviziile campionatelor naționale. Potrivit directorului general al clubului, Sevastian Botnari, această decizie a fost determinată de situația financiară precară în care se află. ”Am acumulat multe datorii. Nicolae Ciornîi, patronul clubului, nu mai este în stare de unul singur să întrețină echipele. Invităm vineri, 6 martie, microbiștii, oameni de afaceri, pentru a discuta situația creată”, a declarat el pentru mass-media. Oficialul a precizat că Academia de Fotbal Zimbru își va continua activitatea.

 

Prim-ministrul a discutat cu reprezentanții Asociației Pensionarilor

Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu reprezentanții Asociației Pensionarilor. Membrii Asociației au venit la Guvern cu un set de propuneri. A fost discutată posibilitatea redirecționării a 2% din impozitul pe venit al pensionarilor încadrați în cîmpul muncii și constituirea unui fond de sprijin al oamenilor în etate. Premierul a asigurat reprezentanții Asociației că propunerea va fi examinată pe platforma Cancelariei de Stat, după care va fi supusă consultărilor publice. Asociația Pensionarilor numără peste 700 mii de pensionari.

 

Penitenciarele din țară vor primi peste două mii de cărți

Peste 2000 de cărți au fost colectate în cadrul campaniei ”Donează o carte pentru penitenciar”, organizată de Biblioteca Națională a R. Moldova în perioada 1 februarie – 1 martie. Directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că această campanie a avut drept scop de a contribui la formarea și îndrumarea persoanelor aflate în detenție. Potrivit directorului instituției, cei mai activi donatori au fost scriitorii Aurelian Silvestru, Dorian Furtună, Mihail Corj, Președinția R. Moldova, Asociația „Promo-LEX”, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”.

 

Maestrul fotograf Mihai Vengher a vernisat o expoziție despre războiul de pe Nistru

O expoziție personală de fotografie cu genericul ”Amintiri triste”, realizate în timpul războiului de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992, a maestrului fotograf Mihai Vengher, a fost vernisată marți, 3 martie, în sala panoramică a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău. Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în colaborare cu Muzeul Militar și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova. Expoziția cuprinde 30 de fotografii din arhiva autorului, care, în timpul conflictului armat de pe Nistru, s-a aflat pe cîmpul de luptă.

 

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu Directorul oficiului BERD în R. Moldova

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu Directorul oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în R. Moldova, Angela Sax. În cadrul discuției au fost trecute în revistă proiectele în derulare, precum și propunerile de proiecte noi. Angela Sax a menționat că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va susține în continuare dezvoltarea R. Moldova prin finanțarea mai multor proiecte de importanță națională, cum ar fi eficiența energetică a clădirilor, managementul deșeurilor solide, precum și modernizarea căilor ferate.

 

Persoanele care au avut de suferit de pe urma unui accident de muncă ar putea primi indemnizații mai mari

Toate persoanele, care au avut de suferit de pe urma unui accident de muncă sau boală profesională, ar putea primi o indemnizație în valoare de 100% din salariul mediu, pe care îl ridică. Deputații socialiști au elaborat un proiect de lege în acest sens. Potrivit documentului, toate tipurile de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă se vor calcula în baza venitului asigurat, realizat în ultimele 12 luni. Autorii proiectului au menționat că implementare acestuia nu necesită cheltuieli suplimentare, totodată, va fi asigurată calcularea uniform a prestațiilor sociale.

 

În UTA Gagauz-Yeri a fost lansată campania “De la inimă la inimă”

“De la inimă la inimă” este genericul unei caravane, dedicată Zilei Internaţionale a Femeii, lansată marţi, 3 martie, în UTA Gagauz-Yeri. În cadrul acţiunii, autorităţile vor felicita mamele cu mulţi copii din toate localităţile autonomiei. Caravana şi-a luat startul în oraşul Vulcăneşti, cu participarea guvernatorului UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah. Başcanul a explicat măsurile întreprinse de autorităţile regiunii pentru susţinerea mamei şi copilului, inclusiv programul social lansat în 2016 pentru a încuraja natalitatea.

 

Magazinele vor avea interdicții la afișarea produselor din tutun

Din luna mai va fi interzisă expunerea produselor din tutun în magazine. Vicepreședintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Vladimir Odnostalco, a declarat că, de la 20 mai curent va intra în vigoare mecanismul de control și de interzicere a expunerii produselor din tutun în magazine și a reclamelor la țigări. “Interzicerea expunerii produselor de tutun în magazine și a reclamelor la țigări vine în sprijinul sănătății tinerilor, ei sînt în mare măsură expuși acestui tip de reclamă”, a subliniat Odnostalco.

 

Leul se apreciază față de dolar

Leul moldovenesc s-a apreciat și mai mult față de dolar, întărindu-și pozițiile și în raport cu euro. Astfel, pe parcursul unei zile el a mai cîștigat de la dolarul american peste 9 bani, iar de la moneda unică europeană – aproape 11 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 4 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,5432 lei pentru un dolar (-9,13 bani) și 19,4974 lei pentru un euro (-10,78 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6345 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,6052 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 4 martie, constituie: 0,7023 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0554 lei pentru 1 leu românesc și 0,2645 lei pentru 1 rublă rusească.