REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 martie 2020)

Şapte candidaţi concurează pentru funcţiile vacante de membri ai Consiliului de Supraveghere a „Teleradio-Moldova”

Şapte candidaţi concurează pentru cele trei funcţii vacante de membru al Consiliului de Supraveghere (CS) al furnizorului public naţional de servicii media Compania „Teleradio-Moldova”. Astfel, dosarele pentru ocuparea funcţiei vacanteau depus Angela Sîrbu, Victor Borsevici, Aurelia Peru-Bălan, Nicu Scorpan, Eugeniu Rîbca, Alexandru Verşinin şi Andrei Cerempei. „Concursul urmează să-l desfăşurăm cel tîrziu în data de 17 martie”, a declarat preşedintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoş Vicol.

 

Peste 6400 persoane au beneficiat de servicii gratuite prin Programul "Un doctor pentru tine"

În perioada 2-6 martie, populația feminină din raionul Ciadîr-Lunga va beneficia de servicii gratuite de screening mamografic prin radiografia digitală. Totodată, în această săptămînă, vor fi prestate servicii medicale stomatologice pentru copiii din satele Vărzărești, Valea-Trestieni, Milești și Ciorești ale raionului Nisporeni, au precizat surse de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. La 3 martie, echipele mobile de medici urmează să se deplaseze în raionul Dubăsari, pentru a presta servicii de screening prin radiografia pulmonară.

 

Ivan Danilianț a fost numit director sportiv al FMF

Fostul fotbalist, tehnician la diferite cluburi, Ivan Danilianț a fost prezentat în calitate de director sportiv al FMF în cadrul ședinței Comitetului de antrenori. Danilianț (67 de ani) este cetățean al R. Moldova și Austriei. În perioada 1977-81 a jucat, în temei fundaș central, la Nistru Chișinău 133 de meciuri. În campania de calificare pentru Euro 2000 a fost selecționerul echipei naționale. Apoi, în sezonul 2000-2001 a antrenat Sheriff Tiraspol. Din 2001 pînă în 2006 a fost director sportiv la echipa Klagenfurt (Austria).

 

R. Moldova va semna un nou program cu FMI

Premierul Ion Chicu s-a întîlnit cu reprezentantul rezident al FMI în R. Moldova, Volodymir Tulin. Prim-ministrul a vorbit despre măsurile întreprinse de executiv pentru a realiza angajamentele asumate în cadrul programului de țară cu FMI, pentru anii 2016-2020. Au fost discutate acțiunile ce urmează să fie realizate pentru semnarea unui program nou între R. Moldova și FMI. Ion Chicu i-a prezentat oficialului FMI informații despre evoluțiile încasărilor la bugetul de stat, menționînd că în februarie 2020 acestea au crescut cu 19,6% față de aceeași lună din 2019.

 

În viitorul apropiat se va desfășura Reuniunea Adunării Parlamentare a R. Moldova și Poloniei

Președintele Parlamentului R. Moldova Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone la Chișinău Bartłomiej Zdaniuk. În cursul întîlnirii au fost discutate evoluțiile recente ale relațiilor moldo-polone. Interlocutorii au remarcat existența unor raporturi foarte bune de cooperare interparlamentară. A fost salutată crearea, în cadrul Seimului și Senatului Republicii Polone, a Grupului parlamentar de prietenie cu Moldova, precum și convocarea în viitorul apropiat a Reuniunii Adunării Parlamentare a Moldovei și Poloniei.

 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează temperaturi înalte

Vreme va fi neobișnuit de caldă pentru această perioadă. Meteorologii anunță temperaturi de pînă la plus 19 grade Celsius pentru următoarele zile. Astfel, marți și miercuri vom avea valori termice maxime de +17..+19 grade. Pe timp de noapte, temperaturile vor ajunge și pînă la +7..+9 grade Celsius. Pentru zilele de joi și vineri meteorologii anunță ploi slabe, însă doar în nordul țării.

 

Serviciul Fiscal de Stat anunță încasări record la Bugetul public național

Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public național (BPN) în primele două luni ale anului 2020 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2019, cu 12 %. Astfel, în perioada de referință au fost înregistrate încasări în sumă de 6,3 miliarde lei. În raport cu perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat un spor de 670,4 milioane lei. La Bugetul de stat, pe parcursul lunilor ianuarie- februarie a anului curent au fost încasate 2,6 miliarde lei, ceea ce constituie cu 199,8 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, sau o creștere de 8,4 %.

 

Leul moldovenesc se depreciază

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru marţi, 3 martie, un curs de 19 lei şi 60 de bani pentru un euro, cu 16 bani mai mult decît luni. Dolarul american se ieftineşte cu şapte bani şi ajunge la cotaţia de 17 lei şi 63 de bani. Leul românesc se scumpeşte cu trei bani şi costă patru lei şi şapte bani, iar cotaţia hrivnei ucrainene a crescut cu un ban pînă la 71 de bani. Rubla rusească stagnează la cotaţia de 26 de bani.

 

Cetăţenii cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra prealabil pentru alegerile prezidențiale

Comisia Electorală Centrală informează cetățenii R. Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stîngă Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni și intenționează să participe la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, că se pot înregistra prealabil. Alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului și au dreptul, cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior.