REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 octombrie 2020)

TNOB „Maria Bieșu” își redeschide ușile

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și-a reluat activitatea după mai multe lungi de pauză din cauza pandemiei. Astfel, la 31 octombrie, în incinta instituției se va desfășura „Gala de balet”, un spectacol la care vor avea acces și spectatorii. Anastasia Homițcaia, conducător Artistic al Trupei de Balet, a comunicat că: „acesta e un Gala-concert, unde sînt selectate fragmente din cele mai celebre opere, deoarece în contextul pandemiei este complicat de realizat un spectacol integru”.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 649 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2919 teste, fiind confirmate 649 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 72 460 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 42 sînt lucrători medicali: medici - 12, asistenți medicali - 19, personal auxiliar - 11. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 814 se află în stare gravă (dintre care 41 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1322 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

2000 de persoane cu deficiențe de auz vor primi măști de protecție special adaptate

2000 de persoane cu deficiențe de auz, inclusiv copii, vor primi măști cu vizor, special adaptate pentru ei. Măștile au fost achiziționate cu suportul UE. Potrivit Asociației Keystone Moldova, măștile sînt create astfel încît să fie vizibilă mimica buzelor, lucru deosebit de important pentru comunicarea persoanelor cu deficiențe de auz. Acestea vor fi distribuite copiilor și adulților, inclusiv pedagogilor din instituțiile de învățămînt în care studiază persoane cu deficiențe de auz.

 

Mai multe companii dezvoltate de migranţi vor primi granturi pentru afaceri

Patruzeci şi una de companii conduse de migranți sau rudele de gradul întîi ale acestora vor accesa finanțare nerambursabilă în valoare de pînă la 250 de mii lei pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a semnat contracte de grant cu întreprinderile cîștigătoare din cadrul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) care vor crea peste 130 de locuri de muncă în zonele rurale și vor aduce investiții în economie de peste 25 de milioane de lei.

 

Nicolae Botgros a fost diagnosticat cu COVID-19

Nicolae Botgros s-a infectat cu COVID-19. Maestrul a fost internat la Spitalul de Urgență. Informația a fost confirmată de fiul acestuia Corneliu Botgros. Deocamdată nu se cunosc prea multe detalii despre starea de sănătate a maestrului, însă virusul i-ar fi dat complicații. Potrivit lui Corneliu Botgros, mai mulți artiști din Orchestra Națională de Muzică Populară “Lăutarii” ar fi fost confirmați pozitiv cu coronavirus.

 

Leul moldovenesc s-a depreciat atît în raport cu dolarul, cît și cu euro

Pe parcursul unei zile leul a cedat dolarului american mai mult de 2 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 28 octombrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,0475 lei pentru un dolar (+2,25 bani) și 20,1562 lei pentru un euro (+3,02 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,0250 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,1260 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 28 octombrie, constituie: 0,6021 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1342 lei pentru 1 leu românesc și 0,2232 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Ministerul de externe a făcut unele precizări privind votul moldovenilor de peste hotare

Ministerul de Externe de la Chişinău a oferit detalii privind procesul de votare pentru moldovenii din diaspora. Astfel ministerul menţionează că, în Franţa, unde din 17 octombrie a fost instituită stare de urgenţă, activitatea secţiilor de votare din mai multe oraşe, precum Paris, Montreuil sau Lyon va fi afectată, deoarece există restricţii de circulaţie de la ora 21 pînă la 6 dimineaţa. Secţiile din Bordeaux, Strasbourg sau Nisa vor fi deschise, iar Ambasada R. Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale.

 

Cărțile rare din colecțiile Muzeului Național de Literatură vor fi digitalizate cu sprijinul României

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău a obținut sprijin financiar de la Guvernul României pentru digitalizarea colecțiilor de cărți și manuscrise ale instituției. Proiectul va fi finanțat prin intermediul Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, care va aloca Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” 102 070 de roni sau peste 420 de mii de lei moldovenești în acest scop. Instituția deține peste o sută de mii de piese unice, printre care manuscrise vechi, cărți valoroase, placate cu aur și argint, tablouri ale unor pictori renumiți etc.

 

CEC și-a anunțat programul de lucru pentru 1 noiembrie

Comisia Electorală Centrală informează despre periodicitatea difuzării informaţiilor de interes public pe parcursul zilei alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. CEC informează că duminică, 1 noiembrie 2020, în ziua alegerilor pentru funcția de Președinte al R. Moldova, vor fi difuzate informaţii de interes public și vor fi organizate briefinguri cu participarea membrilor Comisiei, conform următorului orar: ora 08:00; ora 12:00; ora 15:00; ora 18:00; ora 22:00. Totodată, la necesitate, vor fi organizate, suplimentar, briefing-uri și emise comunicate de presă.