REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 august 2020)

Încă o sută de milioane de lei pentru susținerea agricultorilor

Cabinetul de Miniștri va mai aloca încă o sută de milioane de lei, din Fondul de Intervenții, pentru susținerea agricultorilor. Astfel, suma totală destinată agricultorilor se ridică la 200 de milioane de lei. În același timp, premierul Ion Chicu a menționat că seceta a cauzat pagube și culturilor de porumb și floarea-soarelui. "În acest moment se face evaluarea pierderilor înregistrate de culturile din grupa a doua, porumb și floarea-soarelui, care au fost și ele afectate de secetă", a spus Chicu.

 

Guvernul va aloca circa 50 mln de lei pentru dotarea școlilor cu materiale antiepidemice

Prim-ministrul Ion Chicu a declarat luni că Guvernul va aloca circa 50 milioane de lei pentru dotarea instituțiilor de învățămînt cu dispozitive medicale, consumabile și dezinfectanți, pentru a reduce la maxim riscurile sanitare pentru copii: „Sîntem în plină campanie de pregătire pentru începerea noului an școlar. Sperăm că va începe, tradițional, la 1 septembrie, după modelele lansate de MECC și respectînd instrucțiunile propuse de CNESP”, a spus premierul.

 

800 de persoane au decedat din cauza COVID-19

800 de persoane și-au pierdut viața în urma complicațiilor provocate de noul coronavirus. În total, pînă în prezent, în țara noastră au fost înregistrate 25482 de cazuri de COVID-19, după ce luni au fost confirmate alte 120 de cazuri noi. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri noi, şase sînt asistenți medicali.

 

120 de obiecte explozive au fost neutralizate în iulie pe teritoriul întregii ţări

Geniştii Armatei Naţionale au neutralizat în luna iulie curent peste 120 de obiecte explozive în timpul a 27 de misiuni în satele din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Ialoveni şi Anenii Noi. Cea mai recentă captură — 75 de mine antiinfanterie — a fost descoperită în timpul lucrărilor agricole lîngă satul Teliţa, raionul Anenii Noi. Și în satul Antoneşti, raionul Ştefan Vodă, au fost depistate 19 proiectile de artilerie. Toate muniţiile erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. De la începutul anului, geniştii militari au identificat şi distrus 1766 de obiecte explozive.

 

Un microbuz s-a răsturnat la Sîngerei: Șoferul a fost adus cu elicopterul SMURD la Chișinău

Un autoturism s-a inversat în apropierea orașului Sîngerei, iar conducătorul autovehiculului, în vîrstă de 39 de ani, a rămas încarcerat între fiare. La fața locului în cel mai scurt timp au intervenit salvatorii, care au efectuat lucrări de descarcerare. După finalizarea operațiunii victima a fost preluată de echipa de medici veniți la fața locului și transportată pentru îngrijiri medicale la spitalul raional Sîngerei. Ulterior, pacientul a fost preluat de la spitalul raional și transportat în siguranță cu elicopterul pe calea aeriană în capitală.

 

Mai mulți șoferi s-au ales cu amenzi

19 conducători auto, precum și operatori de transport rutier, au fost sancționați săptămîna trecută pentru nerespectarea restricțiilor impuse ca urmare a regimului termic. Aceștia s-au ales cu amenzi de la 3000 lei la 4500 lei aplicate persoanelor fizice și de la 12000 lei la 15000 lei aplicate persoanelor juridice. Totodată, au fost efectuate 4 operațiuni de control inopinat la sediile operatorilor de transport rutier, care au încălcat regimul de autorizare. Prin urmare, au fost întocmite 4 procese verbale cu aplicarea amenzilor în mărime de 80000 lei.

 

Peste 13 mii de traversări la frontieră timp de 24 de ore

Un număr de peste 13 mii de traversări persoane au fost înregistrate la frontieră timp de 24 de ore. Cifrele au fost făcute publice marți, 4 august, de Poliția de Frontieră. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 9 008 traversări persoane, dintre care 6 409 treceri la frontiera moldo-română, 1 352 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 247 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost: Leușeni, Aeroport Chișinău și Giurgiulești-Galați.

 

În mare parte a ţării a fost anunţat Cod galben de secetă hidrologică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat în mare parte a ţării, pînă pe 10 august, Cod galben de secetă hidrologică. Potrivit hidrologilor, în legătură cu lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate, SHS atestă Cod galben de secetă hidrologică în rîurile mici și bazinele acvatice din țară. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi, mai ales, agenţilor economici să consume raţional resursele de apă. Conform meteorologilor, în următoarele zile se prevede vreme senină, cu temperaturi ce vor ajunge pînă la 34 grade Celsius.